Românii caută soluții ieftine pentru a-și asigura energia și căldura în sezonul rece. Prima variantă la care apelează
Apropierea sezonului rece îi face pe români să se gândească la soluții mai ieftine pentru a-și asigura energia și căldura.
În topul căutărilor sunt panourile care pot furniza necesarul de curent pentru independența energetică, dar și pompele de căldură, ori sistemele inteligente care reduc facturile.
Prețurile unui sistem cu panouri fotovoltaice pentru o locuință pornesc de la 4.000-5.000 de euro și cresc în funcție de consum, spun expozanții de la un târg de profil ținut la Alba Iulia.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Ovidiu Crișan, reprezentant firmă: „Dacă ne raportam la programul „Casa Verde”, avem suportat de stat suma de 20.000 de lei și la un sistem de 5 kw pe monofazic. Clientul mai contribuie cu 10%, deci cu 2.000 de lei poate să-și puna un sistem de 5kw care produce 5.000 kw într-un an.”
Amortizarea unui sistem cu panouri fotovoltaice se face în funcție de consum, dar în medie în 5 ani investiția poate fi recuperată, pentru o locuință de 100 de metri pătrați, potrivit celor din domeniu.
Dorin Fleșeriu, manager firmă: „Sistemele cu baterii - undeva la 33.000 - 35.000 de lei, iar sistemele de încălzire electrice și de degivrare - au prețul undeva între 20 și 30 de euro pe metrul patrat. Amortizarea e undeva la 5-6 ani pentru o locuință normală”.
Clinet: „Am o vârstă și am centrala aia merge cu lemne, crapă lemne, adă lemne . M-a intersat numai de panorurile astea fotovoltaice, chiar sunt interesate, de asta am venit”.
Cei interesați au putut găsi și sisteme de ventilație cu recuperare de căldură.
Client: „Una de asta mică mi-ar plăcea că nu consumă și la noi, la doi bătrâni, e bine.”
Marius Popa, director tehnic firmă: „Am echipat case pasive, care pot fi încălzite în proporție de 90% doar prin sistemul de ventilație, fiind foarte bine izolate, se poate face inclusiv apă caldă prin recuperarea de căldură din locuință. Un astfel de sistem la o locuință pleacă de la 5000 de euro la o casă mică.''
Ciprian Georgescu, director comercial: „Putem începe cu încălzirea și răcirea în suprafețe, de tip încălzire în pardoseala, în pereți sau tavan ori cumulate toate. Poate să pornească de la 100 de lei pe metrul patrat, fară manopera și se poate duce destul de sus”.
Sistemele de ventilație cu recuperare de căldură au prețuri care pornesc de la 5.000 de euro.