Chiar și cu vaccin, România stă mai rău anul acesta la numărul de îmbolnăviri decât în 2020
Autoritățile au anunțat că vor începe vaccinarea cu a treia doză de ser anti-Covid, săptămâna viitoare. Oamenii pot merge la centrele de vaccinare, de marți, 28 septembrie, cu programare în platformă sau fără, dacă au 6 luni de la rapel.
În acest timp, cifrele valului patru al pandemiei sunt îngrijorătoare: astăzi, 22 septembrie, a fost depășit pragul de 7000 de infectări, cu Sars Cov 2 în secțiile ATI din toată țara, sunt peste 1000 de pacienți și alți 130 au fost răpuși de virus.
Față de aceeași perioadă a anului trecut, numărul îmbolnăvirilor este de aproape 7 ori mai mare.
Premierul Florin Cîțu: "Am luat decizia ca începând cu dată de 28 septembrie, pentru toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua - cu oricare dintre vaccinurile Pfizer, Moderna, Oxford Aastrazeneca - să înceapă doza a treia. Doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe baza de ARN mesager, indiferent de schema inițială.”
Așadar, începând de marți, 28 septembrie, orice român se poate imuniza cu a treia doză. Trebuie să aibă schemă completă de vaccinare și minumum șase luni de la rapel. Se pot vaccina și cei care au trecut prin boală în acest timp. Programarea se face prin intermediul platformei de vaccinare sau prin simpla prezența la centrele de vaccinare.
Anunțul a venit în ziua în care s-au înregistrat 7.045 de cazuri noi de Covid 19, de șapte ori mai multe în comparație cu aceeași zi a anului trecut.
Toamna trecută, în plin val 3, am fost norocoși, față de ce se întâmplă acum în valul 4. Cifrele de la jumătatea lunii septembrie 2021 erau atinse atunci la început de noiembrie, o lună și ceva mai târziu. Cel mai grăitor este să comparăm zilele de 22 septembrie, acum și atunci. Sunt peste 7.000 de cazuri noi și o rată de pozitivare de 13%. 130 de persoane au murit de COVID în ultima zi, iar paturile de la ATI, destinate celor infectați cu SARSCov2, sunt aproape toate ocupate la nivel național.
Acum un an, când nu există nici măcar vaccin, aveam doar 1.059 de cazuri noi, de 7 ori mai puține ca acum, și o rată de pozitivare la jumătate: 7%. La fel, erau de 3 ori mai puține decese și de două ori mai puțini oameni în stare gravă sau critică la ATI.
Adrian Marinescu: "În primul rând că testăm mai mult, să nu uităm că testele antigen sunt luate în calcul acum. În plus, din păcate vorbim de o varianta Delta care se transmite mai ușor. Vestea bună e că o parte a populației are protecție, așa că ne așteptăm că procentul celor care fac forme severe să fie mic”.
Reporter: Este atât de ușor să iei această varianta încât să ajungem să avem de 7 ori mai multe cazuri?
Adrian Marinescu: "Categoric da. Intervalul de timp este foarte scurt. E suficient să stai în apropierea cuiva poate un minut, mai ales dacă este încărcătură virală mare."
Testările au început și în unele școli, unde s-au depistat cazuri de Covid. Dacă părinții nu își dau acordul pentru testare, elevii rămân în izolare 14 zile, timp în care continuă cursurile online.
Andrei Florea, profesor: "Trebuie să avem cereri de la părinți că vor să fie testați, și în baza cererilor de la părinți putem să comandăm teste. Am primit 40 de teste momentan, urmând că mâine să mai facem o solicitare".
Și copiii pot fi testați la cerere. Direcțiile de sănătate publică pot trimite teste rapide în școli, la solicitarea directorilor.