Incendiu la spitalul Marius Nasta din București. Ministerul Sănătății: ”Nu sunt victime”

×
Codul embed a fost copiat

A fost alertă de incendiu duminică seară, la Institutul Marius Nasta din Capitală, după ce angajații unității sanitare au semnalat flăcări la un ventilator extern al unității mobile de ATI.

Îngroziți că tragedia de la „Matei Balș” s-ar putea repeta, autoritățile au trimis forțe impresionante la fața locului, dar pompierii n-au găsit niciun incendiu. Nici măcar fum nu mai ieșea.

Cei șapte bolnavi de Covid internați în unitatea mobilă au fost transferați la alte secții din spital, iar luni pompierii reiau cercetările, pentru a stabili de la ce a pornit alerta.

Alarma s-a dat duminică seara, în jurul orei 22, când angajaţii Institutului „Marius Nasta” au anunțat că dintr-un ventilator extern al unităţii mobile de ATI ies flăcări. La faţa locului au fost trimise 8 autospeciale de stingere, dar şi 12 echipaje SMURD și două ambulanțe. În interior se aflau șapte pacienţi la terapie intensivă, infectați cu SARS-COV-2. Când au ajuns, salvatorii n-au găsit insă niciun focar. Din precauție, bolnavii au fost evacuați.

ISU București-Ilfov: „Primele echipaje au ajuns la ora 22:30 de minute. Au constatat că în interiorul unităţii de terapie intensivă se aflau șapte pacienţi, deşi nu era vorba despre un incendiu, nu se vedea flacără. Am procedat în prima fază la evacuarea celor șapte pacienţi”.

Citește și
bals
Au murit încă 2 pacienți care au fost la Institutul Matei Balș în ziua producerii incendiului
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Deşi angajaţii susțin că au zărit o flacără, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi secretarul de stat Raed Arafat spun că n-ar fi fost vorba despre un incendiu.

Vlad Voiculescu: „A existat o degajare de aburi sau de fum. Vorbim despre un echipament care a fost verificat acum două luni, deci nu putem să vorbim despre probleme ale echipamentului, atât timp cât nu a existat un incendiu”.

Raed Arafat: „Sunt șapte pacienţi în tir care nu au fost în pericol şi care sunt OK. Cinci intubaţi şi doi pe intubaţie non invazivă. Pompierii, la acest moment, din ce ne anunţă, spun că nu sunt probleme şi nu a fost un incendiu”.

Până acum n-au mai fost probleme la unitatea mobila ATI, dar spitalul nu e ferit de pericole, spune managerul instituţiei.

Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”: „Problemele care sunt la spital, sunt problemele legate de infrastructură, pe care le-am spus de mai mulţi ani şi pe care le repet. Institutul Marius Nasta este un spital care are peste 100 de ani vechime, în care infrastructura trebuie modernizată”.

Abia întoarsă din Valea Jiului, de la protestele minerilor, senatoarea Diana Șoșoacă şi-a făcut apariția în fața spitalului, unde a întrerupt declarația de presă a ministrului Sănătăţii.

Diana Șoșoacă: „Cum vă simţiţi pentru cei 22 de oameni morţi la Balş? Nu vă simţiţi vinovat absolut deloc? Este adevărat că vreţi să privatizaţi, dar opriţi-vă, că aşa este frumos!”

Senatoarea a forţat intrarea în curtea spitalului, pentru a vedea cu ochii săi locul unde s-a petrecut incidentul.

Specialiștii de la ISU verifică unitatea mobila ATI şi luni dimineaţă, pentru a stabili ce a declanşat alerta din curtea Institutului Marius Nasta.

Declarații de presă în fața Institulului Marius Nasta

 

Ce au declarat, duminică seară, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, șeful ISU București, colonelul Cătălin Șchiopu, și managerul Institului Marius Nasta, Beatrice Mahler: 

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu:

- Putem spune că totul e în regulă. Avem 7 pacienți, cu toții sunt în regulă. Avem un echipaj impresionant de pompieri. Repet, viața niciunui pacient nu a fost pusă în pericol.

- Totul e în regulă.

- Înțelegem în acest moment că nu a fost vorba despre un incendiu, ci despre o degajare de aburi, de fum.

- Un echipament care a fost verificat tehnic acum 2 luni, deci nu vorbim despre echipamente vechi.

- Repet, vorbim despre un echipament care a fost verificat acum 2 luni.

- Echipamentul funcționează în continuare.

- Cei care au chemat pompierii au spus că li s-a părut că au văzut flacără. Nu am avut un incendiu de mari dimensiuni, cu siguranță.

Colonel Cătălin Șchiopu, șeful ISU București:

- La ora 22.22 de minute am fost anunțați despre un incendiu.

- Primele echipaje au ajuns la 122.30 de minute, au constatat că se află acolo 7 pacienți și că nu e flacără. La prima vedere, am observat că poate să fie și aburi, poate să fie și fum.

- Din ceea ce știu până acum, incendiul a fost anunțat de personalul e pe locul de muncă. Noi când am ajuns nu am văzut flacără.

- Este vorba despre unitatea de climatizare exterioară.

Managerul Institului Marius Nasta, Beatrice Mahler:

- În unitatea mobilă erau 7 pacienți.

- Colegii din camera de gardă au spus că au văzut flacără cu fum, care nu s-a extins.

- Pacienții sunt conștienți, sigur că da.

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Cinci dintre pacienții transferați de la Matei Balș în urma incendiului sunt în stare gravă
Cinci dintre pacienții transferați de la Matei Balș în urma incendiului sunt în stare gravă

Cinci dintre pacienții transferați de la Spitalul Matei Balș în urma incendiului sunt internați la ATI, în stare gravă, a anunțat Ministerul Sănătății.

Au murit încă 2 pacienți care au fost la Institutul Matei Balș în ziua producerii incendiului
Au murit încă 2 pacienți care au fost la Institutul Matei Balș în ziua producerii incendiului

Ministerul Sănătății a anunțat, sâmbătă dimineață, încă două decese în rândul pacienților care s-au aflat în Pavilionul V al Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București în timpul incendiului din 29 ianuarie 2021.

Incendiu la un spital Covid din Ucraina. Trei pacienţi şi un medic au murit
Incendiu la un spital Covid din Ucraina. Trei pacienţi şi un medic au murit

Trei pacienţi aflaţi la ATI şi un medic de gardă au murit în cursul nopţii de miercuri spre joi într-un incendiu izbucnit într-un spital care tratează cazuri cu COVID-19, în oraşul Zaporîjia din sud-estul Ucrainei.

Incendiu la Institutul
Incendiu la Institutul "Matei Balş": Doi pacienţi au fost externaţi

Reprezentanţii Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila" au transmis, marţi, că doi pacienţi transferaţi la formaţiunea ROL 2 în urma incendiului de la Institutul "Matei Balş" au fost externaţi în cursul acestei zile.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.