Ziua Aviației fără avioane. Primul an în care aparatele de zbor nu trec peste Statuia Aviatorilor
Pentru prima dată în istoria aviației române, ''Ziua forțelor aeriene'' a fost serbată fără aparate de zbor. Decizia radicală a fost luată după ce un elicopter al armatei americane a aterizat forțat în centrul Bucureștiului.
Zborurile de antrenament au fost imediat oprite.
Degeaba au sperat unii mici cercetași să vadă pe cerul Bucureștiului avioane și elicoptere militare. La ceremonia organizată la Statuia aviatorilor singurele elemente de luptă au fost cele două baterii Patriot ale Regimentului 74.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Viorel Până, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene: "Un survol al Capitalei e o misiune deosebit de complexă, implică coordonarea și pregătirea a 57 de echipaje de zbor, misiune care nu poate fi lăsată la întâmplare, nu am putut să ne antrenăm, am decis să marcăm festiv ziua forțelor aeriene fără zbor."
Un moment deosebit a fost înmânarea drapelului de luptă militarilor regimentului Patriot: "Primirea drapelului de lupta înseamnă că din acest moment, militarii regimentului 74 patriot sunt gata să apere spațiul aerian cu rachetele patriot."
Colonel Răzvan Tacea, comandantul regimentului: "În această vară am fost la primul exercițiu multinațional la Capu Midia, nu am lansat încă, vom fi gata la începutul anului viitor."
România va plăti peste 4 miliarde de dolari pentru 7 sisteme moderne de luptă.
Pasionații de zbor vor putea să vadă aeronave militare mâine, cu ocazia defilării de la Arcul de triumf. România marchează astfel retragerea trupelor din Afganistan după 19 ani de misiuni.
Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene este sărbătorită, în fiecare an, la 20 iulie, când este prăznuit Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul spiritual al piloţilor.
Klaus Iohannis: Aviatorii au transformat zborul şi apărarea spaţiului aerian într-o adevărată pasiune
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, marţi, un mesaj cu ocazia Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, în care arată că la această sărbătoare este onorată şi memoria tuturor eroilor care, de-a lungul istoriei, şi-au pus viaţa, cu dăruire, curaj şi abnegaţie, în slujba 'Aripilor Româneşti'.
"Îi celebrăm, totodată, pe constructorii de aeronave, inginerii şi tehnicienii, care, prin spirit inovator, patriotism, inteligenţă şi pasiune, au creat şi menţinut prestigiul aeronauticii româneşti. Este o zi dedicată şi lucrătorilor din domeniul aviaţiei civile, atât cea de transport, cu misiuni dificile în timpul actualei pandemii de COVID-19, cât şi cea utilitară şi sportivă, care îşi aduc contribuţia la dezvoltarea economiei ţării noastre şi la progresul sportului aviatic", a afirmat şeful statului.
Potrivit preşedintelui, Forţele Aeriene ale României sunt, în prezent, o categorie modernă de forţe a Armatei, cu structuri aflate în plin proces de consolidare a capacităţii operaţionale, ca urmare a creşterii, în ultimii ani, a cheltuielilor pentru Apărare până la 2% din PIB, precum şi a introducerii în dotare a noi tipuri de aeronave de ultimă generaţie şi a unor sisteme performante de armament.
"Forţelor Aeriene le revine un rol major în consolidarea capacităţii de apărare a ţării noastre, fiind apte să execute misiuni complexe de apărare a spaţiului aerian al României, să efectueze misiuni de transport aerian la mare distanţă, precum şi misiuni de salvare-evacuare şi pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale, în sprijinul autorităţilor civile, la nivel naţional sau local. Această categorie de forţe ale Armatei execută însă şi misiuni în cadrul NATO, conform misiunilor şi obligaţiilor pe care şi le-a asumat ţara noastră, militarii Forţelor Aeriene fiind, astfel, foarte buni ambasadori ai României, apreciaţi de aliaţii şi partenerii noştri", a evidenţiat şeful statului.
Preşedintele Iohannis îşi exprimă preţuirea şi respectul faţă de performanţele profesionale ale aviatorilor şi membrilor Forţelor Aeriene, faţă de spiritul de sacrificiu, patriotismul şi dorinţa acestora de auto-depăşire.
"Sunteţi cei care, cu dăruire, aţi transformat zborul şi apărarea spaţiului aerian al României într-o adevărată pasiune. Aceasta presupune o pregătire continuă, antrenament şi dăruire. Vă doresc multă sănătate, succes şi vă asigur de întreaga mea apreciere! La mulţi ani!", a mai transmis şeful statului.
Mesajul premierului de Ziua Aviației Române
Aviatorii şi întregul personal din domeniul aviaţiei civile şi militare sunt profesionişti "de top" şi adevărate exemple de "curaj" şi "responsabilitate", a subliniat premierul Florin Cîţu, într-un mesaj transmis, marţi, de Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene.
"Astăzi, de Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, îi felicit pe aviatorii şi întregul personal din domeniul aviaţiei civile şi militare din România, oameni care ne dovedesc prin tot ceea ce fac că sunt profesionişti de top, dedicaţi activităţii lor şi adevărate exemple de curaj şi responsabilitate. Indiferent că vorbim despre aviaţia civilă, aviaţia militară, aviaţia utilitară, de transport sau aviaţia sportivă, siguranţa zborului, şansa celor aflaţi în situaţii dificile de a fi transportaţi rapid acolo unde pot fi trataţi sau sunt în siguranţă, transportul de ajutoare sau medicamente în anumite situaţii de urgenţă sunt misiuni de înaltă responsabilitate şi care presupun standarde foarte înalte de pregătire pentru cei implicaţi în astfel de misiuni. Toată admiraţia pentru munca acestor oameni! Le urez succes în misiunile lor viitoare şi 'Cer senin!", se arată în mesajul prim-ministrului, postat pe Facebook.
Sursa: Agerpres, Pro TV
Etichete: Florin Cîțu, ziua aviatiei romane,
Dată publicare:
20-07-2021 09:43