Șeful Romsilva își apără salariul de 44.000 de lei brut: „E conform legislației în vigoare”. Fechet cere tăierea bonusurilor
Directorul Romsilva are un salariu de 44.000 de lei brut, pe care șeful său, ministrul Mediului, în consideră „disproporționat de mare”. Marius-Dan Siiulescu îi dă replica lui Mircea Fechet, spunând că salariul e stabilit prin hotărâre de guvern.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a precizat miercuri că a avut discuţii cu directorul Romsilva şi nu e un secret că i-a reproşat valoarea salariului.
„Mie mi se pare că 44.000 lei, dacă reţin cuantumul brut al acestui salariu pe lună, fără să îl compar cu salariul meu sau cu salariul altui demnitar, mi se pare că pentru o structură naţională în situaţia în care este astăzi Regia, e un salariu disproporţionat de mare. Aceasta este opinia mea şi asta e ceea ce i-am comunicat şi personal”, a spus Fechet, la finalul unei întâlniri cu subordonatul său.
Fechet a dat asigurări că reorganizarea Romsilva va începe de sus în jos, pentru că „sus e problema”.
Marius-Dan Siiulescu a replicat, în legătură cu salariul primit pentru funcția pe care o ocupă, că valoarea este stabilită de Consiliul de Administrație, conform legislației în vigoare.
„Salariul directorului general este stabilit de Consiliul de Administrație, conform legislației în vigoare. Eu nu fac propuneri. Este Ordonanța 109, pe guvernanță corporativă. Vedeți acolo cadrul legal prin care se stabilește. În cadrul acestei discuții cu domnul ministru, am demarat discuții cu sindicatul privind modificarea contractului colectiv de muncă și aducerea la realitatea anului 2025. Contractul colectiv de muncă din Romsilva este valabil până în 2026. O să deschidem aceste negocieri cu sindicatul, pentru că numai împreună cu sindicatul putem modifica acest contract colectiv de muncă”, a punctat directorul general al Romsilva.
Potrivit datelor RNP-Romsilva, instituția a înregistrat, în perioada 2019 - 2023, un profit brut cumulat de 792,65 milioane lei, din care 716,71 milioane lei au mers către bugetul de stat.
La înființarea sa, în anul 1991, Regia avea 46.472 de angajați, administra circa 6,3 milioane hectare fond forestier, în timp ce, la finalul anului 2023, erau angajate 14.189 de persoane și administra 3,12 milioane hectare proprietatea publică a statului. Totodată, asigura servicii silvice pentru alte circa 1,2 milioane de hectare fond forestier aflate în alte forme de proprietate.
În plus, Romsilva administrează 22 de parcuri naționale și naturale și 16 herghelii.
Numărul de angajați din cadrul Romsilva a scăzut cu 8.000, în ultimii opt ani, iar din punctul său de vedere nu e o cifră mare, a declarat, miercuri, directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva, Marius-Dan Siiulescu, la finalul întâlnirii cu ministrul Mediului, Mircea Fechet.
Fechet: Solicitarea mea a fost ca toate bonusurile de la Romsilva să fie tăiate
Toate bonusurile acordate în cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva trebuie tăiate şi consider că fiecare leu pe care îl primeşti în cont trebuie să fie un leu muncit, indiferent dacă iei 100.000 de euro sau 5.000 de euro, a declarat, miercuri, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, la finalul întâlnirii cu conducerea Romsilva.
"Solicitarea mea a fost ca toate bonusurile să fie tăiate. Eu cred că fiecare leu pe care îl primeşti în cont trebuie să fie un leu muncit, indiferent dacă iei 100.000 de euro sau dacă iei 5.000 de euro. Cred că nu există niciun motiv pentru care, în 2025, o persoană să primească în cont alţi bani decât cei ce i se cuvin ca urmare a salariului. Din acest motiv, suntem obligaţi să modificăm Legea privind statutul silvicultorilor, iar acest proces a demarat deja în interiorul ministerului. În paralel, am dispus conducerii executive să renegocieze contractul colectiv de muncă, lucru extrem de complicat, şi să elimine toate aceste bonusuri. În 2025 nu vreau să văd niciun ordin de plată în dreptul căruia să scrie bonus la pensionare sau bonus cu altă ocazie. Nu propun să tai tichetele de masă sau să mă apuc să intru în nişte detalii ce nu au un impact financiar major asupra Regiei. Cred că putem evalua fiecare astfel de spor şi cred că putem singuri să ne dăm seama, fără a fi silvicultori sau economişti, dacă un anumit spor e de bun simţ sau nu e pentru nişte condiţii periculoase de muncă, pentru nişte condiţii vătămătoare. Sporurile nu le-a inventat Romsilva. Cred că, dincolo de prevederile temporare ale Ordonanţei-trenuleţ, trebuie modificată Legea statutului personalului silvic şi din lege trebuie scoase toate aceste sporuri", a declarat Fechet.
Potrivit ministrului de resort, în anul 2024, au fost plătite ca prime şi sporuri aproximativ 178 de milioane de lei, cel puţin 10% din valoarea totală a cheltuielilor cu salarizarea în Romsilva, bugetate la 1,8 miliarde de lei.
"Doar prin eliminarea acestor sporuri, avem o economie de 10% la costurile cu salariile, ceea ce, în opinia mea, poate să însemne un procent semnificativ (...) Aş mai adăuga faptul că am constatat că pentru aceeaşi muncă în Regia Naţională a Pădurilor, indiferent dacă eşti director sau şofer, poţi să fii plătit cu un salariu foarte diferit, în funcţie de judeţul în care te afli şi în funcţie de modul în care conducerea judeţeană a ales să aplice prevederile contractului colectiv de muncă(...) O altă problemă despre care s-a discutat mult şi s-a făcut puţin este legată de modul în care pădurarul şi vinde şi administrează masa lemnoasă. Şi aici, în interiorul Regiei, trebuie să continuăm tot acest proces în care separăm cele două activităţi. Nu e firesc ca cine se îngrijeşte de pădure să facă şi activitate comercială. Cred că e un moment foarte bun să folosim acest moment în care reorganizăm Regia. Aş reaminti inclusiv faptul că, în baza Codului silvic actual, nu vor mai exista directori puşi pe viaţă cum sunt astăzi. Nu vor mai exista şefi de Ocol puşi pe viaţă, cum sunt astăzi. Vor avea un contract de mandat, vor avea maxim două mandate, vor da examen la fiecare 5 ani şi în baza unor indicatori foarte bine stabiliţi", a menţionat şeful de la Mediu.
În viziunea ministrului Mediului, reforma RNP - Romsilva trebuie să fie profundă şi "să ajungă până la celula de bază a Regiei".
În ceea ce priveşte cuantumul salariului încasat de către directorul general al Romsilva, Marius-Dan Siiulescu, Mircea Fechet a transmis că "pentru o structură naţională, în situaţia în care este astăzi Regia, e un salariu disproporţionat de mare".
"În legătură cu salariul directorului general, am avut la rândul meu discuţii şi nu e un secret că i-am reproşat acest lucru. Mie mi se pare că 44.000 lei, dacă reţin, cuantumul brut al acestui salariu pe lună, fără să îl compar cu salariul meu sau cu salariul altui demnitar, pentru o structură naţională, în situaţia în care este astăzi Regia, e un salariu disproporţionat de mare. Aceasta este opinia mea şi asta e ceea ce i-am comunicat şi personal", a declarat oficialul.
Sursa: Agerpres, News.ro
Etichete: director, Romsilva, salariu, Mircea Fechet,
Dată publicare:
29-01-2025 15:08