Traian Grancea, cel mai varstnic supravietuitor al Holocaustului romilor, a fost inmormantat marti
Traian Grancea a fost inmormantat langa Sibiu, in prezenta a sute de tigani. In 2007, Grancea a primit din partea presedintelui Traian Basescu, "Ordinul National Serviciul Credincios'' in grad de calaver.
In 1942, peste 25 de mii de tigani din Romania au fost deportati in taberele de exterminare din Transnistria - pe atunci parte a Uniunii Sovietice. Aproximativ 11 mii dintre ei au murit. Printre cei care s-au intors teferi acasa s-a numarat si Traian Grancea.
Traian Grancea, fiul: "I-a fost foarte greu tatalui meu acolo, i-au omorat sotia, lui i-au rupt piciorul, i-au omorat copiii. S-a intors si a incercat sa-si refaca viata."
La intoarcerea in tara, Traian Grancea s-a stabilit in zona Sibiului. A fost primul tigan care si-a construit o casa, in timp ce toti ceilalti stateau in corturi. Si-a intemiat o familie mare si a avut nu mai putin de 60 de nepoti, stranepoti si stra-stranepoti.
Raul Grancea, stranepot: "Ce ne-a invatat batranul? Cinstea si omenia. Sa muncim, sa fim corecti."
Marti, cel care a jucat si rolul de bulibasa in Porumbacu de Jos a fost inmormantat in straie populare.
Nicoleta Ludih, ruda: "Se pun bani in sicriu, pentru a le trimite celorlalti pe lumea cealalta la morti, cine vrea, peste apa pe care trec arunca bani ca sa-i deschida drumul spre Rai."
Sute de persoane l-au condus pe batran la groapa.
Daniel Cioaba, autointitulatul rege al romilor din Romania: "A fost persoana cea mai importanta a comunitatii de aici."
Traian Grancea a cazut la pat de mai bine de un an, iar de atunci atributiile de bulibasa au fost preluate de unicul fiu. In 2007, presedintele Traian Basescu l-a decorat pe Grancea si pe alti doi supravietuitori ai Holocaustului romilor, cu ordinul national Serviciul Credincios, in grad de cavaler.