Cea mai mare tranzacție de pe piața românească de retail, blocată momentan. Explicațiile Consiliului Concurenței
Preluarea Profi de către Mega Image, cea mai mare tranzacție de pe piața românească de retail, ridică o serie de îngrijorări. Consiliul Concurenței transmite că ar putea limita opțiunile consumatorilor și furnizorilor.
Tranzacția de 1,3 miliarde de euro ridică o serie de „îngrijorări”, după cum a transmis Consiliul Concurenței în urma unei analize care a vizat efectele asupra consumatorilor, dar și asupra furnizorilor la care apelează cele două lanțuri în acest moment
„Îngrijorările rezultate în urma analizei efectuate de autoritatea de concurenţă vizează atât piaţa comerţului cu amănuntul, cât şi piaţa achiziţiilor de produse de consum curent preponderent alimentare”, se menţionează în comunicat.
Astfel, pe unele pieţe locale, unde sunt prezente cele două reţele, operaţiunea poate conduce la reducerea posibilităţilor de alegere ale consumatorilor pentru achiziţia de produse alimentare. În plus, odată cu această tranzacție, activitatea unor furnizori ar putea avea de suferit ca urmare a reducerea numărului de companii achizitoare şi, pe de altă parte, consolidarea poziţiei Mega Image pe piaţa de achiziţii.
Consiliul Concurenței cere Mega Image să rezolve problemele pe care le creează preluarea
„Aşa cum ştiţi, Comisia Europeană a fost de acord să ne transfere analiza acestui caz, la solicitarea noastră, având în vedere că piaţa românească este cea mai afectată. Este cea mai mare tranzacţie pe piaţa de retail din România şi este nevoie de o analiză complexă. De aceea ne consultăm cu autorităţile din alte state membre care au gestionat tranzacţii similare, dar vrem să aflăm şi punctele de vedere ale celor afectaţi: producători agricoli şi procesatori, concurenţi, asociaţii de consumatori”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, citat în comunicat.
Delhaize "The Lion" Nederland B.V. (Mega Image) poate transmite Consiliului Concurenţei propuneri de angajamente pentru a înlătura îngrijorările concurenţiale. Propunerile de angajamente vor fi evaluate, iar autoritatea de concurenţă va consulta terţii cu privire la eficacitatea acestora, sub forma unui test de piaţă.
„Consiliul Concurenței așteaptă eventuale observaţii de la furnizori și/sau concurenți cu privire la îngrijorările concurenţiale ridicate de autoritatea de concurenţă, prin e-mail, la adresa [email protected] sau prin poştă la următoarea adresă: Consiliul Concurenţei, Piaţa Presei Libere nr. 1, Casa Presei, corp D1, sector 1, Bucureşti, cod poştal 013701, Oficiul Poştal nr. 25”, mai transmite instituția.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: achizitii, consiliul concurentei, mega image, profi,
Dată publicare:
14-08-2024 14:46