Cele 4 viori ale lui George Enescu vor răsuna împreună într-o serie de concerte în toată ţara
Cele 4 viori ale lui George Enescu vor răsuna împreună, într-o serie de concerte organizate în toată ţara.
Turneul a fost deschis marți seară, la Iaşi, unde soliştii au interpretat melodii consacrate, înconjuraţi de iubitori ai muzicii clasice.
În holul de Onoare al Palatului Culturii din Iaşi, 4 solişti, acompaniaţi de un pianist, au cântat la viorile care i-au aparţinut cândva marelui compozitor român.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Andrei Apreotesei, managerul Palatului Culturii din Iaşi: "Pentru prima dată în istoria României patru dintre viorile celebre ale lui George Enescu ce se află în custodia Muzeului Național George Enescu din București vin în acest turneu național și încep la Iași să ne bucure".
Toate sunt instrumente de tezaur, iar să poată fi încredinţate unui artist, este nevoie de o recunoaştere care vine după mulţi ani de muncă.
Gabriel Croitoru, violonist: "Cânt pe Guarneri del Gesu, făcută în anul 1731, în urma unui concurs în proiecte de atribuire a dreptului de folosință pe care l-am susținut și câștigat în 2008. De atunci și până la mine a stat practic în seif, dar aceste instrumente sunt făcute să fie cantate nu ținute în muzeu."
Mircea Dumitrescu, violonist: "O vioară franțuzească din 1935. Este o mare oportunitate și bucurie de a cânta pe un astfel de instrument"
Publicul a fost încântat de spectacol, mai ales că invitaţii au putut sta la doar câţiva paşi de interpreţi.
Spectacolul va fi pus în scenă în perioada următoare şi pentru publicul din Galaţi, Bucureşti şi Braşov.