China și Rusia organizează exerciții comune, la nici o lună de la cele mai mari exerciții navale din ultimele decenii
Două nave chineze au sosit la Vladivostok, în Extremul Orient rus, pentru manevre comune cu Rusia, a anunţat marţi Ministerul de Externe de la Moscova, eveniment ce marchează un nou demers de apropiere între Moscova şi Beijing.
„Din 16 până în 20 septembrie, două nave de pază de coastă chineză (...) se află la Vladivostok” la invitaţia grănicerilor ruşi, a indicat reprezentanţa locală a ministerului într-un comunicat de presă.
Navele vor participa la manevre ruso-chineze şi vor efectua patrule comune, potrivit aceleiaşi surse.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
„Ceremonia oficială de întâmpinare a avut loc pe 17 septembrie”, se adaugă în comunicat, însoţit de fotografii în care o femeie îmbrăcată în costum tradiţional rusesc oferă pâine şi sare marinarilor chinezi în portul Vladivostok, potrivit unei tradiţii străvechi.
Moscova vrea să se aproprie tot mai mult de Beijing
Legăturile dintre Moscova şi Beijing s-au consolidat de la începutul ofensivei Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, invazie pe care China nu a condamnat-o niciodată în mod oficial.
China se prezintă drept un actor neutru în acest conflict şi dă asigurări că nu livrează arme niciunei părţi. Statele Unite şi europenii acuză însă cu regularitate Beijingul că oferă Rusiei, vizată de numeroase sancţiuni occidentale, un sprijin economic crucial.
În această lună, nave de război chineze au participat la manevre comune cu Rusia în nordul Mării Japoniei, ca parte a exerciţiilor navale ruseşti pe scară largă denumite "Okean-2024", organizate de Rusia în oceanele Pacific şi Atlantic, precum şi în mările Mediterană, Caspică şi Baltică.