Certificatul verde, verificat în zona de alimentație publică din mall-uri, în restaurante și la cinema. Ce spun polițiștii

Ultima actualizare: 25-09-2021 19:47

Rata de infectare cu virusul Sars-Cov-2 a trecut în Bucureşti de 4 imbolnaviri la mia de locuitori iar autorităţile au instituit scenariul roşu.

Pentru accesul în restaurante, săli de spectacole, sau la cinema este obligatorie, prezentarea certificatului verde COVID, sau un test negativ. Regula este valabilă şi pentru copiii mai mari de 12 ani.

Vaccinaţi sau nevaccinaţi, oamenii pot intra în mall dacă poartă mască şi dacă temperatura corpului nu depăşeşte 37 de grade. Însă în zona restaurantelor şi a cinematografelor, lucrurile s-au schimbat.


Reporter: „Ce se întâmplă, nu aţi putut intra?

Client: „Nu”

Reporter: De ce?

Client: „Nu avem certificatul.”

Acesta este efectul intrării în vigoare a noilor restricţii COVID după ce Bucureştiul a depăşit 4 îmbolnăviri cu SARS-Cov-2 la mia de locuitori. Zonele cu restaurante au fost împrejmuite cu bandă iar paznicii permit accesul doar celor care au certificatul de vaccinare.

„E mai bine, mă simt mai în siguranţă" spune un alt client. „Cred că e o măsură bună" consideră altcineva.

Şi cei care au vrut să vadă un film, au prezentat la casele de bilete certificatul de vaccinare sau un test PCR negativ, făcut cu cel puţin 72 de ore înainte.

Au fost însă şi mulţi oameni nemulţumiţi. Unii nu ştiau de noile reglementări sau nu aveau la ei documentul. Cale întoarsă au făcut şi părinţii cu copii mai mari de 12 ani care nu aveau certificatul de vaccinare sau test.

Speriaţi de răspândirea virusului dar şi că nu vor putea să intre liniştiţi la restaurante sau cinematografe, unii oameni au făcut coadă la secţia de vaccinare amenajată la Gara de Nord.

„E o datorie civică, nu doar pentru sănătatea noastră" spune un bărbat aflat la coadă.

Implementarea certificatului de vaccinare vine însă cu neajunsuri pentru cei care trebuie să vegheze la respectarea legii.

Cosmin Andreica -președinte Sindicatul Polițiștilor Europol: „Poliţiştii nu au suficiente telefoane şi tablete de serviciu cu care să scaneze codurile QR să verifice valabilitatea certificatului de vaccinare".

După o analiză, Inspectoratul General al Poliţiei Române a confirmat că în acest moment numărul dispozitivelor electronice pe care le au agenţii nu acoperă nici măcar 50% din necesar.

Georgian Drăgan - purtător de cuv al IGPR: „Am identificat pe lângă stocul existent necesitatea cumpărării a încă 8.333 de tablete şi telefoane.”

Noile dispozitive vor fi cumpărate de Poliţia Română fără licitaţie, direct de la operatorii de telefonie mobilă. Mai rămâne însă o problemă: legea nu îi obligă pe oameni să prezinte la restaurant sau cinema şi buletinul, pe lângă certificatul de vaccinare, aşa că poliţiştii atrag atenţia că pot apărea situaţii în care acelaşi certificat să fie prezentat de mai multe persoane.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Share în bucate cu Alex Petricean - Mămăligă fiartă în zer, cu ciuperci

21:04
Alt Text!
ePlan
Schimbări de comportament, tendințe, evoluție ecosistem si oportunități de dezvoltare deschise prin eMAG Marketplace cu Florin Filote - Vicepreședinte eMAG pentru marketplace și vânzări corporate

30:44
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 24 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!