Ce se întâmplă cu pacienții Spitalului de Psihiatrie din Murgeni care au consumat preparate din pește primite de pomană
Este anchetă la Spitalul de Psihiatrie din Murgeni, județul Vaslui, unde trei pacienți au murit, din primele date, în urma unei toxiinfecții alimentare.
Alți 29 de pacienți sunt internați în spitale din Bârlad, Vaslui și Iași, după ce au prezentat simptome digestive grave. Cu toții au consumat cu o zi înainte preparate din pește, primite pomană de la o mănăstire.
Trei pacienți au decedat
Primul apel la 112 a fost făcut de un angajat al Spitalului de Psihiatrie Murgeni, marți noaptea. Un pacient, bărbat, în vârstă de 45 de ani, se simțea foarte rău. Când a ajuns echipajul de la Ambulanță, l-a găsit în stop cardio-respirator și, după câteva zeci de minute, a fost declarat decesul.
Miercuri, în timpul zilei, alți pacienți au acuzat stări de rău și a fost solicitat din nou ajutor prin sistemul de urgență. După câteva ore, o femeie de 50 de ani și un bărbat de 54 de ani au murit și ei.
Spre seară, numărul pacienților care acuzau probleme digestive a crescut îngrijorător, așa că mai multe ambulanțe au fost chemate la Spitalul de Psihiatrie.
Dr. Rodica Hitruc, purtător de cuvânt al Spitalului de Psihiatrie Murgeni: „Simptome din sfera digestivă, asta însemnând scaune diareice și crampe abdominale. Din moment ce au apărut mai multe cazuri, ne-am gândit la ceva infecțios, dar nu aș putea să vă spun ce anume”.
Medicii se întreabă care este cauza aceste toxinfecții atât de severe. O variantă ar fi masa servită pacienților cu o zi înainte.
Daniel Onofrei, prefectul județului Vaslui: „Există urmări foarte grave că urmare a consumului unor alimente primite cu titlu gratuit de la o mănăstire din județ, folosind că materie primă un pește Pangasius”.
În spitalul de la Murgeni se desfășoară acum ancheta epidemiologică. Sunt luate în calcul cel puțîn două ipoteze: una dintre ele ar fi că pacienții ar fi fost îmbolnăviți din cauza unui pește oceanic, Pangasius, care le-a fost livrat în pachete, la o pomenire. Altă variantă ar fi că o bacterie a contaminat puțul de apă al spitalului.
Eduard Cazacu, primarul orașului Murgeni, județul Vaslui: „Există suspiciunea unei intoxicații foarte puternice. Posibil o bacterie botulinică, ceva pe linie alimentară. E poliția aici, e criminalistică, iau probe de peste tot. Niciodată nu au fost probleme cu asigurarea hranei. Mănăstirea mai trimitea la anumite sărbători religioase anumite produse alimentare de acolo. Nu am de unde să știu”.
Starea pacienților s-a degradat rapid, spun medicii.
Ionel Carp, managerul Spitalului de Psihiatrie Murgeni: „A debutat cu forme diareice după care vomă şi după timp foarte scurt, cei decedaţi au intrat în stop. Acum 30 de zile, apa a fost analizată, s-au luat probe şi apa este conformă, dar de la 30 de zile până în prezent. În ziua respectivă, dimineaţă, au consumat, conform meniului icre, ceai, pâine, la prânz borş de peşte şi peşte prăjit cu orez, pilaf şi legume, iar seara conservă de peşte, achiziţionate din comerţ”.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „S-au prelevat probe, au fost transmise la Institutul de Medicina Legală din Iași, de asemenea DSP a desfășurat o activitate de control atât la spital, cât și la mănăstirea de unde proveneau alimentele. Peștele din care s-a gătit înțeleg că avea acte de proveniență. A fost vorba mai degrabă despre o intoxicație, sigur nu am niciun element deocamdată de sprijin, pentru că tulburările digestive au fost urmate la scurt timp de tulburări circulatorii majore care a dus la decesul celor 3 persoane, ori lucrul asta se întâmplă când ingerezi o substanță toxică”.
Cinci pacienți au fost transferați la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.
Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași: „Prezentau simptome specifice de toxiinfecție alimentară. În momentul de față, au fost stabilizați și nu necesită îngrijire de terapie intensivă”.
Pe lângă ancheta autorităților medicale, poliția a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.
Starea pacienților internați
În prezent sunt 29 de pacienți internați. 15 la spitalul din Bârlad, nouă la Vaslui și cinci în Iași. Sunt în stare stabilă acum, spun medicii, care au reușit să-i stabilizeze, cu tratament.
Diagnosticul pus este de enterocolită infecțioasă și urmează să se stabilească, în urma analizei probelor de laborator, cu ce toxină au fost contaminați pacienții.
Zece cadre medicale de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni au consumat și ele din aceleași preparate, cinci dintre ele au avut simptome digestive, dar ușoare.
Cei trei pacienți care au decedat aveau între 45 și 54 de ani și au intrat în stop cardio-respirator pe parcursul zilei de miercuri. Medicii spun că doar unul dintre ei suferea de comorbidități.
Esențiale în acest caz sunt analizele de laborator. Probe din mâncarea consumată au fost trimise la Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară din Capitală.
Joi dimineață, Mănăstirea de Maici din Florești, de unde provine mâncarea, a fost controlată și amendată cu 40.000 lei pentru că nu are aviz privind siguranța publică.