După epidemie, seceta. În multe județe nu a mai plouat de peste 7 luni

Dată publicare: 09-04-2020 20:03
Dată actualizare: 09-04-2020 20:03


Într-o perioadă și așa grea pentru noi toți, veștile rele se țin lanț: jumătate dintre culturile României sunt afectate de secetă.

Câmpurile sunt uscate ca în miez de vară, iar cinci milioane de hectare cultivate cu orz, dar mai ales cu grâu, sunt distruse.

Meteorologii avertizeaza că, din păcate, nici în următoarele zile nu se anunță ploi care să-i ajute.

Nicolae Popescu, agricultor din Brăila: ”Așa arata lipsa apei în momentul acesta în Bărăgan. E clar că plantele de grâu și orz neirigate și-au pierdut în totalitate turgenscența. Fară lucrările de irigat în agricultura românească, e la pământ”.

Marcel Bulardă, directorul Stațiunii de Cercetare Agricolă Brăila: ”Faptul că solul nu are umiditate arată ca agregatele să fie în mod normal peste 70% de mărimea unui ou, sunt în proporție foarte mică și predomina foarte mult țărâna”.

Județele în care nu a mai plouat din septembrie 2019

Brăila, Tulcea, Ialomița, Buzău, Constanța, Călărași, Vaslui, Iași și Botoșani sunt județe în care nu a mai plouat de peste 7 luni. 

Specialiștii de la Stațiunea de Cercetare din Brăila monitorizează constant cantitatea de precipitații și anunță că pe zi ce trece este tot mai rău. Cele mai afectate culturi sunt cele de orz și de grâu.

Marcel Bulardă: ”Pe perioada septembrie 2019 - aprilie 2020, perioada scursă din anul agricol current, se înregistrează la precipitații un minus de 60% față de o situație normală ca medie multianuală. S-au înregistrat temperaturi cu 59% mai mari față de o situație normală ca medie multianuală, ceea ce înseamnă că s-a înregistrat o abatere de +3,3 grade Celsius”.

Jumătate din suprafața agricolă, afectată de secetă

În județul Constanta, fermierii care dispun de instalații dar și de bani folosesc sistemele de irigații ca în miezul verii și numai așa reușesc să salveze plantele. Culturile fară apă sunt pârjolite.

Gheroghe Lămureanu, fermier: ”Se poate vedea cu ochiul liber, în stanga este o solă de grâu care a primit 300 de metri cubi la hectar și în dreapta o solă care încă nu a primit apa și care s-a brunificat, s-a caramelizat”.

Lipsa precipitațiilor și temperaturile neobișnuit de ridicate fac ca jumătate din suprafață agricolă a României să fie afectată de seceta, avertizează meteorologii.

Doar 20% din culturi sunt irigate

Daniel Alexandru, șef Laborator Agrometeorologie INMH: ”În perioada foarte apropiată, următoarele trei- cinci zile, nu se întrevăd cantități de precipitații să spunem așa satisfăcătoare pentru ce lipsă de apă este în momentul acesta în sol. Vor fi precipitații locale, dar cu cantități de apă foarte reduse, care nu vor suplini deficitul de apă acumulat în ultimele șapte luni și jumătate, aproape opt luni”.

Potrivit Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, doar 20% din terenurile agricole din România sunt prevăzute cu sisteme de irigații.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO