Ce s-a întâmplat de fapt la "Marius Nasta". Vlad Voiculescu: "A fost o sperietură mare"
S-a dat alarma la „Institutul Marius Nasta'', după ce angajații unității sanitare au semnalat flăcări la un ventilator extern al unității mobile ATI.
De teama că tragedia de la „Matei Balș" s-ar putea repeta, autoritățile au trimis forțe impresionante la fața locului. Cei șapte bolnavi de COVID, internați în unitatea mobilă, au fost transferați de urgență. Verificările de luni au arătat că nu a fost vorba despre un incendiu, ci despre o degajare de fum la pornirea unui generator, urmată de abur de la instatația de climatizare.
Angajații care asigurau garda spun că au văzut flăcări la unitatea mobilă de terapie intensivă. Primele echipaje de pompieri au ajus în opt minute, după care curtea spitalului s-a umplut de echipe de intervenție.
Orlando Șchiopu, ISUBIF: „Nu a fost vorba despre un incendiu, nu se vedea flacăra. Noi am desfăcut unitatea de climatizare, ne-am uitat, nu se văd cabluri arse.”
Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății: „Putem spune că e totul în regulă. A fost un incident minor, o sperietură mare însă. Viața niciunui pacient nu a fost pusă în pericol. Vorbim de un echipament care a fost verificat acum două luni.''
Și verificările făcute luni au confirmat faptul că nu a luat nimic foc.
Radu Rotaru, coordonator proiect Fundația pentru SMURD: „Combinația de factori care a dus la ceea ce au sesizat ei aseară, la mirosul de fum și fumul pe care l-au sesizat, este din doi factori: generatorul unității, care este unul diesel, a pornit, astfel încât să preia tot necesarul electric al unității, pentru că a fost o fluctuație de curent ori s-a întrerupt curentul pentru o fracțiune de secundă și ce au sesizat ulterior, faptul că continua și li s-a pariut că e un fum, era aburul de la climatizare.''
Șapte pacienți erau în unitatea mobilă de terapie intensivă când s-a produs incidentul, două femei și cinci bărbați cu vârste între 52 și 65 de ani. Toți sunt dependenți de oxigen, însă niciunul nu este intubat. Patru au fost mutați în secția internă de ATI, iar ceilalți în saloane.
Alarma de duminică seară aduce însă în discuție un lucru mult mai grav: starea în care se afla cel mai mare spital din România, în care sunt tratați pacienții cu boli grave de plămâni și care, de aproape un an, este și unitate suport Covid.
Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta: „Momentul a fost extrem de dificil. Emoția și teama din spitale sau cel puțin din Institutul Marius Nasta, unde infrastructura este veche.”
Clădirile vechi sunt în grija unui pompier, despre care managerul spune că în ultimele șase luni a fost mai mult în concediu de odihnă sau în concediu medical, însă angajații din fiecare secție au fost instruiți să reacționeze în astfel de situații.
Beatrice Mahler: „E greu să lucrezi cu oameni care nu își doresc să muncească și nu pot fi sancționați.”
Tirul de ATI a rămas închis deocamdată, însă va putea primi din nou bolnavi cu forme grave imediat ce responsabilii vor considera că nu reprezintă un pericol.