Chestorul Benone Marian Matei este noul șef al Poliţiei Române
Chestorul Benone Marian Matei a fost numit joi la conducerea Poliţiei Române.
”Începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii, domnul chetor de poliţie Benone Marian Matei se numeşte în funcţia de inspector general, cu rang de secretar de stat, al Inspectoratului General al Poliţiei Române”, se arată în decizia semnată de premierul Florin Cîţu şi publicată joi în Monitorul Oficial.
Anterior numirii la conducerea IGPR, Marian Matei Benone a fost director al Direcţiei Operaţiuni Speciale. El a primit în noiembrie 2020 gradul de chestor de poliție, potrivit News.ro.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Benone Matei este absolvent al Academiei de Poliție “Alexandru Ioan Cuza”, activează în structurile Poliției Române din anul 1997 și, înainte de a fi numit în funcția de inspector general al Inspectoratului General al Poliției Române, a îndeplinit funcția de director al Direcției Operațiuni Speciale.
Între anii 1997 și 2005, a îndeplinit funcția de ofițer de poliție judiciară în cadrul IPJ Bacău – Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate și Corupției, între anii 2005 și 2012, adjunct al șefului Brigăzii Teritoriale de Combatere a Criminalității Organizate Bacău, între 2010 și 2015, șef al Brigăzii Teritoriale de Combatere a Criminalității Organizate Bacău, între 2015 și 2018, director adjunct al Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și din 2019, director al Direcției Operațiuni Speciale.
Poliția Română a fost condusă din septembrie 2020 și până în prezent de Chestorul Eduard Mirițescu, a fost numit temporar la șefia instituției după ce Liviu Vasilescu și-a anunțat demisia.
Guvernul a aprobat reorganizarea Academiei de Poliţie: vor fi două facultăţi, de Poliţie şi de Pompieri
Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre, reorganizarea Academiei de Poliţie 'Alexandru Ioan Cuza', urmând să fie reduse mai multe funcţii de conducere, printre care şi 4 funcţii de decan, a anunţat, joi, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.
"Reorganizarea Academiei de Poliţie 'Alexandru Ioan Cuza' reprezintă un pilon fundamental al procesului de reformă al MAI. Am aprobat astăzi în şedinţa de guvern proiectul de hotărâre privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Poliţie 'Alexandru Ioan Cuza' din cadrul MAI. (...) În contextul acumulării în ultimii ani a unor probleme legate de funcţionarea Academiei de Poliţie, îndeosebi din perspectiva corpului profesoral şi a eficienţei pregătirii corpului poliţienesc, am decis reorganizarea Academiei de Poliţie, pornind de la câteva aspecte fundamentale. (...) Un prim element al reorganizării vizează formarea iniţială a ofiţerilor pentru structurile MAI şi a celorlalţi beneficiari din cadrul sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională prin intermediul studiilor de licenţă în cadrul a două facultăţi - Facultatea de Poliţie şi Facultatea de Pompieri. Facultatea de Poliţie va fi produsul reorganizării anterioarelor Facultăţi de Poliţie, de Jandarmi, Poliţie de Frontieră şi cea de Ştiinţe Juridice şi Administrative. În urma adoptării hotărârii de guvern de reorganizare se reduc, practic, pentru început, o serie de funcţii de conducere, de exemplu, 4 funcţii de decan", a declarat Lucian Bode într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.
Ministrul a adăugat că formarea continuă va fi asigurată prin "masterate profesionale, destinate doar absolvenţilor de studii universitare de licenţă în specializările necesare MAI".
"Baza legală pentru acordarea gradelor de ofiţer absolvenţilor de masterate profesionale nu există în prezent, dar vom opera modificări la Legea 360/2002 şi hotărârea de guvern este doar un pas, definitivarea cadrului normativ se va face prin modificarea legii, modificarea Statului poliţistului", a precizat Bode.
Reorganizarea Academiei de Poliţie "A.I. Cuza" presupune şi desfiinţarea celor două şcoli doctorale şi a Facultăţii de Arhivistică, a completat ministrul.
"De asemenea, reorganizarea Academiei de Poliţie vizează desfiinţarea celor două şcoli doctorale care, din păcate, au adus mari prejudicii de imagine instituţiei. Totodată, proiectul prevede desfiinţarea Facultăţii de Arhivistică. Asta nu înseamnă că Academia de Poliţie nu va fi interesată, pe viitor, de această categorie profesională, ci, dimpotrivă, intenţionăm să organizăm studii postuniversitare pentru formarea de arhivişti cu profunde competenţe în domeniu", a mai declarat Bode.
Programele de studii curente "vor continua până la finalizare, conform planurilor de învăţământ, deja aprobate, în cadrul Facultăţii de Poliţie nou înfiinţate".
"Numărul maxim de studenţi care pot fi şcolarizaţi în acest an este de 740 la Facultatea de Poliţie, învăţământ la zi, respectiv 150 învăţământul la distanţă şi cu prezenţă redusă, la Facultatea de Pompieri, numărul de locuri aprobat fiind de 50", a explicat Bode.