Ceremonii speciale de Ziua Armatei Române, la București. Au fost expuse și 25 de vehicule istorice
Ceremonii de Ziua Armatei pe Calea Victoriei, din Capitală. Deși, sărbătoarea a fost vineri, 25 octombrie, la 80 de ani de la Bătălia de la Carei, soldații au defilat sâmbătă de la Ateneu până la Cercul Militar.
Curioșii, mai ales copiii, au putut admira vehicule istorice și militare, sau echipamentele soldaților. La un moment dat a avut loc și o demonstrație culinară. Iar un câine-robot a făcut senzație.
Programul de Ziua Armatei a început cu o defilare pe Calea Victoriei.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Gemeni: „Soldații care se aliniază și arată niște mișcări foarte tari de acum mulți ani.”
Studenții Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” au prezentat echipamentele folosite de scafandrii de mare adâncime și scafandrii de luptă. Un militar de la Forțele pentru Operații Speciale a vorbit despre arma semiautomată de mare precizie folosită de soldați pentru distanțe mari.
Militar: „E un amortizor. Preia reculul, ascunde flacăra și dispersează sunetul armei.”
Iar, „Academia Tehnică Militară Ferdinand I” a adus în fața publicului un robot-patruped pe care copiii l-au poreclit de îndată. Este un fel de dronă terestră cu senzori video.
Fetiță: „Robo-câine”.
Băiețel: „Omul Păianjen”.
Angela Dibulescu Popescu, conferențiar universitar: „Dacă avem suspiciunea că sub un pod există posibilitatea să fie amplasat un element inamic ca o bombă de exemplu, cu această dronă fără a fi nevoie să trimitem în teren soldații vom trimite acest robot patruped.”
Tot pe Calea Victoriei au fost expuse și 25 de vehicule istorice împărțite în trei categorii. Mașinile antebelice, vehiculele militare și motocicletele. Cea mai veche mașină este Ford A din 1929.
Iar, la Cercul Militar al Armatei, un soldat a prezentat mâncarea deshidratată care - printr-o reacție chimică - poate fi încălzită doar cu apă. Meniul zilnic are 5000 de calorii. Cel mai consistent e prânzul, 2000 de calorii.
Seara s-a încheiat cu reprezentaţia Orchestrei Simfonice Bucureşti în fața Ateneului Român.
Însă atracția serii a fost un ansamblu de militari americani, venit special din Polonia pentru acest eveniment.
Lt. Benjamin Alaniz, comandant: „Este activitatea noastră permanentă să răspândim voie bună, bucurie și un vibe pozitiv. Suntem aici de doar două zile și am fost întâmpinați cu zâmbete, strângeri de mână și îmbrățișări. Este o țară frumoasă. Suntem bucuroși să fim aici".
Zeci de spectatori s-au fotografiat cu artiștii în uniformă.