Cea mai scumpă zonă de plajă din Mamaia nu va fi amenajată până în iulie. Care este motivul
Haos în stațiunea Mamaia, cu puțin timp înainte de începerea sezonului estival. Cea mai scumpă zonă de plajă nu va fi amenajată până în iulie.
Din centrul stațiunii și până în nord, operatorii de plaje nu vor putea să amplaseze baruri și șezlonguri. Anunțul a fost făcut de cei de la Apele Române, care administreză zona.
Cu toate că au promis că plajele vor fi gata din mai, constructorii olandezi s-au lovit de mai multe întârzieri: DNA a oprit pentru două săptămâni extracția nisipiului într-un perimetru și zeci de firme nu și-au demontat construcțiile, aflate acum în nisip.
Alegeri 2024
17:12
LIVE TEXT | Referendum București 24 noiembrie. A fost atins pragul de 30% prezenţă pentru validarea referendumului
17:11
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Au votat aproape 7,5 milioane de români
16:41
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
16:34
Alegeri prezidențiale. Pelerinii care au votat la Mănăstirea Sihăstria au ridicat prezenţa la vot la peste 100% în secție
Extinderea porțiunii de plajă de la Pasarela Regală din Mamaia până în zona de nord a stațiunii, în fața cluburilor, va fi finalizată pe 15 mai, conform proiectului. Este vorba despre nouă kilometri de plajă cu o lățime maximă de 250 de metri.
Potrivit anunțului făcut de cei de la Apele Române, din centrul până în nordul stațiunii Mamaia, acolo unde au fost lărgite plajele nimeni nu are voie să amenajeze nimic până la 1 iulie. Iar de atunci șezlongurile și beach barurile pot fi amplasate doar în zona vechii porțiuni de nisip. Cu alte cuvinte, până în iulie este liber la plajă pe prosop sau pe cearșaf în una dintre cele mai scumpe zone de pe litoral.
Autoritățile susțin că întârzierea a fost provocată de zecile de baruri de pe plaja care nu au fost demontate de proprietari. Apoi, termenul de finalizare a fost prelungit cu încă două săptămâni în momentul în care DNA a cerut sistarea lucrărilor de extragere a nisipului dintr-un anumit perimetru din largul marii.
Hotelierii și patronii barurilor au anunțat că vor da autoritățile în judecată.
Nicolae Bucovala – vice-președintele FPTR: „Vor urma o serie de procese. Vrem să asigurăm turiștii să vină fară nici o grija la mare pentru că vor avea exact ceea ce le-am promis”.
Roberto Tortora – administrator plaja în Stațiunea Mamaia: „Este târziu pentru turismul local și pentru noi operatori, pentru organizare. Dacă plaja se va preda la 1 iulie, cu probabilitate va începe în 15-20 iulie. "
George Ticu – administrator: „Noi estimăm că undeva la vreo 30% pierdere din încasările pe care le făceam în mod normal. Timingul este foarte prost mai ales că am avut vara 2020 destul de slabă”.
Hotelierii din Mamaia susțin că vor apela la Ministerul Mediului și la cel al Economiei pentru a găsi o soluție pentru deschiderea plajelor la începutul verii .
Valoarea totală a proiectului de lărgire și protejare a plajelor de pe țărmul românesc depășește 840 de milioane de euro. Mare parte din finanțare este de la Uniunea Europeană. Statul contribuie doar cu 15%. La final, România va câștiga peste 220 de hectare noi de teren.