CEDO il despagubeste pe Catalin Voicu pentru conditiile din inchisoare. Cate mii de euro ar putea primi fostul senator
Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a decis marti ca statul roman sa il despagubeasca pe fostul senator PSD Catalin Voicu pentru conditiile de detentie din arest si incalcarea dreptului la viata privata in timpul anchetei.
Suma pe care o va rpimi este de 4.500 de euro.
CEDO noteaza ca petentul Catalin Voicu a fost arestat in martie 2010, fiind cercetat pentru trafic de influenta, masura arestului fiind prelungita in fiecare luna pana in iulie 2011, cand a fost eliberat cu conditia sa nu paraseasca localitatea.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Fostul senator s-a plans la CEDO de conditiile din arest, de supraaglomerare si lipsa de igiena, precum si de felul in care era transportat din arest la biroul procurorilor care il cercetau, intr-o duba fara incalzire sau lumina, se arata in comunicatul curtii.
Totodata, Voicu a invocat incalcarea articolului 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului (dreptul la viata privata), plangandu-se ca autoritatile au furnizat presei informatii din dosarul sau, in special din interceptarile telefonice efectuate in cadrul cercetarii sale si a celorlalti inculpati din dosar.
Potrivit deciziei emise marti de CEDO, Voicu a cerut urmatoarele sume:
- 375.203 lei ca daune materiale pe care le-ar fi suferit ca urmare a presupusei incalcari a articolului 5, alineatul 3, din Conventie, care stipuleaza ca orice persoana arestata trebuie adusa de indata inaintea unui judecator sau a altui magistrat imputernicit prin lege cu exercitarea atributiilor judiciare si are dreptul de a fi judecata intr-un termen rezonabil sau eliberata in cursul procedurii
- 4 milioane de euro cu titlu de prejudiciu moral prin presupusa incalcare a articolelor 3 (interzicerea torturii si a tratamentelor inumane sau degradante) si 8 (arestul, conditiile de detentie si transport si publicarea unor informatii din dosarul sau)
- 25.000 de euro, tot ca prejudiciu moral pentru conditiile de detentie si transport din timpul arestului.
CEDO a decis ca, in cazul lui Voicu, au fost incalcate articolul 3, in ceea ce priveste conditiile de detentie, dar nu si cele de transport, si articolul 8 din conventie. Astfel, curtea a hotarat ca statul roman sa ii plateasca fostului senator suma de 4.500 de euro cu titlul de prejudiciu moral.
Decizia luata de o camera inferioara a CEDO nu este definitiva, putand fi contestata de oricare dintre parti la Marea Camera in termen de trei luni.
Fostul senator Catalin Voicu a fost condamnat definitiv, in 22 aprilie 2013, la sapte ani de inchisoare cu executare in dosarul in care a fost judecat pentru coruptie. El a fost gasit vinovat pentru ca a primit mita de la oamenii de afaceri Costel Casuneanu si Marius Locic, pentru a interveni, prin intermediul fostului judecator de la instanta suprema Florin Costiniu, la magistrati si politisti, pentru a obtine decizii favorabile in dosarele in care cei doi erau implicati.
Tot marti, alti trei detinuti din Romania au primit despagubiri de la CEDO pentru incalcarea articolului 3 din conventie. Penitenciarele romanesti sunt supraaglomerate, la 16 aprilie 2013 inregistrandu-se in Romania un numar de 33.060 de persoane private de libertate cazate in spatii care asigura 19.738 de locuri, conform standardelor CEDO si respectiv 27.700 de locuri, conform criteriilor stabilite prin Ordinul Ministrului Justitiei nr. 433/C/2010.
Sursa: Mediafax
Etichete: inchisoare, cedo, detinut, catalin voicu,
Dată publicare:
11-06-2014 10:44