Dragnea are o portiță de eliberare după decizia CCR privind completurile de 3 judecători

03-07-2019 18:53


Liviu Dragnea are o portiţă ca să fie eliberat. Cel puţin asta iau în calcul mai mulţi analişti, după o decizie dată miercuri de Curtea Constituţională, care răstoarnă soarta multor dosare de corupţie, unele deja închise.

Cinci dintre magistraţi au acceptat sesizarea făcută de Florin Iordache şi au declarat drept neconstituţionale completurile specializate de trei judecători, de la Instanţa Supremă. Promotorii ideii, social-democraţii, susţin că măsura nu-l ajută pe Dragnea. Experţii sunt însă de cu totul altă părere şi spun că bătălia pentru statul de drept nu a încetat pe 27 mai, când fostul şef al PSD a fost încarcerat.

În noiembrie anul trecut, două zile, cât l-a înlocuit pe Liviu Dragnea în funcţia de şef al Camerei Deputaţilor, Florin Iordache a sesizat Curtea Constituţională reclamând că la Instanţa supremă completurile de trei judecători nu sunt specializate, aşa cum cere legea, în fapte de corupţie.

Florin Iordache, deputat PSD: "Compunerea completurilor pentru soluţionarea cazurilor de corupţie în prima instanță de la secţia penală ICCj s-a făcut prin ignorarea legii".

Şefa Înaltei Curţi a insistat ca Iordache nu avea competentele pentru a scrie această sesizare şi a adus studii care arata ca în niciun stat din Europa nu exista această condiţie.

Cristina Tarcea, preşedinte ICCJ: "La Înalta Curte, în caz de incompatibilităţi, cine vă judeca cauza atunci când completul specializat aşa cum ni se pretinde e în imposibilitate de a constitui complet de judecată, toţi judecătorii secţiei penale sunt specializaţi în soluţionarea cauzelor de corupţie"

Tarcea a cerut inutil amânarea procesului. Cu un vot strâns de 5 la 4, magistraţii Curţii au stabilit ca Iordache are dreptate, iar completurile de trei judecători sunt ilegale. Mai departe, tot Curtea Constituţională trebuie să îi transmită instanţei supreme care sunt paşii de urmat în această nouă situaţie. Şeful PNL spune că măsură nu este altceva decât eliberarea lui Liviu Dragnea.

Ludovic Orban: Fantoma lui Dragnea le-a șoptit la ureche celor 5 judecători cum să voteze

 

Ludovic Orban, preşedinte PNL: "Fantoma lui Dragnea le-a șoptit la ureche celor 5 judecători cum să voteze. Această instituție s-a transformat în Curtea pentru salvarea corupților, un instrument politic de grațiere care operează în afara cadrului constituțional"

Avocaţii fostului lider PSD aşteaptă acum motivarea pentru a decide ce vor face. Anul trecut, când Curtea Constituţională a declarat nelegale completurile de 5 judecători, în motivarea Curţii scria explicit că decizia favorabilă se aplică şi dosarelor deja soluţionate.

Decizia în cazul completurilor de cinci judecători: „Curtea reţine că prezenta decizie se aplică de la data publicării sale, atât situaţiilor pendinte, respectiv în cauzele aflate în curs de judecată, precum şi în cele finalizate în măsura în care justiţiabilii sunt încă în termenul de exercitare a căilor de atac extraordinare corespunzătoare, cât şi situaţiilor viitoare"

Cristian Pârvulescu: "Putem vorbi despre reînceperea aventurii juridice. Cred că avocaţii lui Dragnea vor cere contestarea deciziilor şi vor încerca să obţină eliberarea. Mergem pe linia subordonării instituţiilor politice care e caracteristica României în ultimii ani. Subordonarea politică a instituţiilor, CCR e ambiguă, şi politica şi juridică, nu face decât complice situaţia statului de drept în România"

Cel mai probabil săptămâna viitoare judecătorii Curţii Constituţionale vor scrie şi motivarea. Tot atunci avocaţii lui Liviu Dragnea, şi nu numai, ar putea deschide o cale extraordinară de atac - care, dacă se admite de principiu, poate duce la suspendarea executării pedepsei şi apoi la rejudecarea proceselor. Liviu Dragnea ar putea fi astfel eliberat după mai puţin de două luni petrecute în spatele gratiilor.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

VIDEO PROTVPLUS.RO