Israelul a lansat atacuri aeriene asupra unor ţinte militare din Iran. SUA, informate înaintea declanşării operaţiunii

×
Codul embed a fost copiat

Armata israeliană a lansat atacuri aeriene asupra unor ţinte militare din Iran. Statele Unite au fost notificate de Israel înaintea declanşării operaţiunii.

UPDATE: 

Televiziunea publică israeliană a anunţat sâmbătă la primele ore că Israelul a lansat trei valuri de atacuri aeriene asupra Iranului, iar operaţiunea s-a încheiat, obiectivele fiind atinse, transmite Reuters.

Iranul a comunicat că sistemele de apărare antiaeriană au contracarat cu succes atacuri în provinciile Teheran, Khuzestan şi Ilam, iar daunele sunt "limitate".

Presa iraniană a relatat despre mai multe explozii, timp de câteva ore, în capitală şi la baze militare din apropiere, începând de sâmbătă la ora locală 2 a.m. (vineri 22.30 GTMT).

Citește și
Yahya Sinwar
Temutul Yahya Sinwar, liderul Hamas, a fost ucis în Fâșia Gaza. Anunțul făcut de șeful diplomaţiei israeliene
Derută printre militarii ruși după întâlnirea cu soldații din Coreea de Nord: „Ce să facem cu chinezii ăștia!?”

Israelienii au afirmat că au lovit fabrici de rachete mobile şi echipamente sol-aer, iar avioanele lor au revenit la baze fără probleme.

Armata israeliană a explicat că a acţionat prin "lovituri precise asupra unor obiective militare din Iran", "ca reacţie la lunile de atacuri continue ale regimului din Iran împotriva Statului Israel" şi a avertizat că "dacă regimul din Iran face greşeala de a începe o nouă rundă de escaladare, vom fi obligaţi să reacţionăm".

Agenţia de presă semi-oficială Tasnim din Iran, preluată de Reuters, a transmis că "fără îndoială Israelul se va confrunta cu o reacţie proporţională". 

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Armata israeliană a transmis că, „ca orice altă ţară suverană din lume, statul Israel are dreptul şi datoria de a răspunde ”în urma atacului necruţător” asupra Israelului din 7 octombrie 2023.

Forţele de Apărare a Israelului (IDF) au spus că atacurile sunt un răspuns la acţiunile Iranului, care „ataca fără încetare” Israelul din 7 octombrie „pe şapte fronturi – inclusiv atacuri directe din teritoriul iranian”, conform CNN.

„Capacităţile noastre defensive şi ofensive sunt pe deplin mobilizate”, a anunţat armata. armata.

„Vom face tot ce este necesar pentru a apăra statul Israel şi poporul Israel”, se mai arată în mesaj.

Se aşteaptă ca atacurile Israelului asupra Iranului să mai dureze „încă câteva ore”, a declarat pentru CNN o sursă familiarizată cu situaţia.

Presa de stat iraniană a relatat sâmbătă dimineaţă despre explozii la Teheran.

Iranul ţi Irakul şi-au închis spaţiul aerian, invoicând preocupări de securitate.

Decizia Israelului de a lovi ceea ce a descris drept ţinte militare iraniene sâmbătă dimineaţa a venit după săptămâni de deliberări în cadrul cabinetului său de securitate cu privire la natura şi amploarea unui astfel de atac, au declarat oficialii israelieni, citaţi de CNN.

În cele din urmă, Israelul a ales să lovească doar ţinte militare. Un oficial israelian a spus că sunt ţinte „care au reprezentat o ameninţare sau ar putea reprezenta o ameninţare”.

Un al doilea oficial israelian a descris decizia ca fiind rezultatul unui „proces decizional foarte aprofundat”.

Acest proces a inclus şi mai multe runde de consultări cu oficialii americani, inclusiv un apel telefonic între prim-ministrul Benjamin Netanyahu şi preşedintele Joe Biden.

Oficialii israelieni nu au dezvăluit încă detalii suplimentare despre numărul şi natura ţintelor militare, dar armata israeliană este de aşteptat să ofere detalii suplimentare odată ce operaţiunea este încheiată.

SUA, notificate înaintea atacurilor

Statele Unite au fost notificate de Israel înaintea operaţiunii sale împotriva ţintelor din Iran, a declarat vineri un oficial american pentru Reuters, vorbind sub rezerva anonimatului.

Oficialul a adăugat că nu a existat nicio implicare a SUA în operaţiunea israeliană.

Iranul, pregătit să răspundă „agresiunii” israeliene

Iranul este pregătit să răspundă oricărei „agresiuni” israeliene, a transmis sâmbătă agenţia de presă semi-oficială a Iranului Tasnim, citând surse.

„Nu există nicio îndoială că Israelul se va confrunta cu o reacţie proporţională pentru orice acţiune pe care o va lua”, au declarat pentur Tasnim sursele citate.

Israelul a lansat atacuri aeriene asupra unor ţinte militare din Iran

Armata israeliană a anunţat sâmbătă dimineaţă că a finalizat atacuri aeriene „de precizie şi ţintite” asupra unor obiective militare din Iran, în mai multe zone.

”Avioanele noastre s-au întors acasă în siguranţă. Atacul a fost efectuat ca răspuns la atacurile regimului iranian împotriva statului Israel şi a cetăţenilor săi în ultimele luni”, a anunţat armata israeliană precizând că atacul s-a încheiat şi misiunea a fost îndeplinită”.

Forţele aeriene israeliene au lovit „facilităţi de producere a rachetelor” despre care afirmă că au fost folosite pentru a produce rachetele pe care Iranul le-a tras asupra Israelului în ultimul an.

„Aceste rachete reprezentau o ameninţare directă şi imediată pentru cetăţenii statului Israel”. a precizat armata israeliană.

În acelaşi timp, a spus armata, au fost lovite reţele de rachete sol-aer „şi capacităţi aeriene suplimentare iraniene”.

Secretarul american al apărării Lloyd Austin şi ministrul israelian al apărării Yoav Gallant au vorbit despre atacurile Israelului asupra ţintelor militare iraniene.

„Secretarul Austin a reafirmat angajamentul ferm al Statelor Unite faţă de securitatea Israelului şi dreptul la autoapărare”, a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul-maior Pat Ryder.

Conform sursei citate, Austin a reafirmat decizia Statelor Unite de a apăra personalul SUA, Israelul şi partenerii din întreaga regiune în faţa ameninţărilor din partea organizaţiilor teroriste susţinute de Iran şi Iran, precum şi determinarea SUA ”de a împiedica orice actor să exploateze tensiunile sau să se extindă. conflictul din regiune.”

Iranul afirmă că Israelul a lovit centre militare din trei provincii. Cartierul general al Apărării Aeriene Naţionale al Iranului a declarat că Israelul a atacat centre militare din provinciile Teheran, Khuzestan şi Ilam.

Acesta a transmis: „Sistemul integrat de apărare aeriană a urmărit şi contracarat cu succes această acţiune agresivă, deşi au fost cauzate pagube limitate în unele locaţii, iar dimensiunile acestui incident sunt în prezent în curs de investigare”.

Articol recomandat de sport.ro
Uluitor! Antrenorul dat afară se alege cu o sumă fabuloasă: 78 de milioane de euro
Uluitor! Antrenorul dat afară se alege cu o sumă fabuloasă: 78 de milioane de euro
Citește și...
Irakul se declară îngrijorat de o posibilă extindere a conflictului din Liban pe teritoriul său
Irakul se declară îngrijorat de o posibilă extindere a conflictului din Liban pe teritoriul său

Irakul este îngrijorat în legătură cu o posibilă extindere pe teritoriul său a conflictului din Liban dintre Israel şi gruparea Hezbollah pro-iraniană. 

Temutul Yahya Sinwar, liderul Hamas, a fost ucis în Fâșia Gaza. Anunțul făcut de șeful diplomaţiei israeliene
Temutul Yahya Sinwar, liderul Hamas, a fost ucis în Fâșia Gaza. Anunțul făcut de șeful diplomaţiei israeliene

Şeful diplomaţiei israeliene Israel Katz a confirmat, joi, că liderul Hamas, Yahya Sinwar, a fost ''eliminat'' în timpul unei operaţiuni militare în sudul Fâşiei Gaza, ceea ce constituie o lovitură decisivă dată mişcării islamiste palestiniene.

Washingtonul, după ce Israel ar fi folosit civili ca scuturi umane în Gaza: ”Dacă este adevărat trebuie trași la răspundere”
Washingtonul, după ce Israel ar fi folosit civili ca scuturi umane în Gaza: ”Dacă este adevărat trebuie trași la răspundere”

Statele Unite au afirmat miercuri că sunt "incredibil de tulburătoare" după informaţiile publicate de New York Times potrivit cărora armata israeliană ar fi folosit palestinieni ca scuturi umane în războiul din Fâşia Gaza, transmite AFP.

Noul șef al Hezbollah promite „durere” pentru Israel, dar vine cu o propunere surprinzătoare pentru statul evreu
Noul șef al Hezbollah promite „durere” pentru Israel, dar vine cu o propunere surprinzătoare pentru statul evreu

Secretarul general adjunct al Hezbollah, Naim Qassem, a declarat, marţi, că mișcarea șiită a adoptat „un nou plan” pentru a provoca „durere” dacă Israelul nu acceptă încetarea focului, informează Reuters.

Cresc tensiunile între Israel și Hezbollah. Gruparea amenință cu noi atacuri, după cel mortal de lângă Haifa
Cresc tensiunile între Israel și Hezbollah. Gruparea amenință cu noi atacuri, după cel mortal de lângă Haifa

Hezbollahul libanez a ameninţat luni Israelul cu noi atacuri dacă ofensiva sa în Liban continuă, după ce o lovitură cu drone vizând o poziţie militară la Haifa a ucis patru soldaţi israelieni şi a rănit peste 60 de persoane, transmite AFP.

Recomandări
Sute de militari au rostit jurământul de credință în București, de Ziua Armatei Române. ”Am plâns, normal, se plânge”
Sute de militari au rostit jurământul de credință în București, de Ziua Armatei Române. ”Am plâns, normal, se plânge”

De Ziua Armatei Române, vineri au avut loc numeroase ceremonii și evenimente, menite să marcheze împlinirea a 80 de ani de la eliberarea ultimului oraș de sub ocupație străină.  

Incredibil cui ar fi vrut Ioan Crișan să-și lase averea de milioane de euro, înainte de a fi asasinat. Cazul se complică
Incredibil cui ar fi vrut Ioan Crișan să-și lase averea de milioane de euro, înainte de a fi asasinat. Cazul se complică

Cazul omului de afaceri ucis acum trei ani la Arad cu o bombă artizanală declanșată de la distanță s-a complicat. Considerați suspecții unui asasinat la comandă, fiica lui Ioan Crișan și presupușii executanți au fost eliberați.

Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Ce este interzis să faci în zi de sărbătoare. Superstiții pentru ziua de 26 octombrie
Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Ce este interzis să faci în zi de sărbătoare. Superstiții pentru ziua de 26 octombrie

Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, este unul dintre cei mai iubiți sfinți din calendarul ortodox, prăznuit anual pe 26 octombrie.