Cel mai inalt brad din Romania a fost descoperit in judetul Brasov. Cat de batran este
Cel mai inalt brad masurat pana acum in Romania a fost descoperit in padurea seculara de la Shinca Veche, judetul Brasov.
Se presupune ca are peste 300 de ani si masoara 62,5 metri, aproape cat hotelul Intercontinental din Bucuresti.
A ajuns la aceste dimensiuni impresionante intr-unul dintre ultimii codri stravechi ai Europei, ramasi ca la inceputul lumii.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Fundatia "World Wide Fund for Nature", care protejeaza padurea militeaza pentru introducerea ei in patrimoniul UNESCO.
Bradul gigantic, un adevarat monument al naturii, a fost descoperit de un grup de cercetatori ai Facultatii de Silvicultura din Suceava.
Depaseste vechiul record de 61,5 metri, care-i apartinea unui brad descoperit acum 50 de ani, in masivul Penteleu din Buzau.
"E un brad mai special, e un brad cu un diametru exceptional de un metru si jumatate", a spus inginerul silvic Calin Gotea.
Specialistii vorbesc deja despre faptul ca ar putea sa rescrie si manualele de silvicultura pentru ca pana acum nu prea s-au studiat arbori mai inalti de 40 - 50 de metri.
Bradul urias este cat doua blocuri de opt etaje, mai inalt decat Turnul din Pisa si de trei ori mai mare decat Arcul de Triumf din Bucuresti. Daca mai creste 14 metri, ajunge cat Hotelul Intercontinental din Capitala!
A fost masurat in timpul unor studii finantate de World Wide Fund for Nature, organizatie non-guvernamentala care sprijina conservarea naturii.
„La Sinca este o padure unicat in Europa prin prisma inaltimilor pe care le realizeaza, prin recorduri ne dorim ca padurea sa fie transformata in rezervatie stiintifica", a spus Catalin Roibu, sef lucrari la Facultatea de Silvicultura Suceava.
In padurea virgina de 350 de hectare, fagii si brazii seculari depasesc adesea 55 de metri si au fost masurati cu ajutorul unor instrumente speciale:
„Aparatul functioneaza cu ultrasunete cand masoara distanta redusa de la mine spre arbore. E o cateta intr-un triunghi dreptunghic. Inaltimea arborelui e cealalta cateta", a spus inginerul masterand Andrei Mursa.
Cercetatorii incearca sa aproximeze si varsta semetului brad.
"Bradul de la Sinca ar avea o varsta de 300 de ani, poate mai mult", a mai spus Catalin Roibu.
Codrul salbatic de la Sinca Veche a fost declarat padure virgina in urma cu doi ani, dupa ce s-a dovedit ca nu a fost exploatat niciodata.
"Intalnim arbori de toate varstele: semintis, acesta este un puiet de fag, arbori tineri, arbori batrani si arbori morti in toate stadiile", a adaugat Calin Gotea.
Flora si fauna de aici sunt extrem de pretioase.
Pentru a conserva padurea, ONG-ul "World Wide Fund for Nature" a platit Primariei Sinca Veche 100.000 de lei, contravaloarea exploatarii forestiere.
Codrul a devenit atractie turistica si loc de cercetare pentru biologi.