Cerere neașteptată de fazani în România. Cât costă să poți împușca un exemplar
După ce ani la rând fazanii crescuţi în România plecau la export, acum mii de exemplare vor ajunge pe fondurile de vânătoare din ţara noastră.
Din cea mai mare făzănarie din țară, ce se află în Prahova, 25 de mii de păsări vor ajunge să populeze câmpiile și pădurile aflate în proprietatea unor asociații vânătorești.
Pentru împușcarea unui exemplar, vânătorii scot din buzunar între 10 şi 20 de euro.
La făzănăria din Gherghița, ce apartine Direcției Silvice Prahova, puii tocmai au ieșit din ouă. Ei au nevoie de lumină și caldură.
Când cresc, păsările ajung în voliere. Aici, un mascul cu guler alb, foarte căutat de vânatori, stă cu 7 femele, iar când obosește este schimbat.
Dan Horia Constantin, șef făzănărie Gherghița: “Fazanul e o pasare poligamă, unui mascul îi acredităm 6-7 femele, e adevărat 3-4 luni pe an aceasta fiind perioada productivă."
Octavian Anghel, sef Ocol Silvic Ploiesti: „Trebuie să știe să zboare, să poată să scape de vulpi de şacali de câini și să supraviețuiască eventual tirului făcut de vânători.”
Până acum fazanii crescuți aici mergeau la export, însă, surprinzător, acum cererea românilor este extrem de mare. 80% dintre contractele semnate pentru acest an sunt pentru fondurile de vânătoare de la noi.
Dragoș Ciomag, dir.Direcția Silvică Prahova: "Avem preţuri de la 6 lei oul şi aproape 2 euro pui de zi până la 15 euro fazanul de 120 de zile apt pentru a fi valorificat."
Pentru că cererea este peste așteptări, e nevoie și de investiții. 200 de mii de lei va cheltui Direcţia Silvică Prahova pentru refacerea a patru voliere.