Cele patru situații de alarmare care au fost testate prin sirene. Sunetul diferă ca durată şi frecvenţă
Timp de 60 de minute, între 10 și 11 dimineața, în România au fost pornite miercuri, pe rând, sirenele.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a vrut să verifice, dacă funcționează, în caz de nevoie. A fost testată și comunicarea între diversele autorități, care ar trebui să intervină în astfel de situații. Problema este că în unele locuri sirenele s-au auzit slab, iar cei mai mulți dintre oameni nu știu exact ce anunță acestea.
Sirenele au început să sune de la 10 dimineaţa, în toată țara, iar scenariul pus în practică a fost cel de alarmare în caz de dezastru. Această alertă este compusă din 5 sunete lungi de 16 secunde fiecare, cu o pauză de 10 secunde între.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În acest moment, în țară există 7539 de sirene de diferite puteri. Unele sunt acționate în sistem centralizat iar altele sunt acționate manual. De exemplu, în sectorul 2 al capitalei sunt 10 sirene electronice care pot fi acționate din dispecerat. Ele sunt amplasate fie pe blocuri, pe hoteluri, pe clădiri de birouri sau spitale astfel încât să nu poată fi vandalizate, dar sunetul lor să ajungă la întreaga populație a sectorului.
Bărbat: ”Normal că le-am auzit. Și știu și pentru ce, în caz de cutremur, calamități și dacă se opresc chestiile astea, atac aerian”.
În unele zone din Bucureşti, sunetul a fost distorsionat.
Sistemul nostru de alertare a început să fie testat în 2017.
Fie că e vorba de ruperea unui baraj său accident radiologic, există ghiduri pe siteul fiipregatit.ro care ne învaţă ce trebuie să facem şi cum să ne adăpostim. Dacă sirenele răsună de 15 ori, înseamnă că oraşul e supus unui atac aerian şi trebuie să coborâm în adăposturi. Unele sunt în subsolul blocurilor, altele sunt în subteranul metroului.
Sunt 4 situaţii de alarmare, iar sunetul sirenelor diferă ca durată şi frecvenţă. Asta înseamnă că oamenii trebuie să numere de câte ori se aude alarma şi câte secunde de pauză sunt. Într-un oraş aglomerat este însă aproape imposibil să faci asta. Totuşi, în cazul unei situaţii reale, populaţia va primi şi mesaje pe telefon iar prin intermediul sirenelor electronice de generație nouă s-ar putea auzi și mesaje vocale susţin pompierii.
Daniel Vasile, purtătorul de cuvânt al ISU București Ilfov: "Există aceste mesaje vocale înregistrate. Spre exemplu, astăzi, când s-a declanșat exercițiul softul avea înglobat pentru fiecare dintre aceste situații o înregistrare vocală. Dar da, sistemul RO-ALERT poate fi utilizat de asemenea în cazul unor evenimente deosebite."
În alte oraşe din ţară, s-a testat şi capacitatea de intervenție a pompierilor. La o şcoală din Buzău, au fost evacuaţi elevii.
La Iași, alarma a sunat după zece și un sfert. Deşi nu știau că este un exercițiu, oamenii au rămas calmi.
Reporter: Aţi auzit alarma?
Bărbat: Am auzit-o domnişoara.
Reporter: Cum aţi reacţionat?
Bărbat: N-am reacţionat ca mie nu mi-e frică de moarte.
În Cluj-Napoca alarma a sunat la 10 și jumătate.
În schimb în comuna Șopot, din județul Dolj, sistemul de alarmare nu a funcționat.
Localnic: „Nu merge, domne, e o sirenă acia veche, e vai de capul ei. De 500 de ani e pusă. A mers o dată, de 2 ori, dar nu mai merge”.
Așa că localnicii le-au sugerat autorităților ca data viitoare să tragă clopotele.