Cheile Bicazului, mutate din Neamţ în Harghita de un tribunal. Reacţia autorităţilor
Printr-o decizie a Tribunalului Prahova, Cheile Bicazului au ajuns să treacă de la judeţul Neamţ la judeţul Harghita.
Decizia Tribunalului Prahova a fost luată miercuri. Magistraţii au decis, în primă instanţă, ca o suprafaţă de circa 5.000 de hectare - între care şi Cheile Bicazului - să treacă de la comuna Bicaz Chei din judeţul Neamţ la oraşul Gheorgheni din judeţul Harghita.
Vezi în galeria foto imagini de colecţie cu Cheile Bicazului
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Între cele 2 judeţe exista un diferend pe tema graniţei, care a ajuns în instanţă. În timp ce Consiliul Judeţean Harghita consideră că zona Cheilor Bicazului este în întregime pe teritoriul său, Consiliul Judeţean Neamţ susţine contrariul.
Reacţia preşedintelui CJ Neamţ şi a prefectului
O zi mai târziu, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene, a anunţat că instituţia pe care o conduce va ataca hotărârea Tribunalului Prahova în ceea ce priveşte graniţa judeţului Neamţ cu judeţul Harghita. Apoi, vineri, prefectul de Neamţ, Daniela Soroceanu a declarat că va sesiza Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie pentru a verifica modul în care s-a pronunţat Tribunalul Prahova.
''Niciodată obiectul acestui proces nu a reprezentat dislocarea unei suprafeţe de teren de 5.000 hectare din judeţul Neamţ şi alipirea la judeţul Harghita şi nici limita administrativă a celor două judeţe. Întocmirea unui act administrativ de delimitare reprezintă exclusiv manifestarea de voinţă a celor două părţi semnatare. Municipiul Gheorgheni a iniţiat acest demers juridic încă din 1998. Deşi a semnat iniţial, municipiul Gheorgheni şi-a contestat ulterior propria semnătură. Procesul a început în anul 2009. În anul 2012 s-a cerut strămutarea şi s-a ajuns în judeţul Prahova'', a precizat prefectul de Neamţ.
Daniela Soroceanu a declarat ''clar şi răspicat'' că limita administrativ-teritorială dintre cele două judeţe este stabilită de Legea 2 din 1968, la confluenţa râului Cupaş cu râul Bicaz.
''Nu este niciun dubiu, Cheile Bicazului sunt ale judeţului Neamţ. Reprezentanţii Oficiilor de Cadastru şi Publicitate Imobiliară din Neamţ şi Harghita recunosc acest lucru'', a mai spus Soroceanu.
Prefectul de Neamţ le-a atras atenţia tuturor acelora care vor să declanşeze un eventual conflict etnic că vor fi deferiţi justiţiei.
'Toţi cei care vor să instige la declanşarea de conflicte interetnice vor fi deferiţi justiţiei. Prefectura veghează ca aceia care instigă şi încalcă Codul penal vor fi acţionaţi în instanţă. Nu vom accepta ca pe teritoriul judeţului Neamţ să avem astfel de acţiuni care vor duce la conflicte interetnice'', a subliniat prefectul.
Protest împotriva mutării Cheilor Bicazului
Duminică, aproape o sută de persoane din mai multe localităţi s-au adunat, duminică, în faţa Casei de Cultură din Piatra-Neamţ pentru a participa la un protest autorizat prin care solicită păstrarea Cheilor Bicazului în judeţul Neamţ. Între protestatari se aflau şi consilieri locali sau judeţeni de la PNL şi ALDE, un primar al PSD, un poliţist, dar şi copii îmbrăcaţi în costume populare.
Sursa: Agerpres
Etichete: neamț, prahova, primar, tribunal, Harghita, instanta, prefect, Cheile Bicazului, mutare,
Dată publicare:
01-07-2019 11:11