Cele mai periculoase zone din România pentru animalele sălbatice. Unde este nevoie de tuneluri verzi
Sute de animale sălbatice sunt în fiecare an rănite sau chiar ucise pe șosele și căile ferate de la noi.
Este nevoie să construim tuneluri verzi, spun activiștii de mediu care au identificat cele mai periculoase zone, pentru viețuitoare. Au strâns informații timp de câțiva ani și vor pune proiectul, la dispoziția autorităților. Dacă în Olanda și Ungaria sunt peste 50 de astfel de coridoare, noi avem doar 3.
Un caprior lovit anul trecut pe drumul național 75, în Apuseni, nu a supraviețuit. UN urs de peste 200 de kg izbit de mașină în județul Cluj luna trecută a mai avut putere să se târască doar până în câmp, unde oricum a fost eutanasiat. Lista zonelor periculoase pentru sălbăticiuni este însă mult mai lungă.
Alegeri 2024
22:52
Călin Georgescu, declarații directe despre Rusia. Ce a spus despre cezariană şi avort
22:25
Senatorul Liviu Brătescu susține că imaginea sa a fost folosită ilegal într-un videoclip deepfake pentru atacuri politice
22:16
POLITICO: Șeful TikTok, chemat la Parlamentul European pentru rolul jucat în alegerile șocante din România
21:36
Călin Georgescu vrea să reintroducă serviciul militar obligatoriu: „Înnobilează poporul, înnobilează tinerii”
Au fost identificate peste 50 de astfel de puncte în Apuseni și în Carpații de Sud-Vest. În prezent avem doar 3 poduri verzi de-a lungul autostrăzii Lugoj-Deva. Unul dintre ele este la Branișcă, lângă Deva. CNAIR susține că are în plan alte 5 ecoducte. Mult prea puține, insistă activiștii.
Cristian Remus Papp - WWF România: "În Europa se pune un accent destul de mare pe ceea ce înseamnă conectivitate ecologică, cei mai avansați sunt olandezii. Deja în Ungaria sunt implementate astfel de politici și metode de a facilita trecere a animalelor și mai departe în Slovacia și în Croația".
De doi ani există și o aplicație prin intermediul căreia oricine poate semnala accidente în care sunt implicate animale sălbatice. Peste 500 de raportări s-au făcut până în prezent.
Cătălina Murariu – ofițer de comunicare WWF România: "Scopul strângerii acestor date este să ajute autoritățile, să susțină autoritățile în a lua decizii în baza informațiilor reale din teren".
Alin Prunean – deputat: "Cred că genul acesta de întâlniri sunt binevenite în care autoritățile, ONG-urile și evident fermierii stau la un loc și gândesc niste măsuri care musai trebuie să fie convenabile sau în interesul tuturor".
Zilele acestea activiștii de mediu au avut întâlniri cu autorități locale și cu fermieri pentru a pune împreună la punct un cadru legislativ.