Pasarela Regală din Mamaia, pierdută definitiv. Monumentul a început să dispară sub tone de nisip
Prinsă la mijloc într-un joc de ping pong, al instituțiilor din România, ''Pasarela Regală din Mamaia'' va fi acoperită cu nisip, în loc sa fie recondiționată și pusă în valoare.
Constructorii olandezi nu pot opri lărgirea plajei din stațiune, până când Ministerul Culturii și cel al Economiei, se hotărăsc ce fac cu această construcție, și cine o reabilitează. Așa că de astăzi, monumentul a început să dispară sub tonele de nisip, aduse din largul mării.
În câteva zile, structura inaugurată în 1935, în prezența regelui Carol al II-lea, va dispărea complet.
Felicia Măcăleț, reporter Pro TV: "Probabil este ultima dată când mai putem admira Pasarela Regală din Mamaia așa cum a fost concepută de renumitul arhitect Victor Ștefănescu. În cateva zile, ea va fi acoperită de nisip în totalitate, va rămâne la vedere doar acoperișul terasei".
Constructorii olandezi care lărgesc plaja au anunțat, încă de la începutul anului, că se va ajunge aici. Cei responsabili aveau timp suficient să găsească o soluție pentru salvarea pasarelei, dar nu au făcut-o.
Bogdan Bola, fost director la Apele Române Dobrogea Litoral: "Până când nu s-a început acest proces de înnisipare, nu s-a pus în discuție reabilitarea acestui monument și nu s-a făcut absolut niciun fel de demers".
Construcția se află la mijlocul unor neînțelegeri dintre Ministerul Economiei, care o deține, și cel al Culturii, care ar vrea să o administreze.
Liviu Brătescu, secretar de stat în Ministerul Culturii:
"Am generat o corespondență cu Ministerul Economiei și Turismului pentru a cere transferarea în proprietatea Ministerului Culturii. Ministerul Culturii va realiza un act de dare în administrare Institutului Național al Patrimoniului pentru că acesta este mecanismul prin care Ministerul Culturii poate asigura o finanțare pentru astfel de lucrări".
Cum cele două ministere nu s-au înțeles, monumentul se va pierde în nisip.
Pasarela din Mamaia face parte din Ansamblul Cazinoului din stațiune. Proiectată în stil modernist, construcția conține elemente mediteraneene. În perioada monarhiei, pasarela era una dintre principalele atracții de pe litoralul românesc.
Diana Slav, ghid turistic: "Venea toată acea protipendadă a țării la malul mării și avea topogane, avea jos niște magazine de suveniruri și la etaj era și o mică terasă, astfel făcea parte din toată această plăcere a unui city break din zilele noastre".
Imediat după Revoluție, pasarela nu a mai beneficiat de lucrări de recondiționare și a devenit pericol public. Bucăți mari din ea s-au prăbușit în mare, iar accesul turiștilor fost interzis.