Cum a fost posibil ca o lucrare nepublicata sa fie plagiata de Copos. Comisia de etica a UB vorbeste despre un "ghostwriter"

×
Codul embed a fost copiat

Universitatea Bucuresti a dat un raspuns dupa ce Catalin Parfene l-a acuzat pe George Copos ca i-a plagiat lucrarea de disertatie.

In urma analizei, care a durat mult pentru ca nu au fost gasiti experti la timp, concluzia a fost ca George Copos a realizat un "plagiat subtil", realizat prin "copiere deghizata sau prin repovestire. Nu este vorba de un clasic copy-paste, ci de un autor profesionist care a realizat foarte multe parafrazari inacceptabile, asa cum sunt numite in literatura de specialitate".

Pana si erorile comise de Catalin Parfene au fost preluate in cartea lui Copos. Cele mai intalnite forme de plagiat sunt "preluarile neatribuite prin parafrazare sau rezumare". Raportul Universitatii descrie acest tip de plagiat drept unul "mai putin uzitat", "plagiatul de tip mozaic".

Reprezentantii Universitatii spun insa ca omul de afaceri nu ar fi avut cum citeasca lucrarea originala, pentru ca aceasta nu a fost niciodata facuta publica.

Cum s-a ajuns ca o lucrare nepublicata sa fie plagiata de Copos? Comisia de eitica arata cu degetul catre profesorul emerit Stelian Brezeanu, conducatorul stiintific al masterandului din 2005 si autor al recomandarii cartii lui copos in 2014. Astfel, comisia spune ca nu Copos a scris cartea, ci un "ghostwriter", un scriitor profesionist care a realizat operatiunea.

Citește și
George Copos
Acuzatia de plagiat la adresa lui Copos poate schimba regulile. In ce conditii vor publica detinutii lucrari stiintifice
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Cartea lui George Copos "Aliante matrimoniale in politica principilor romani din Tara Romaneasca si Moldova (secolele XIV-XVI)" si lucrarea de dizertatie "Domnii Tarilor Romane si sud-estul Europei, Aspecte ale politicii lor matrimoniale (secolele XIV-XVI)" a istoricului Catalin Parfene seamana izbitor.

Marian Popescu, presedintele comisiei de etica a Universitatii Bucuresti: "Avem de-a face cu un plagiat subtil, realizat prin copiere deghizata sau prin repovestire. Nu este vorba de un clasic copy-paste, ci de un autor profesionist care a realizat foarte multe parafrazari inacceptabile, dupa lucrarea de dizertatie a domnului Catalin Parfene."

Paragrafe intregi au fost rescrise prin reorganizarea frazelor sau utilizarea de sinomime. Spre exemplu intr-un paragraf referitor la fiica lui Basarab I, textul in cartea lui Copos este "a fost obligata de sotul ei sa intre in manastire", iar in lucrarea originala se spune ca "Teodora a fost repudiata de sotul ei, care a calugarit-o fortat la manastire".

In cartea lui Copos sunt preluate si greselile din lucrarea de disertatie a doctorandului Catalin Parfene, cum ar fi originea gresita a doamnei Clara, care nu era din Fagaras.

Comisia de Etica mai cere conducerii UB sa ia masuri impotriva profesorului pensionat Stelian Brezeanu, cu care se afla inca in relatii contractuale. Rectorul Mircea Dumitru a precizat insa ca, din octombrie 2015, Stelian Brezeanu

Teoretic, lui George Copos nu i se mai poate intampla nimic, daca cel pe care l-a plagiat, doctorandul Catalin Parfene, nu il reclama la Parchet. O asemenea infractiune nu poate fi anchetata fara plangerea victimei. Altfel, plagiatul se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda de pana la 5 milioane de lei.

Cat despre profesorul care i-a girat lucrarea ca fiind una stiintifica, i se va retrage titlul de profesori onorific, acordat de Universitatea Bucuresti in 2010. Mai mult, va trebui sa dea insa socoteala in fata procurorilor DNA. El si toti cei care i-au ajutat pe detinuti celebri sa castige cate 30 de zile de libertate pentru fiecare carte tiparita sunt anchetati si pot fi acuzati de coruptie. Si pot ajunge la randul lor la inchisoare.

Copos, chiar daca ar pierde cele 30 de zile castigate prin plagiat, nu are de ce sa fie ingrijorat. Decizia de eliberare conditionata este deja pusa in executare si oricum, sustine avocatul sau, a depasit perioada minima obligatorie cu 52 de zile.

Deocamdata doctorandul care a facut sesizarea de plagiat nu va mai face nicio alta plangere.

Cartea "Aliante Matrimoniale in politica principilor romani din Tara Romaneasca si Moldova (secolele XIV-XVI)" a fost scrisa de George Copos in inchisoare in 2014 si i-a adus o reducere cu 30 de zile a pedepsei primite.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
George Copos cere inapoi de la statul roman jumatate de milion de dolari. Omul de afaceri vorbeste de o
George Copos cere inapoi de la statul roman jumatate de milion de dolari. Omul de afaceri vorbeste de o "eroare matematica"

Fostul patron al Rapidului, George Copos, nu renunta la ideea ca a platit mai mult decat ar fi fost cazul, dupa ce a fost gasit vinovat si condamnat in Dosarul Transferurilor.

Acuzatia de plagiat la adresa lui Copos poate schimba regulile. In ce conditii vor publica detinutii lucrari stiintifice
Acuzatia de plagiat la adresa lui Copos poate schimba regulile. In ce conditii vor publica detinutii lucrari stiintifice

Comisia de etica a Universitatii din Bucuresti propune modificarea regulilor prin care detinuti pot publica lucrari stiintifice.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.