Primarii comunelor vor sa schimbe granitele judetelor: "Am praf si pe lingura. Dupa alegeri esti neica nimeni"

neamt primari vot

Suparati ca nu primesc bani de la centru si sufocati de arierate, mai multi primari de comune din Romania vor sa-si mute localitatile in alte judete. Acolo unde, spera ei, bugetele vor fi mai generoase

Se intampla in judetul Neamt, unde doi primari se gandesc sa treaca cu tot cu comuna la judetele vecine, in speranta ca acolo o sa le fie mai bine. Ideea a fost a primarului din Damuc, o localitate la granita dintre Neamt si Harghita. Suparat ca a primit prea putini bani de la Consiliul Judetean, Anton Covasan s-a hotarat sa faca referendum local pentru ca Damuc sa treaca la Harghita. Fiindca “ungurii sunt oameni seriosi”.

Initiativa i-a placut si primarului din Botesti, tot Neamt. Nemultumita din aceleasi motive, primarul Georgeta Blaj s-a hotarat sa se mute la Iasi, cel mai apropiat judet vecin. Asa incat, daca pe vremuri alesii migrau de la un partid la altul, acum comunele migreaza de la un judet la altul. Cum s-a ajuns aici?

Arieratele s-au nascut la sat

In cazul primarului din Damuc, lucrurile sunt aparent simple. Comuna sa are, potrivit MinisteruluI Finantelor, arierate de 300.000 lei, mai mari decat cele ale oraselor Piatra Neamt si Targu Neamt la un loc. E drept si ca localitatea a fost lovita de inundatiile din vara anului 2010. Insusi ministrul Videanu a venit sa-i promita ajutor financiar de la Guvern, care a ramas doar o promisiune. In loc sa fie ajutat, spune primarul Anton Covasan, i s-au mai impus niste cheltuieli – de pilda, cele cu masuratorile necesare pentru aplicarea legii 165/2013 privind restituirea proprietatilor conficate de comunisti. “Trebuia sa dea banii Guvernul, dar nu i-a dat si m-am trezit cu sechestru pe conturi”, spune primarul.

Asa ca edilul din Damuc se astepta ca macar la impartirea banilor pe 2014 sa fie bagat in seama. Ceea ce, spune el, nu s-a intamplat. Pentru arierate, dezvoltare locala si infrastructura i s-au dat de la Consiliul Judetean 100.000 de lei iar pentru drumurile judetene si comunale, 20.000. Si asta in vreme ce, de exemplu, Dulcesti, o comuna mai mica, a primit de 4 ori mai multi bani pentru drumuri si de doua ori si jumatate mai multi bani doar pentru dezvoltare si infractructura, fiindca arierate nu are.

Citește și
gheata
Fenomenul periculos care ameninta mai multe localitati din Neamt. Localnicii au fost avertizati de autoritati
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

Care sunt cele mai indatorate judete din Romania: vezi in infograficul interactiv

"Dupa alegeri esti neica nimeni"

Am venit in fruntea poporului sa fac lucruri frumoase”, spune, suparat, primarul din Damuc, contactat de www.stirileprotv.ro. Dar nu poate sa le faca, fiindca CJ Neamt nu ii da bani. “Nu se mai poate in tara asta. Am trimis scrisori la Bucuresti, nimeni nu mi-a raspuns. Dupa ce se termina campania nu mai vezi picior de senator, de deputat, ajungi neica nimeni.

Marea durere a primarului e drumul judetean care trece prin satul Huisurez din comuna. “Stiti cat de prafuit?”, ne spune primarul. “Am praf si in lingura”. Oamenii din comuna i-au propus in gluma sa planteze cartofi pe el, ca numai pentru asta e bun. Asa ca, satul de politicienii romani, Anton Covasanu s-a hotarat sa-i incerce si pe cei maghiari.

“Ne-ar fi mai bine sub unguri”

Oamenii au dus-o mai bine sub regimul austro-ungar”, zice primarul. “In sufletul meu sunt roman si n-as vrea sa faca asta, dar cred ca ne-ar fi mai bine sub unguri”. Evident, nu vrea sa treaca la Ungaria, ci la judetul Harghita. Stie ca acesta e un judet mai sarac decat Neamtul, dar spune ca vrea macar sa-si incerce norocul.

Pe de alta parte, presedintele Consiliului Judetean Harghita nu-l ia foarte tare in serios. “Pana cand discutam doar prin presa nu e un lucru serios”, ne-a raspuns Borboly Csaba, dupa ce l-am anuntat de cele mai recente declaratii ale primarului din Damuc. “Avem insa litigii in privinta hotarelor cu judetul Neamt la Damuc si acestea s-ar putea rezolva prin trecerea comunei la noi.” “Bafta lui!” ii ureaza Borboly Csaba primarului din Neamt.

Care e cel mai muncitor judet al Romaniei? Raspunsul te va suprinde

Drumuri de 2.000 de lei

La cateva zile dupa ce ideea primarului Covasan a ajuns in presa locala, a inspirat-o si pe colega sa din Botesti, o alta comuna nemteana. Desi e o localitate mai mare decat Damuc, Botestiul a primit de la Consiliul Judetean doar 2.000 de lei pentru drumuri. Pana si Poienari, cea mai mica comuna din tot judetul, a primit mai mult.

Dar ce, eu am raie?” spune indignata Georgeta Blaj, primarul din Botesti. “Avem 5000 de locuitori si 36 de kilometri de drumuri si abia am primit 300.000 lei. Altii, cu o mie si ceva de locuitori au primit 4 milioane”. Cand se uita peste gard, la comuna Halaucesti din Iasi, de care o despart doar 3 kilometri, se ia cu mainile de cap: la o populatie similara, vecinii primesc aproape 900.000 de lei de la Consiliul Judetean. Acolo se gandeste sa se duca si Georgeta Blaj.

“Daca plecam, poate o sa fim apreciati”

Lucrurile sunt stranse legate si de alegeri. “Pana la locale mai sunt doi ani, noi ce ne facem pana atunci?”, spune primarul din Botesti. Cel din Damuc si-a stabilit si un deadline, tot electoral. “Am vorbit cu presedintele Consiliului Judetean, domnul Culita Tarata, si mi-a spus sa astept un pic. Daca anul asta nu se face nimic pana la alegerile prezidentiale, fac si eu referendum in acelasi timp cu ele, ca legea ma lasa”. Si mai tare ii doare faptul ca ei sunt totusi dintr-un partid la putere, PNL, iar dupa parerea lor sumele alocate de Consiliul Judetean au mers la primariile PSD, PDL, UNPR, PP-DD – numai la liberali nu.

Deci primarii nemteni nu-si iau comunele in spinare si pleaca in alte judete? Nu, spun amandoi. “Acum e doar o chestiune de principiu”, zice Anton Covasan. “Eu nu vreau sa fac asta, stau sa mai meditez nitel, mai am rabdare anul asta”. "Ma mai gandesc, dar ar merita”, zice si Georgeta Blaj. “Poate asa o sa fim si noi apreciati”. Momentan, se pare ca revolta lor i-a fortat un pic mana mai-marelui judetului, Culita Tarata, care le da dreptate, dar spune ca asa a votat coalitia din Consiliul Judetean, din care PNL nu face parte. Insa promite ca va face tot posibilul ca sa repare astfel de nedreptati. Deci, oricat de ciudat ar putea parea, strategia primarului din Damuc ar putea sa fi fost buna

Schimbarea de judet, posibila pe hartie

Intrebarea e: chiar pot primarii sa se mute de la un judet la altul? Risca Consiliile Judetene care nu impart banii dupa placul primarilor sa se trezeasca ca stapanesc un judet ara sate? Daca da, inseamna ca astfel de amnintari merita luate in serios. Un raspuns ne-a dat chiar Borboly Csaba, presedintele CJ Harghita, atunci cand am vrut sa stim daca ar primi comuna Damuc la el in judet. “Daca o localitate nu se simte bine intr-un judet ar trebui sa plece. Legea delimitarii din 1968, care stabileste organizarea administrativa a Romaniei, ar trebui modificata si in acest sens. Cetatenii unei localitati trebuie sa-si poata exprima vointa. Momentan, acest lucru este imposibil”.

Cum s-a schimbat harta Romaniei in ultimii 150 de ani

Teoretic, insa, se poate. Legea administratie publice (215/2001) spune la articolul 20 ca “Delimitarea teritoriala a comunelor, oraselor si judetelor se stabileste prin lege. Orice modificare a limitelor teritoriale ale acestora se poate efectua numai prin lege si numai dupa consultarea prealabila a cetatenilor din unitatile administrativ-teritoriale respective prin referendum”. Iar legea referendumului (3/2000) afirma la articolul 13 ca „Problemele de interes deosebit din unitatile administrativ-teritoriale si subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor pot fi supuse, in conditiile prezentei legi, aprobarii locuitorilor, prin referendum local. [...] In cazul referendumului la nivel judetean, acesta se poate desfasura in toate comunele si orasele din judet ori numai in unele dintre acestea, care sunt direct interesate.” Deci, in situatiile de mai sus teoretic ar trebuie organizat referendum in Damuc si in judetul Harghita, respectiv in Botesti si in judetul Iasi. Ce se intampla insa daca mai multi primari dintr-un judet au o astfel de initiativa si judetul ramane cu un un oras si 2-3 comune? Se desfiinteaza judetul?

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice ne-a dat urmatorul raspuns: "Initiativa unor autoritati ale administratiei publice locale de a trece o comuna, din punct de vedere administrativ-teritorial, la un judet invecinat se poate concretiza prin modificarea limitei teritoriale dintre cele doua judete, in urma unui referendum.
Situatia este reglementata prin urmatoarele acte normative, in forma lor republicata / actualizata: art.73 din Constitutia Romaniei, art. 22 din Legea nr. 215/2001 a administratiei publice locale, art. 5, 13, 14 din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, art. 14 din Legea 273/2006 privind finantele publice locale, care prevad, in esenta:
- modificarea limitelor teritoriale ale unitatilor administrativ-teritoriale (UAT) se realizeaza prin lege organica;
- proiectul de lege in acest sens se elaboreaza dupa consultarea, prin referendum, a cetatenilor din UAT-urile ce urmeaza sa fie modificate;
- rezultatul referendumului va trebui sa fie valabil si favorabil pentru fiecare judet;
- cheltuielile pentru organizarea si desfasurarea referendumului la nivel local se suporta din bugetul judetelor implicate."

Deci, se poate, chiar daca momentan, sunt doar amenintari si teorie. Dar primarii din tara tocmai au descoperit ca au o noua arma impotriva politicienilor de la centru care uita de ei dupa alegeri.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
ISU Neamt si Romatsa dau vina pe satelit dupa ce au plecat sa salveze din Izvorul Muntelui o barca esuata pe Coasta de Azur
ISU Neamt si Romatsa dau vina pe satelit dupa ce au plecat sa salveze din Izvorul Muntelui o barca esuata pe Coasta de Azur

Alarma falsa la Bicaz: Romatsa a trimis echipajele ISU Neamt sa salveze de pe lacul Izvorul Muntelui o ambarcatiune esuata de fapt la aproape doua mii de kilometri departare.

Fenomenul periculos care ameninta mai multe localitati din Neamt. Localnicii au fost avertizati de autoritati
Fenomenul periculos care ameninta mai multe localitati din Neamt. Localnicii au fost avertizati de autoritati

"Sa nu vina sloiurile uriase peste noi". Este gandul care ii macina zi si noapte pe oamenii din 4 localitati din Neamt, amenintate de inundatii.

"Cand te uiti in jos, plangi". Turistii sunt goniti de gunoaie din zonele de basm ale Romaniei

Cand spui Izvorul Muntelui sau barajul de la Bicaz, iti vin in minte intinderi de apa inconjurate de munti impaduriti cu brazi. Imaginile de basm sunt desavarsite daca te gandesti la o plimbare cu barca pe cel mai mare lac artificial din tara.

Recomandări
Israelul pregătește un răspuns în forță pentru Iran. Șeful Statului Major al IDF: „Va suporta consecințele acțiunilor sale”
Israelul pregătește un răspuns în forță pentru Iran. Șeful Statului Major al IDF: „Va suporta consecințele acțiunilor sale”

Israelul pregătește un răspuns în forță pentru Iran, dar unul care să nu provoace o escaladare a conflictului în regiune, potrivit presei israeliene.

Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”
Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri asupra centralei nucleare ucrainene, scrie AFP.

Economia Chinei a crescut în primul trimestru mai rapid decât s-au așteptat analiștii. Toți au crezut că o să scadă
Economia Chinei a crescut în primul trimestru mai rapid decât s-au așteptat analiștii. Toți au crezut că o să scadă

Economia chineză a avut un început de an mai puternic decât s-au așteptat analiștii, chiar dacă criza din sectorul imobiliar s-a adâncit.