Traian Basescu ii retrage Ordinul "Virtutea Militara" fostului senator Catalin Voicu

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Traian Basescu a semnat, joi, un decret prin care ii retrage lui Catalin Voicu Ordinul "Virtutea Militara" - in grad de Cavaler, cu insemn pentru militari, acordat acestuia in noiembrie 2002.

"Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a semnat joi, 9 mai a.c., decretul prin care se retrage Ordinul «Virtutea Militara» - in grad de Cavaler, cu insemn pentru militari, acordat prin Decretul nr. 981 din 29 noiembrie 2002, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 911 din 14 decembrie 2002, domnului Catalin Voicu, avand in vedere Decizia Penala nr. 86 din 22 aprilie 2013 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie a Romaniei", se arata intrun comunicat al Administratiei Prezidentiale.

In 22 aprilie, fostul senator Catalin Voicu a fost condamnat definitiv de instanta suprema la sapte ani de inchisoare cu executare, in dosarul in care a fost judecat pentru coruptie.
Inalta Curte de Casatie si Justitie i-a condamnat definitiv pe fostul senator Catalin Voicu la sapte ani de inchisoare cu executare si pe Marius Locic, administrator al SC Locic Imobiliare SRL, la patru ani de inchisoare cu executare. Florin Costiniu, fost presedinte al Sectiei civile si de proprietate intelectuala a ICCJ, si Costel Casuneanu, asociat la SC PA&CO International SRL Bacau, au primit condamnari de cate patru ani de inchisoare, in cazul celor doi instanta dispunand suspendarea executarii pedepsei pe un termen de incercare de noua ani.

Catalin Voicu, Florin Costiniu, Costel Casuneanu si Marius Locic au fost trimisi in judecata in 21 mai 2010, de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, pentru trafic de influenta, complicitate la trafic de influenta, cumparare de influenta si, respectiv, fals in inscrisuri sub semnatura privata.

In 1 iunie 2012, Catalin Voicu a fost condamnat de un complet de trei judecatori de la instanta suprema la cinci ani de inchisoare cu executare, iar Marius Locic a primit o pedeapsa de patru ani de inchisoare cu executare. Florin Costiniu a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei, iar Costel Casuneanu primit o pedeapsa de patru ani de inchisoare cu suspendare.

Citește și
Catalin Voicu
DNA cere 9 ani de inchisoare cu executare pentru fostul senator Catalin Voicu
A plecat să lupte în Ucraina pentru a evita urmărirea penală și a murit. Este unul dintre cei mai tineri soldați căzuți în război

Completul de cinci judecatori al instantei supreme a pronuntat luni o decizie definitiva in dosarul de coruptie.
Catalin Voicu a fost acuzat de procurori ca, in perioada iulie - septembrie 2009, "prevalandu-se de prerogativele ce deriva din calitatea sa de senator", ar fi primit de la Costel Casuneanu, in doua transe, sumele de 250.000 de lei (echivalentul a 60.000 de euro) si 200.000 de euro, in schimbul interventiei pe langa judecatori de la instanta suprema, in vederea adoptarii unei solutii favorabile societatii comerciale la care omul de afaceri era asociat.

Fostul senator PSD i-ar fi cerut judecatorului Florin Costiniu ca, in schimbul unor foloase, sa intervina pe langa magistratii instantei supreme investiti cu solutionarea favorabila a unui dosar al SC PA&CO International SRL Bacau, care contesta atribuirea unei licitatii privind lucrarile de reabilitare a drumului national 76, intre localitatile Stei si Beius.

Procurorii au aratat ca Voicu i-ar fi cerut Costiniu sa transmita magistratilor din completul de judecata al procesului firmei PA&CO faptul ca "solutionarea favorabila" este "o rugaminte din mediul politic, ca aceasta firma este indreptatita sa aiba castig de cauza" si ca, la randul sau, presedintele Sectiei civile si de proprietate intelectuala "le va face judecatorilor din complet servicii similare in alte dosare in care ar fi interesati". Cele trei judecatoare de la ICCJ au respins solicitarea firmei lui Casuneanu.

Anchetatorii l-au mai acuzat pe Voicu de faptul ca, in luna august 2009, ar fi pretins si primit de la Marius Locic 119.000 de lei in schimbul promisiunii ca va interveni pe langa politisti pentru a-i determina sa propuna o solutie favorabila intr-un dosar in care acesta era cercetat pentru fapte penale.

Articol recomandat de sport.ro
Mesajul sfâșietor postat de fratele lui Adrian Șut, după moartea tatălui lor
Mesajul sfâșietor postat de fratele lui Adrian Șut, după moartea tatălui lor
Citește și...
Prima noapte dupa gratii pentru Voicu si Locic. Cand va trece fostul senator din spital in celula
Prima noapte dupa gratii pentru Voicu si Locic. Cand va trece fostul senator din spital in celula

Fostul senator Catalin Voicu si omul de afaceri Marius Locic, ambii implicati intr-unul dintre cele mai mari dosare de coruptie din justitia romaneasca, si-au petrecut prima noapte dupa gratii.

DNA cere 9 ani de inchisoare cu executare pentru fostul senator Catalin Voicu
DNA cere 9 ani de inchisoare cu executare pentru fostul senator Catalin Voicu

Procurorii anti-coruptie cer ani grei de inchisoare pentru protagonistii celui mai mare scandal de coruptie din justitia romaneasca.

"Este primitiv". Reactia lui Madalin Voicu la propunerea lui Cioaba privind legitimatiile speciale

Tiganii ar putea fi monitorizati cu ajutorul unor legitimatii speciale care vor arata din ce tara provin. Florin Cioaba vrea sa faca aceasta propunere la Congresul Organizatiei Internationale a Romilor, in acest weekend, la Sibiu.

Recomandări
100.000 de euro ar fi plătit fiica lui Ioan Crișan pentru bomba care l-a ucis. Voia să scape de el după ce s-au certat
100.000 de euro ar fi plătit fiica lui Ioan Crișan pentru bomba care l-a ucis. Voia să scape de el după ce s-au certat

Fiica omului de afaceri din Arad, Ioan Crișan, a fost reținută, pentru instigare la omor calificat. Miercuri noapte, ea și cei doi presupuși executanți ai asasinatului de acum 3 ani, au ajuns în fața procurorilor de la Parchetul General.

Condiția CE de aplicare a noii legi a salarizării: deficitul bugetar, sub 5% din PIB. Varianta ocolitoare a premierului
Condiția CE de aplicare a noii legi a salarizării: deficitul bugetar, sub 5% din PIB. Varianta ocolitoare a premierului

Viitoarea lege a salarizării, prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și așteptată să fie adoptată în 2025, va fi aplicată doar după ce România își va ajusta deficitul bugetar sub 5% din PIB.

Ce se întâmplă în provincia rusă Kursk, invadată de ucraineni, de când au ajuns mii de soldați nord-coreeni în regiune
Ce se întâmplă în provincia rusă Kursk, invadată de ucraineni, de când au ajuns mii de soldați nord-coreeni în regiune

Circa 2.000 de soldaţi nord-coreeni desfăşuraţi în Rusia se deplasează către vestul acestei ţări în direcţia graniţei cu Ucraina, a declarat joi o sursă militară ucraineană pentru agenţia japoneză de ştiri Kyodo.