"Femei pe Matasari". Zeci de oameni s-au adunat pentru a afla secretele unei zone istorice a Capitalei
Mahalaua Matasari din Capitala este o zona istorica, pe langa care multa lume trece, dar putini trecatori o cunosc.
A fost locul in care s-au asezat in urma cu mai bine de 300 de ani negustorii de matasuri. In zilele noastre, insa, este cunoscuta mai degraba pentru damele sale de companie. Zilele acestea, bucurestenii indragostiti de istoria orasului s-au strans la Festivalul "Femei pe Matasari" pentru a afla fascinantele povesti ale locului.
“Buna dispozitie domneste in mahala. Aici nimeni nu te priveste chioras si nimeni nu face vreun gest de rautate gratuita, ba dimpotriva. Cu totii sunt binevoitori si rabdatori” - asa descriau atmosfera de mahala, in jurnalele lor de calatorie, strainii care vizitau ceea ce avea sa devina cel mai mare oras romanesc - Bucuresti.
La un tur pietonal, bucurestenii de azi au aflat povestea Strazii Matasari si a zonei care o inconjoara.
Aceasta strada Matasari se intindea intre strada Marcutei si Calea Iancului, actualul Pache Protopopescu. Mahalaua era pe atunci la marginea orasului si gazduia oamenii mai putin instariti. Numele strazii provine de la negustorii numiti matasari, pentru ca vindeau matasuri la Obor.
Ulterior, in 1920, avea sa se ridice aici si una dintre primele edituri bucurestene - Cugetarea. In aceasta casa au fost tiparite carti semnate de Victor Hugo, Dostoievski sau Mircea Eliade.
"Nunta in cer" a fost tiparita aici, iar Eliade avea o legatura speciala cu fundatura Matasari, intrucat aici era editura si aici locuiau si bunicii lui.
La cativa pasi distanta, o alta strada asunde o bogata istorie a orasului.
Strada Mecet din mahalaua Matasari - numele nu este ales intamplator. Mecet inseamna cimitir turcesc. Chiar sub aceste locuri, in urma cu aproximativ 300 de ani, au fost ingropati soldatii otomani cazuti in razboi. Totul se intampla pe vremea lui constantin mavrocordat.
Alberto Grosescu, vicepresedinte A.R.C.E.N.: "Cred ca e o nevoie sa descoperim orasul. Orasul e al oamenilor, nu al masinilor si ar trebui sa intelegem asta cu totii"
Turul, organizat de voluntarii ARCEN, face parte din “Festivalul Femei Pe Matasari”, aflat la a 5-a editie.
Tot pe Matasari, mai multe doamne si domnisoare au alergat sambata...pe tocuri. Banii stransi din inscrieri vor fi donati sectiei de pediatrie oncologica de la Spitalul Marie Curie. Festivalul se va incheia duminica seara.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti, festival, femei pe matasari, mahala,
Dată publicare:
06-06-2015 18:19