Criza de pe Dunare costa 200.000 de euro pe ora. Probleme si la bazinele de racire de la Cernavoda
Peste 200 de nave si barje incarcate de marfuri nu mai pot inainta din cauza bancurilor de nisip. Pe intreg teritoriul Romaniei, fluviul a atins cel mai scazut nivel din ultimii 5 ani.
Din aceasta cauza se pierd sute de mii de euro in fiecare ora, iar daca nu ploua mai repede exista riscul de a inchide unul dintre reactoarele de la Cernavoda. In toata zona de sud, pamantul crapa de la atata uscaciune.
Problemele de pe Dunare incep inca de la intrarea in tara. Fluviul vine cu un debit scazut de 2600 metri cubi pe secunda, fata de 3800 cat ar fi media normala. S-a ajuns aici pentru ca n-a mai plouat din 10 august, nici la noi, nici la vecini.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Numai in portul Bechet au acostat 6 barje si 5 impingatoare din Ucraina. In zona apa a scazut cu peste un metru.
Coboram pe Dunare si gasim alte ambarcatiuni oprite la Giurgiu, Calarasi si Cernavoda.
In zona au venit acum mai multe impingatoare care incearca sa le miste din loc ca sa nu se puna in pericol siguranta navigatiei.
Fiecare minut de stationare inseamna pierderi pentru armatori de la 150.000 de euro de ambarcatiune. Zilnic! In aceste conditii, Ministerul Transporturilor a cerut de urgenta guvernului 4 milioane de lei pentru lucrarile de dragare.
Mai exact, vor fi inchiriate utilaje care vor incerca sa distruga damburile de nisip. Deja o ambarcatiune cu sonar va face o evaluare a portiunii navigabile. Se cauta practic un culoar prin care sa treaca navele.
Situatia este ingrijoratoare si pentru cei care lucreaza la centrala nucleara de la Cernavoda. Bazinele de racire ale reactoarelor sunt acum la jumatate din capacitate. Nu-i deloc un semn bun.
Situatia de pe Dunare urmeaza sa fie discutata si intr-o sedinta de guvern.