Ziua Aviației fără avioane. Primul an în care aparatele de zbor nu trec peste Statuia Aviatorilor

×
Codul embed a fost copiat

Pentru prima dată în istoria aviației române, ''Ziua forțelor aeriene'' a fost serbată fără aparate de zbor. Decizia radicală a fost luată după ce un elicopter al armatei americane a aterizat forțat în centrul Bucureștiului.

Zborurile de antrenament au fost imediat oprite.

Degeaba au sperat unii mici cercetași să vadă pe cerul Bucureștiului avioane și elicoptere militare. La ceremonia organizată la Statuia aviatorilor singurele elemente de luptă au fost cele două baterii Patriot ale Regimentului 74.

Viorel Până, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene: "Un survol al Capitalei e o misiune deosebit de complexă, implică coordonarea și pregătirea a 57 de echipaje de zbor, misiune care nu poate fi lăsată la întâmplare, nu am putut să ne antrenăm, am decis să marcăm festiv ziua forțelor aeriene fără zbor."

Un moment deosebit a fost înmânarea drapelului de luptă militarilor regimentului Patriot: "Primirea drapelului de lupta înseamnă că din acest moment, militarii regimentului 74 patriot sunt gata să apere spațiul aerian cu rachetele patriot."

Citește și
Miting aerian în București. Spectacol pe cer, de Ziua Aviației Române
Paradă aeriană în București. Spectacol pe cer, de Ziua Aviației Române

Colonel Răzvan Tacea, comandantul regimentului: "În această vară am fost la primul exercițiu multinațional la Capu Midia, nu am lansat încă, vom fi gata la începutul anului viitor."

România va plăti peste 4 miliarde de dolari pentru 7 sisteme moderne de luptă.

Pasionații de zbor vor putea să vadă aeronave militare mâine, cu ocazia defilării de la Arcul de triumf. România marchează astfel retragerea trupelor din Afganistan după 19 ani de misiuni.

 

Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene este sărbătorită, în fiecare an, la 20 iulie, când este prăznuit Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul spiritual al piloţilor.

Klaus Iohannis: Aviatorii au transformat zborul şi apărarea spaţiului aerian într-o adevărată pasiune
 

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, marţi, un mesaj cu ocazia Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, în care arată că la această sărbătoare este onorată şi memoria tuturor eroilor care, de-a lungul istoriei, şi-au pus viaţa, cu dăruire, curaj şi abnegaţie, în slujba 'Aripilor Româneşti'.

"Îi celebrăm, totodată, pe constructorii de aeronave, inginerii şi tehnicienii, care, prin spirit inovator, patriotism, inteligenţă şi pasiune, au creat şi menţinut prestigiul aeronauticii româneşti. Este o zi dedicată şi lucrătorilor din domeniul aviaţiei civile, atât cea de transport, cu misiuni dificile în timpul actualei pandemii de COVID-19, cât şi cea utilitară şi sportivă, care îşi aduc contribuţia la dezvoltarea economiei ţării noastre şi la progresul sportului aviatic", a afirmat şeful statului.

Potrivit preşedintelui, Forţele Aeriene ale României sunt, în prezent, o categorie modernă de forţe a Armatei, cu structuri aflate în plin proces de consolidare a capacităţii operaţionale, ca urmare a creşterii, în ultimii ani, a cheltuielilor pentru Apărare până la 2% din PIB, precum şi a introducerii în dotare a noi tipuri de aeronave de ultimă generaţie şi a unor sisteme performante de armament.

"Forţelor Aeriene le revine un rol major în consolidarea capacităţii de apărare a ţării noastre, fiind apte să execute misiuni complexe de apărare a spaţiului aerian al României, să efectueze misiuni de transport aerian la mare distanţă, precum şi misiuni de salvare-evacuare şi pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale, în sprijinul autorităţilor civile, la nivel naţional sau local. Această categorie de forţe ale Armatei execută însă şi misiuni în cadrul NATO, conform misiunilor şi obligaţiilor pe care şi le-a asumat ţara noastră, militarii Forţelor Aeriene fiind, astfel, foarte buni ambasadori ai României, apreciaţi de aliaţii şi partenerii noştri", a evidenţiat şeful statului.

Preşedintele Iohannis îşi exprimă preţuirea şi respectul faţă de performanţele profesionale ale aviatorilor şi membrilor Forţelor Aeriene, faţă de spiritul de sacrificiu, patriotismul şi dorinţa acestora de auto-depăşire.

"Sunteţi cei care, cu dăruire, aţi transformat zborul şi apărarea spaţiului aerian al României într-o adevărată pasiune. Aceasta presupune o pregătire continuă, antrenament şi dăruire. Vă doresc multă sănătate, succes şi vă asigur de întreaga mea apreciere! La mulţi ani!", a mai transmis şeful statului.

Mesajul premierului de Ziua Aviației Române
 

Aviatorii şi întregul personal din domeniul aviaţiei civile şi militare sunt profesionişti "de top" şi adevărate exemple de "curaj" şi "responsabilitate", a subliniat premierul Florin Cîţu, într-un mesaj transmis, marţi, de Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene.

"Astăzi, de Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, îi felicit pe aviatorii şi întregul personal din domeniul aviaţiei civile şi militare din România, oameni care ne dovedesc prin tot ceea ce fac că sunt profesionişti de top, dedicaţi activităţii lor şi adevărate exemple de curaj şi responsabilitate. Indiferent că vorbim despre aviaţia civilă, aviaţia militară, aviaţia utilitară, de transport sau aviaţia sportivă, siguranţa zborului, şansa celor aflaţi în situaţii dificile de a fi transportaţi rapid acolo unde pot fi trataţi sau sunt în siguranţă, transportul de ajutoare sau medicamente în anumite situaţii de urgenţă sunt misiuni de înaltă responsabilitate şi care presupun standarde foarte înalte de pregătire pentru cei implicaţi în astfel de misiuni. Toată admiraţia pentru munca acestor oameni! Le urez succes în misiunile lor viitoare şi 'Cer senin!", se arată în mesajul prim-ministrului, postat pe Facebook.

 

Citește și...
Incidente în care au fost implicate elicoptere militare, în ultimii ani, în România
Incidente în care au fost implicate elicoptere militare, în ultimii ani, în România

Circulaţia a fost restricţionată, joi, 15 iulie 2021, în zona Pieţei Charles de Gaulle din Capitală, după ce un elicopter care participa la un zbor de antrenament pentru Ziua Aviaţiei, a aterizat în sensul giratoriu.

Paradă aeriană în București. Spectacol pe cer, de Ziua Aviației Române
Paradă aeriană în București. Spectacol pe cer, de Ziua Aviației Române

A fost spectacol pe cerul Capitalei, deasupra statuii Aviatorilor. Zeci de elicoptere, avioane militare de luptă și de transport, dar și civile au marcat ca în fiecare an Ziua Aviației, dar și a Forțelor Aeriene Române.

Ziua Aviației, sărbătorită luni în București. Programul mitingului aerian
Ziua Aviației, sărbătorită luni în București. Programul mitingului aerian

La București, au început antrenamentele forțelor aeriene române pentru ''Ziua aviației''. Luni, Capitala va fi survolată de avioane și elicoptere într-un zbor simbolic.

Mesajul lui Iohannis de Ziua Aviaţiei Române, sărbătorită de Sfântul Ilie
Mesajul lui Iohannis de Ziua Aviaţiei Române, sărbătorită de Sfântul Ilie

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, un mesaj de Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene.

Recomandări
Cota apei în lacul de acumulare Tăul Mare a fost scăzută cu 80 cm. Barajul este ridicat pe o veche construcție romană
Cota apei în lacul de acumulare Tăul Mare a fost scăzută cu 80 cm. Barajul este ridicat pe o veche construcție romană

Un nou mesaj Ro-Alert, al cincilea, a fost transmis duminică la amiază către localnicii din Roșia Montană. 

Amenzi în valoare de 32.000 de lei și un dosar penal, în urma protestului AUR. Ce infracțiuni au fost comise
Amenzi în valoare de 32.000 de lei și un dosar penal, în urma protestului AUR. Ce infracțiuni au fost comise

Jandarmeria Capitalei a aplicat 7 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 32.000 de lei, în urma protestului care a avut loc duminică în Bucureşti.

Klaus Iohannis, la deschiderea anului universitar: ”Avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului”
Klaus Iohannis, la deschiderea anului universitar: ”Avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului”

Președintele Klaus Iohannis le-a transmis studenților care încep, astăzi, anul universitar 2022-2023, că în România este nevoie de o ”reformă profundă a sistemului educațional” și că ”avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului”.