CFR Călători și Tarom vor primi ajutoare de milioane de euro de la Guvern, după pagubele suferite în pandemie
Companiile românești din domeniul transporturilor, care au avut pagube în pandemie, primesc ajutoare de milioane de euro de la Guvern.
Este vorba despre Tarom, iar Comisia Europeană și-a dat acordul de curând și pentru CFR Călători. Operatorul aerian național a primit o parte din bani, însă așteaptă o nouă tranșă. Trebuie să concedieze încă vreo 50 de oameni, cei mai mulți, însoțitori de zbor.
CFR Călători va primi aproape 44 de milioane de euro. Aprobarea venită de la Comisia Europeană va permite Guvernului României să ofere ajutor de stat CFR Călători pentru paguba financiară suferită în perioada aprilie-august 2020.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Este vorba de perioada restricțiilor dure impuse de stat, care a redus numărul de călători. În mod normal, banii vor ajunge în conturile companiei într-o lună sau două.
Am întrebat CFR Călători cum vor fi cheltuiți banii, mai ales că operatorul feroviar nu are suficiente vagoane, iar pasagerii se plâng de condițiile din trenuri și gări. Reprezentanții companiei transmit sec că ajutorul de stat va fi utilizat pentru acoperirea pierderilor.
Comunicat CFR Călători: „Ajutorul de stat pentru CFR Călători va fi utilizat în vederea acoperirii pierderilor înregistrate de companie”.
Și operatorul aerian național se bazează pe ajutorul de stat pentru a putea supraviețui.
În primăvara anului 2020, Tarom a primit aprobare de la Uniunea Europeană pentru 36 de milioane de euro. Banii au intrat în conturi și au fost cheltuiți pentru plata biletelor neonorate, pe salarii, dar și pentru alte cheltuieli curente.
Cei de la Tarom au sperat în total la un ajutor de stat de 150 de milioane de euro. Suma a fost redusă la 85 milioane de euro, în plus, Comisia Europeană a cerut restructurări.
300 de oameni trebuie să plece, în plus, trebuia modernizată și uniformizată flota. Până acum au plecat voluntar cu salarii compensatorii aproape 250 de oameni. Alți 50 vor fi restructurați după un concurs.
În cazul flotei, din cele 25 de avioane, Tarom vrea să vândă patru Boeing 737.300 și patru Airbus 318. În locul lor ar urma să fie cumpărate patru Boeing Max și trei ATR.
Din ajutorul de stat, Tarom va rămâne cu 30 de milioane pentru dezvoltare.
Mihăiță Ursu, director general Tarom: „Cheltuieli operaționale. Achitarea împrumutului despăgubiri. Plata aeroport, plata servicii, handling, survol, combhstibil. Salarii”.
Într-un scenariu optimist, banii ar ajunge la vară. Datoriile sunt de aproape 150 de milioane de euro, iar Tarom mai are în conturi 5 milioane de euro.
Și aeroporturile din țară au primit ajutoare de la stat. Este vorba de șapte aeroporturi mici: Suceava, Bacău, Iași, Craiova, Sibiu, Cluj, Timișoara.
Sursa: Pro TV
Etichete: guvern, CFR Calatori, tarom, ajutor de stat,
Dată publicare:
09-02-2022 20:31