Cea mai noua racheta a UE, construita de un strung realizat in Bacau. Ariane 6 va fi folosita pentru plasarea de sateliti
Cea mai noua racheta a Uniunii Europene va fi construita de un strung realizat in Bacau. In plus, anul viitor vom trimite in Cosmos 2 sateliti. Robisat 1 si Robisat 2.
Costa 1 milion de euro si vor fi folositi la cercetarea ionosferei, dar si pentru a imbunatati transmiterea semnalului de GPS.
Racheta Ariane 5, construita in 1978 si folosita de Agentia Spatiala Europeana pentru plasarea de sateliti, va fi inlocuita din 2021 de o racheta - Ariane 6. La constructia aparatului, asamblat langa Paris, participa si Romania.
Marius Piso, presedintele Agentiei Spatiale Romane: "Masina cea mai importanta pentru realizarea acestei rachete este un strung orizontal. Realizeaza acele inele care constituie corpul rachetei si aceasta masina a fost construita in Romania, de o companie din Bacau."
Anul viitor, Romania a fost invitata intr-un program mondial in care 50 de sateliti ajung in spatiu ca sa cerceteze ionosfera. 2 dintre ei sunt romanesti.
Alan Owens, specialist in industria spatiala Agentia Europeana Spatiala: "Romania are o competente tehnologice inalte in proiectele spatiale, adica infrastructura de baza pentru rachete si sateliti."
Satelitii nostri, de dimensiuni foarte mici, se numesc Robisat 1 si Robisat 2. Vor ajunge la 350 de kilometri si vor face in fiecare zi 14 ture complete ale Pamantului. Viteza este uriasa. Traveseaza Romania in 7 minute si Bucurestiul in 3 secunde. Nanosatelitii nostri vor avea doar 3 luni de viata.
ROBISAT1 SI ROBISAT2:
Inaltime 350 km
Viteza 14 ture ale Pamantului intr-o zi
Traverseaza Romania in 7 minute
Strabat Bucurestiul in 3 secunde
3 luni de viata in Cosmos
Vor cerceta ionosfera Pamantului
Nanosatelitii sunt aparate aerospatiale de dimensiuni foarte mici si au nevoie de piese pe masura. De pilda, un motor de 6,6 grame ajuta nanosatelitii sa se stabilizeze pe orbita. Motoarele, dar si alte componente sunt fabricate in Romania, chiar in laboratoare din Bucuresti, unde gasim si alte inventii aerospatiale, cum ar fi un concentrator al radiatiei solare.
Concentratorul produce curent pentru sateliti. Robisat 1 si Robisat 2 costa aproape 1 milion de euro. Informatiile stranse de ei vor ajuta la imbunatatirea semnalului GPS.