Cei doi spioni israelieni care au urmarit-o pe Kovesi, scosi din arest. Ce masura a luat Curtea de Apel

×
Codul embed a fost copiat

Israelienii acuzati ca ar fi incercat sa o spioneze pe sefa DNA au parasit arestul Politiei Capitalei dupa trei luni si jumatate petrecute in spatele gratiilor. Ron Weiner si David Geclowitz au fost plasati in arest la domiciliu.

Ron Weiner si David Geclowicz, cei doi israelieni acuzati ca au spionat familia procurorului-sef al DNA, Laura Kovesi, au fost plasati in arest la domiciliu de catre magistratii Curtii de Apel Bucuresti. Weiner si Geclowicz se aflau in arest preventiv din 3 aprilie.

Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au hotarat, joi seara, inlocuirea arestarii preventive in cazul israelienilor Ron Weiner si David Geclowicz cu masura arestului la domiciliu. Decizia magistratilor este definitiva. Cei doi vor fi plasati in arest la domiciliu in municipiul Bucuresti.

Initial, si Tribunalul Bucuresti a decis arestarea la domiciliu a lui Weiner si Geclowicz. Procurorii DIICOT au atacat, insa, decizia la Curtea de Apel Bucuresti.

In dosarul privind spionarea comunicatiilor si hartuirea familiei si a unor apropiati ai procurorului-sef al DNA Laura Kovesi, cetatenii israelieni Ron Weiner si David Geclowicz erau arestati preventiv, din 3 aprilie. Ron Weiner este acuzat de constituire a unui grup infractional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integritatii datelor informatice, operatiuni ilegale cu dispozitive si programe informatice, iar David Geclowicz este cercetat pentru complicitate la aceste infractiuni.

Citește și
Black Cube
Black Cube afirma ca a actionat in Romania cu acordul autoritatilor. "Avem permisiunea de la cel mai inalt nivel"
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

In acelasi dosar, procurorii DIICOT au cerut arestarea preventiva in lipsa a lui Yossi Barkshtein, angajat al firmei israeliene Black Cube, au declarat, pentru News.ro, surse judiciare.

Potrivit DIICOT, pe parcursul lunii martie, doua persoane care ocupau pozitii de conducere in cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atat in Tel Aviv, cat si in Londra, impreuna cu mai multi angajati ai firmei, printre care si Ron Weiner si David Geclowicz, au initiat si constituit un grup infractional organizat in scopul comiterii mai multor infractiuni, respectiv infractiuni de hartuire si infractiuni informatice, “constand in fapt in efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter amenintator si hartuitor, producatoare de temeri, precum si atacuri de tip phishing, in vederea sustragerii credentialelor de acces si ulterior compromiterii de conturi de posta electronica, activitati urmate de violarea secretului corespondentei, copierea si transferul fara drept a continutului acestora”.

Anchetatorii au stabilit ca, in cadrul gruparii astfel constituite, cei doi inculpati aveau roluri si sarcini precis trasate de catre cei doi lideri, respectiv inculpatul Ron Weiner raspundea de partea tehnico-informatica a activitatii, detinand cunostintele informatice necesare, ocupandu-se de atacurile de phishing si de compromiterea efectiva a conturilor de e-mail, in timp ce, in prealabil, inculpatul David Geclowicz era cel care raspundea de contactarea telefonica a persoanelor din familia si anturajul persoanei publice vizate si de obtinerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de e-mail, care in continuare formau tinta atacurilor informatice.
Dupa ce Weiner a accesat respectivele conturi online si a preluat controlul asupra acestora, a avut acces la informatiile si la corespondenta privata stocate, le-a copiat si le-a transferat neautorizat sistemul sau informatic, “producandu-se in acest fel modificari inerente in continutul conturilor atacate”, sustin anchetatorii.

In dosar au fost audiati la DIICOT, ca martori, procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, si membri ai familiei sale.
"Nu am aflat cine mi-a spionat familia, nu toate informatiile care au aparut in spatiul public sunt reale, nimeni din familia mea nu a fost monitorizat, nu au fost sparte conturile de email. O zi si jumatate au fost telefoane catre prieteni prin care s-a incercat aflarea de date personale. Nu exista email-uri sparte. Casuta mea de e-mail nu a fost sparta, nici a tatalui sau a fratelui meu. Au fost sparte mail-urile unor persoane cu care nu am legatura personala, pe unii din ei nici nu-i cunosc, cu unii nu am vorbit de ani de zile. Probabil a fost o monitorizare care a vizat DNA in general. Am dat declaratii la DIICOT, declaratii de martor si membrii familiei mele au fost audiati, inclusiv tatal meu, tot in calitate de martor”, declara Laura Kovesi, la Europa FM, la inceputul lunii mai.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Black Cube, firma angajata sa o spioneze pe sefa DNA, a vorbit pentru Stirile ProTV. Dezvaluirile lor, respinse de autoritati
Black Cube, firma angajata sa o spioneze pe sefa DNA, a vorbit pentru Stirile ProTV. Dezvaluirile lor, respinse de autoritati

Compania israeliana Black Cube, ai carei angajati au fost arestati pentru ca ar fi spart conturile de e-mail ale rudelor si apropiatilor Codrutei Kovesi, sustine ca au actionat in Romania, in concordanta cu legea si in baza unei autorizatii.

Black Cube afirma ca a actionat in Romania cu acordul autoritatilor.
Black Cube afirma ca a actionat in Romania cu acordul autoritatilor. "Avem permisiunea de la cel mai inalt nivel"

Intr-o declaratie acordata publicatiei The Times of Israel, firma Black Cube a salutat decizia justitiei romane de a reducere durata mandatelor de arestare preventiva pentru cei doi angajati acuzati ca ar fi spionat-o pe sefa DNA, Laura Kovesi.

Iohannis:
Iohannis: "Am semnat decretul privind numirea lui Kovesi pentru un nou mandat la DNA". Ce zice presedintele despre Black Cube

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, miercuri seara, ca a semnat decretul privind numirea Laurei Codruta Kovesi pentru un nou mandat la sefia DNA.

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu

Fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost citaţi, joi dimineaţa, la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puşi din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei.

VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.