Ce pedeapsă riscă fosta casieră a Academiei Române, acuzată că ar fi furat indemnizațiile unor cercetători morți
Aproape zece ani de închisoare. Atât riscă fosta casieră a Academiei Române, după ce a fost acuzată că vreme de 16 ani ar fi furat indemnizațiile de merit ale unor cercetători morți.
Din prejudiciul de peste 3 milioane de lei, peste 450 de mii nu s-au găsit.
Șefii Academiei Române au descoperit întâmplător că, din mai 2004 și până în iunie 2020, casiera și-ar fi însușit peste trei milioane de lei din banii forului academic.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Femeia care le plătea academicienilor îndemnizațiile din 1995 a fost acuzată că ar fi falsificat lună de lună semnăturile a opt cercetători din psihologie, lingvistică, arheologie și fauna piscicolă. Dar și că ar fi luat în locul lor îndemnziațiile de merit plătite de statul român.
Șase dintre oamenii de știință erau deja morți.
Casiera a fost cercetată de ofițerii de la serviciul de investigare a criminalității economice sector 1 cărora le-ar fi dezvăluit ce ar fi făcut cu o parte din bani. Inclusiv pe cei pe care i-ar fi încasat în numele academicianului Răzvan Theodorescu în perioada în care acesta a fost senator.
„În urmă cu aproximativ 10 ani, șoferul președintelui instituției, mi-a solicitat cu titlu de împrumut suma de 4.000 lei, sumă pe care i-am înmânat-o acestuia, în mai multe tranșe, din sumele de bani pe care le aveam depozitate în biroul meu, sume de bani ce reprezentau indemnizațiile de merit. (...) I-am solicitat acestuia, de-a lungul timpului, să restituie suma de 4.000 de lei, însă acesta motiva că nu îi are și nu i-a mai restituit niciodată”, se arată în declarația casierei Academiei Române.
Anchetatorii au făcut percheziții la Academia Română și așa ar fi descoperit unde ar fi păstrat casiera o parte din bani. Lipsesc însă 450 de mii de lei.
Nu este însă clar cum a fost posibil ca după 16 ani de presupusă delapidare cea mai mare parte a sumei - de 2.7 miioane de lei - să fie descoperită în fișetul casierei, dar și de ce în toată această perioadă de timp oficialii Academiei Române nu au descoperit presupusele ilegalități.
„Banii au fost găsiți în cutii de pantofi, în dulapul în care femeia își ținea mâncarea. Erau schimbati în bancnote de câte 500 de lei, ca să ocupe putin spațiu”, susține un oficial al Academiei Române. (sursa Oficial al Academiei Române)
Parchetul Capitalei a plasat-o sub control judiciar și ulterior a trimis-o în judecată pentru delapidare cu consecințe deosebit de grav și fals material în înscrisuri oficiale. Iar pentru a putea să recupereze din prejudiciu, procurorii au pus sechestre pe averea casierei care între timp a fost si concediată disciplinar.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti, inchisoare, frauda, academia romana, cercetator,
Dată publicare:
26-10-2023 19:36