Paradă aeriană în București. Spectacol pe cer, de Ziua Aviației Române
A fost spectacol pe cerul Capitalei, deasupra statuii Aviatorilor. Zeci de elicoptere, avioane militare de luptă și de transport, dar și civile au marcat ca în fiecare an Ziua Aviației, dar și a Forțelor Aeriene Române.
UPDATE Câteva sute de bucureșteni, copii și adulți deopotrivă au venit să admire zborul, bineînțeles cu respectarea măsurilor de protecție împotriva noului coronavirus.
Un program dedicat acestei zile speciale, a Aviației din România și a Forțelor Aeriene Române. Vorbim despre o aniversare făcută în fiecare an de Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
O zi în care sunt omagiați cei care și-au dat viața în misiuni aeriene, cei care și acum ne protejează pe calea aerului.
Astăzi vorbim despre o adevărată paradă aeriană, în care zboară aproape 40 de aeronave militare și civile, pentru că e zi nu doar a aviatorilor militari, ci și a aviației civile.
Sunt pe cerul Capitalei avioane de transport, elicoptere, da și avioane de luptă și, poate ca o premieră absolută pentru Ziua Aviației, anul acesta, deasupra monumentului Eroilor Neamului va survola și o aeronavă de transport a companiei Tarom.
Este vorba despre un Boeing 737, un moment prin care compania Tarom vrea să aducă un omagiu celor care și-au dat viața în misiuni aeriene.
Spre deosebire de altădată, anul acesta, din cauza pandemiei, numărul spectatorilor este puțin mai mic.
Majoritatea poartă măști de protecție, așa cum au și fost sfătuiți de organizatori.
Sunt imagini spectaculoase pe cerul Capitalei, iar ce este poate cel mai important este că anul acesta se împlinesc 110 ani de la primul zbor făcut e un român, zborul făcut de Aurel Vlaicu, pionierul aviației române și mondiale.
Sărbătorită la 20 iulie, zi în care este prăznuit Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene îl celebrează astfel pe ocrotitorul spiritual al temerarilor zborului.
Cu prilejul sărbătoririi Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, la Monumentul Eroilor Aerului din Piaţa Aviatorilor, a avut loc o ceremonie militară şi religioasă cu depuneri de coroane de flori în memoria eroilor aviatori.
Monumentul a fost survolat de aeronave militare din dotarea Forţelor Aeriene Române, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informaţii, aeronave civile din dotarea Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă şi Aeroclubului României din subordinea Ministerului Transporturilor, o aeronavă de transport pasageri din dotarea Tarom, aeronavele echipei independente de acrobaţie aeriană Iacării Acrobaţi, precum şi aeronave civile din dotarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Aerospaţială Elie Carafoli.
În timpul ceremoniei au evoluat aproximativ 15 aeronave militare ale Forţelor Aeriene Române de tip F-16 Fighting Falcon, C-130 Hercules, C-27J Spartan, IAR-330 Puma, IAR-99 Standard, IAR-99 Şoim, 3 elicoptere tip Mi-17 şi EC-135, o aeronavă Cessna VC-560 aparţinând Ministerului Afacerilor Interne, 3 elicoptere IAR-330 Puma ale Serviciului Român de Informaţii, o aeronavă Tecnam 2006 şi o aeronavă Piper Seneca V aparţinând Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă, 2 aeronave BN-2A Islander şi o aeronavă Beechcraft King Air 90 aparţinând Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Aerospaţială Elie Carafoli, o aeronavă B737 aparţinând Tarom, 3 aeronave tip IAK- 52 aparţinând echipei independente de acrobaţie aeriană din România, 5 aeronave Extra 300 aparţinând Aeroclubului României, indică sursa citată.
Aviaţia militară română a luat naştere în anul 1910, primul avion militar, proiectat de Aurel Vlaicu şi realizat de Arsenalul Armatei zburând la 17 iunie 1910, notează volumul ''Calendarul Tradiţiilor Militare'' (2010).