Cei 17 copii aflați în tabără la Păltiniş aveau toxiinfecţie alimentară stafilococică. Anunțul făcut de DSP Sibiu
O toxiinfecţie alimentară stafilococică a stat la originea problemelor medicale ale celor 17 copii de la o tabără din Păltiniş transportaţi la spital pe 9 august, a anunţat, luni, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sibiu.
"Manifestările clinice, incubaţia scurtă a majorităţii cazurilor (...), precum şi remisiunea rapidă a simptomelor, sugerează că a fost vorba de un episod de toxiinfecţie alimentară stafilococică. Această ipoteză este susţinută de prezenţa Staphylococului în secreţiile nazale a trei angajaţi din blocul alimentar şi de prezenţa aceluiaşi germen în proba de paste cu pulpă de porc (preparate culinare servite la prânz, în data de 09.08.2024)", se arată într-un comunicat al DSP Sibiu.
Conform sursei citate, încărcătura mare cu Enteriobacteriacee a şase dintre cele 16 probe alimentare recoltate din produsele alimentare servite în zilele de 8 şi 9 august sugerează deficienţe în respectarea măsurilor de igienă individuală şi la locul de muncă de personalul din blocul alimentar.
În urma confirmării focarului cu germene identificat - Staphylococcus aureus, DSP Sibiu a dispus scoaterea imediată a celor trei angajaţi din procesul tehnologic de preparare a hranei, dispensarizarea lor prin medic de familie şi reintegrarea lor după negativarea rezultatelor. Reintrarea la locul de muncă va fi făcută doar în baza avizului sanitar eliberat de către medicul de familie.
"Urmarea rezultatelor neconforme ale rapoartelor de încercare, pentru nerespectarea regulilor de igienă individuală în blocul alimentar, contaminarea probelor alimentare şi a alimentelor gătite, s-a sancţionat cu amendă bucătarul-şef al unităţii", se mai menţionează în comunicat.
În cursul nopţii de 9 spre 10 august au ajuns la Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu 17 copii, cu vârste între 8 şi 14 ani, cu simptome digestive (greaţă, vărsături, dureri abdominale, scaune diareice), toţi provenind dintr-un hotel aflat în Păltiniş. 15 dintre copii au avut o formă uşoară de boală, fiind externaţi şi s-au întors la unitatea de cazare sau au fost preluaţi de părinţi, iar doi copii, cu formă medie de boală, au fost internaţi în secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Clinic de Pediatrie.
Sursa: Agerpres
Etichete: spital, tabara, copii, toxiinfectie, paltinis,
Dată publicare:
19-08-2024 14:29