CFR a ajuns la 1.000 de vagoane modernizate. De câte ar mai fi nevoie și care sunt planurile pentru 2021

Ultima actualizare: 16-09-2020 21:01

Călătoriile cu trenul ar trebui să aibă loc încet-încet, în condiţii decente. Am ajuns, cu chiu cu vai, la peste 1.000 de vagoane modernizate.

Alte 200 ar urma să fie reparate anul viitor. Sunt încă insuficiente, spun sindicaliştii, având în vedere cererea călătorilor. Şi suntem departe de a avea trenuri ca-n occident, mai ales că nici nu cumpărăm garnituri noi.

De ani de zile călătorii se plâng ca trenurile CFR sunt puţine şi vechi. Conducerea companiei se lauda acum că, în sfârşit, a fost atins obiectivul pe anul acesta: 1.000 de vagoane reparate. 260 dintre ele au fost modernizate de la începutul lui 2020, iar acum, oamenii au parte de condiţii europene, spun oficialii.

Dan Costescu, director CFR Călători: "De exemplu, dacă avem o problemă de infrastructură în faţă şi trenul opreşte, sunt instruiţi călătorii cu ce s-a întâmplat".

în locul perdelelor clasice, unele vagoane au geamuri din termopan, speciale, tocmai ca lumina să nu mai deranjeze călătorii. mai mult, vizibilitatea din afară este foarte redusă, astfel încât cei de pe peron nu vă vor vedea când sunteţi în tren.

Vagoanele modernizate de la zero anul acesta, 27 la număr, erau în paragină de mai bine de zece ani. Acum sunt deja în circulaţie şi au prize la fiecare scaun, internet prin wireless, afişaj electronic şi aer condiţionat. Pentru cursele lungi, există şi vagoanele de tip cuşeta şi restaurant.

Sindicatele au atras atenţia însă, de ani buni, că ar fi nevoie de 1.350 de vagoane. Mai ales acum, în condiţiile de distanțare fizică pe fondul pandemiei.

Rodrigo Maxim, preşedinte Federaţia Sindicatele a Transportatorilor Feroviari: "Sunt foarte puţine, sunt insuficiente, încă rămân călători pe jos, încă nu au loc în vagoane".

Iar condiţiile în care se circulă acum încă lasa de dorit.

Despre trenuri noi nici nu poate fi vorba. Sunt două licitaţii blocate, prin care ar fi trebui să achiziţionăm 60 de trenuri noi, cu bani europeni.

Adrian Dupu, secretar de stat Ministerul Transporturilor: "Nu e vorba că România n-a fost în stare, sunt cele două contestaţii care nu depind de România".

Modernizarea unui vagon durează câteva luni şi costă în jur de 400.000 de euro.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!