Ce obligație aveau candidații care dădeau șpagă 15.000 de euro pentru angajări la Spitalul din Botoșani
A fost o noapte lungă la sediul DNA Suceava. Mai multe persoane au fost audiate în ancheta de la spitalul din Botoșani unde, în vară, o tânără însărcinată a murit după 7 ore de agonie.
Oamenii legii spun că, deși unitatea medicală se confruntă cu deficit de personal, unele angajări se făceau doar dacă doritorii dădeau și 15 mii de euro șpagă.
La capătul unor audieri maraton, procurorii anticorupție au emis 11 ordonanțe de reținere pentru 24 de ore pe numele unor angajați ai spitalului, conform unor surse apropiate de anchetă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Printre cei care au răspuns la întrebările procurorilor se numără și un fost manager al spitalului, dar și un director. Potrivit autorităților, o rețea vastă era implicată în fraudarea concursurilor. Au fost făcute - printre altele - percheziții la Consiliul Județean, în biroul președintei, și la sediul PSD.
În urma perchezițiilor, mai multe persoane au fost duse la audieri la sediul DNA Suceava. Printre acestea și Doina Caba, fost manager al spitalului din Botoșani din 2020 și până în vara acestui an perioadă în care procurorii cred că au fost organizate mai multe concursuri trucate.
Și actuala directoare de îngrijiri a spitalului din Botoșani, Coca Crâșmariu, a ajuns la audieri.
Reporter: „Ați aranjat un examen?”
Coca Crâșmariu: „Nu.”
Reporter: „Credeți ca v-au adus degeaba?”
Coca Crâșmariu: „Se poate, dar să vedem.”
Procurorii DNA au facut 92 de percheziții în dosarul angajarilor frauduloase. În Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” din Botașani, mai multe birouri au fost sigilate. La Consiliul Județean, ofițerii Direcției Generale Anticorupție au mers la președinta instituției, Doina Elena Fedorovici - care conduce și organizația județeană a PSD. De la sediul din Botoșani al partidului, anchetatorii au plecat cu sacoșe pline cu documente.
Vizați de anchetă sunt mai mulți funcționari publici, angajați ai Spitalului Județean Botoșani care, potrivit DNA, ar fi aranjat concursuri pentru ocuparea, printre altele, a unor posturi de asistent medical, îngrijitor sau brancardier.
Faptele ar fi avut loc în ultimii 5 ani - perioadă în care concursurile organizate de spital s-ar fi transformat într-o adevărata târguială în care erau implicați și intermediari: de la rude și apropiați ai funcționarilor, până la vecini sau alți angajați din spital. Nimeni nu lua postul fără un șir nesfârșit de recomandări și spăgi, care ar fi fost plătite celor care puteau influența concursurile.
Procurorii anticorupție susțin că în ultimii cinci ani valoarea șpăgilor plătite pentru posturi din spitalul județean Botoșani ar fi crescut constant. Dacă în 2018, de exemplu, un asistent ar fi plătit opt mii de euro mită, doi ani mai târziu șpaga ar fi ajuns la zece mii de euro, pentru ca de curând un asemenea post să coste 15 mii de euro.
În schimbul acestor bani, candidații primeau subiectele de concurs și rezolvările lor. Aveau însă obligația - chiar dacă plăteau suma - să ia cel puțin nota 7 la proba scrisă, pentru că testele erau arhivate și folosite drept dovadă că totul a fost legal și corect.
Cum s-a ajuns la valori atât de mari ale spăgilor plătite pentru ocuparea unui post în Spitalul Județean din Botoșani? O explicație ar putea fi salariile. Asistentele medicale primesc lunar între 4 mii și 6 mii de lei - la care se adăugă mai multe sporuri. Asistenții sociali sunt plătiți, în mare parte, cu peste 7 mii de lei, brancardierii primesc peste 3.600 de lei, iar infirmierele pornesc de la 4 mii de lei.
Dar - în spital - și cu aceste salarii, nu este înghesuială la angajare. Actualul manager spune că se confruntă cu un deficit de personal. Nu a putut să ofere o explicație pentru sumele de cerute drept mită la anagajare în aceste condiții.
Monica Adăscăliței, manager Spitalul Județean Botoșani: „Eu nu știu nimic. Eu sunt manager de doar 3 luni de zile la spitalul județean. Sunt vizate mai multe cadre medicale din spitalul județean Botoșani.”
Un fost director al spitalului de psihiatrie Socola este vizat de asemenea de anchetă. Vila lui a fost perchizionată de procurorii DNA.
Președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Elena Fedorovici, - în același timp și lider al organizației naționale de femei a PSD și vicepreședinte al formațiunii, a carei locuință a fost de asemenea percheziționată - a declarat că nu i-a fost adusă la cunoștință nicio acuzație.
Doina Elena Fedorovici, președinte CJ Botoșani: „Nu s-a ridicat niciun înscris, niciun obiect. Deocamdată ei verifică documente, în sensul în care eu sunt om politic și trebuie să fie verificate.”
Reporter: „O să mergeți la Suceava la audieri?”
Doina Elena Fedorovici, președinte CJ Botoșani: „Nu, Doamne ferește!”
Sursa: StirilePROTV
Etichete: spital, suceava, dna, șpagă, angajari, coruptie,
Dată publicare:
14-12-2023 07:58