Cum trebuie să spălăm corect hainele pentru a nu ajunge la gunoi prea repede. Greșelile pe care le fac multe persoane
Cinci milioane de tone de haine sunt aruncate anual în Europa, adică 11 kg pe persoană. Un producător de mașini de spălat explică de ce le curățăm la temperaturi și durate prea mari.
Un tricou spălat la 30 de grade timp de o oră ar avea o viață cu 50% mai lungă, au demonstrat testele de laborator.
Invățătoare și mama unor copii mici, Cristina Maior ne arată cum spală rufele - des și bine. Adică după puține purtări, la temperaturi înalte, cu durată mare și o centrifugare puternică.
Cristina Maior: „Încercăm să spălăm la temperaturi mai mari, crezând că petele persistente ies mai repede dar fiind un tricou ieftin da, după 3-4 maxim 5 spălări, deja poate fi considerat un tricou de dormit sau doar o cârpă pentru praf.”
Ca să fie sigură că vor fi curate, folosește și soluții care scot orice pată. Cristina acționează ca majoritatea europenilor, după cum arată un sondaj recent - 59% dintre ei spun că își spală lucrurile la 40°C și peste.
Femeie: „Sunt anumite .. textile, rufe (pe) care trebuie să le speli la temperaturi mari, prosoape, sau mai știu eu...”
Totuși, setarea unor temperaturi mai mici și a unor programe de spălare mai scurte ar crește durata de viață a hainelor cu 50%, susține un mare producător de mașini de spălat în urma unor experimente și analize de laborator. Astfel, recomandă ca tricourile de bumbac să fie spălate la 30 de grade, maximum o oră, la fel și blugii.
Cristian administrează o spălătorie profesională și vine cu aceleași sfaturi.
Cristian Pânzariu, reprezentantul unei spălătorii profesionale: „Cele mai recomandate sunt programele mai scurte. Hainele din materiale mai delicate cum e bumbacul subțire, mătasea, lâna au un regim de spălare mai special, ca să nu se reducă dimensiunile, să nu se decoloreze, noi recomandăm la temperaturi mai joase, 30 maximum 40 de grade”.
Ca urmare a obiceiurilor noastre greșite, hainele se strică mai repede - două treimi dintre europeni se plâng că lucrurile lor s-au micșorat ori deformat, iar trei sferturi că s-au decolorat. Așa ajungem să renunțam la ele. Aproape 5 milioane de tone de haine sunt aruncate în fiecare an în Europa.
Sursa: Pro TV
Etichete: haine, deseuri, masina de spalat, myimpact,
Dată publicare:
24-10-2024 19:40