Ce trebuie să avem în vedere când folosim aparatul de aer condiționat. Riscuri pentru sănătate și pentru buzunar
În condiţiile în care Capitala, dar și 19 județe, se afla sub avertizare cod galben de caniculă, cu toţii suntem tentaţi să stăm cât mai mult în încăperi în care există aparate de aer condiţionat.
Fiţi însă, cu mare băgare de seamă. Acestea ar trebui igienizate regulat și mai ales corect. În caz contrar, pot ascunde bacterii care ne pot îmbolnăvi grav.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Reporter: „La cât timp trebuie curăţat?
Ionuț Tănase: „Pe timp de vară, săptămânal, trebuie să curăţăm sitele, este recomandat ca aparatul să fie curăţat o dată pe an, complet, de o firmă specializată”.
Dacă solicitaţi un specialist, o să plătiţi între 200 şi 500 de lei. Însă, în vară, pe caniculă, sunt greu de găsit, aşa că puteţi să faceţi această operaţiune singuri.
Prof. universitar. Ioan Ștefan Voicu – Facultatea de Chimie aplicată și Știința Materialelor București ne sfătuiește să curățăm cu alcool ori soluții speciale, sau oțet.
Aparatele, ne explica specialiştii, nu trag aer de afară prin unitatea externă, ci doar circula aerul din cameră şi îl răceşte. Filtrele din interior opresc bacteriile care se înmulţesc foarte repede şi pot fi deosebit de periculoase.
Dr. Beatrice Mahler – medic pneumolog: „De la afecţiuni care pot fi răceli banale, până la infecţii determinate de germeni care trăiesc sau se dezvoltă în instalaţiile de AC. Un exemplu celebru în lumea medicală sunt pneumoniile date de legionella. Boala poate să evolueze de la forme uşoare de afectare până la forme severe."
Este esenţial şi modul în care le folosim aerul conditionat. Nu faceţi mai frig de 5 grade față de temperatura ambientală. În caz contrar, aparatele se pot strica iar costurile nu sunt de neglijat.
Potrivit celei mai mari aplicaţii româneşti de căutare de meşteri, numărul cererilor legate de aparatele de aer condiţionat era în prima jumătate a lui 2021 de 14 ori mai mare față de aceeaşi perioadă a anului trecut. O altă aplicaţie ne arată ca în ultimele două luni, 10% din totalul căutărilor din aplicaţie sunt legate de curăţarea sau repararea aparatelor de aer condiţionat.