Criza de pe Dunare costa 200.000 de euro pe ora. Probleme si la bazinele de racire de la Cernavoda


Ultimul update: Sambata 03 Noiembrie 2012 08:38
Data publicarii: Joi 15 Septembrie 2011 13:06
Categorie: Stiri actuale

Peste 200 de nave si barje incarcate de marfuri nu mai pot inainta din cauza bancurilor de nisip. Pe intreg teritoriul Romaniei, fluviul a atins cel mai scazut nivel din ultimii 5 ani.

Din aceasta cauza se pierd sute de mii de euro in fiecare ora, iar daca nu ploua mai repede exista riscul de a inchide unul dintre reactoarele de la Cernavoda. In toata zona de sud, pamantul crapa de la atata uscaciune.

Problemele de pe Dunare incep inca de la intrarea in tara. Fluviul vine cu un debit scazut de 2600 metri cubi pe secunda, fata de 3800 cat ar fi media normala. S-a ajuns aici pentru ca n-a mai plouat din 10 august, nici la noi, nici la vecini.

Numai in portul Bechet au acostat 6 barje si 5 impingatoare din Ucraina. In zona apa a scazut cu peste un metru.

Coboram pe Dunare si gasim alte ambarcatiuni oprite la Giurgiu, Calarasi si Cernavoda.

In zona au venit acum mai multe impingatoare care incearca sa le miste din loc ca sa nu se puna in pericol siguranta navigatiei.

Fiecare minut de stationare inseamna pierderi pentru armatori de la 150.000 de euro de ambarcatiune. Zilnic! In aceste conditii, Ministerul Transporturilor a cerut de urgenta guvernului 4 milioane de lei pentru lucrarile de dragare.

Mai exact, vor fi inchiriate utilaje care vor incerca sa distruga damburile de nisip. Deja o ambarcatiune cu sonar va face o evaluare a portiunii navigabile. Se cauta practic un culoar prin care sa treaca navele.

Situatia este ingrijoratoare si pentru cei care lucreaza la centrala nucleara de la Cernavoda. Bazinele de racire ale reactoarelor sunt acum la jumatate din capacitate. Nu-i deloc un semn bun.

Situatia de pe Dunare urmeaza sa fie discutata si intr-o sedinta de guvern.

Tags: dunare, seceta,

VIDEO PROTVPLUS.RO