Cum s-a schimbat viaţa bucureştenilor începând de marţi. Doar copiii mici mai ies fără mască
Pentru cei peste două milioane de locuitori ai Bucureștiului, de marți, viața arată altfel.
Traversăm o perioadă fără precedent, în care infecția cu SARS-CoV-2 ne pune pe toți în pericol, iar ca să evităm îmbolnăvirile în masă, autoritățile au impus restricții la care, înainte de pandemie, nimeni nu s-ar fi gândit. În Capitală este obligatoriu să purtăm masca peste tot, iar ieșirile la restaurante, teatre și cinematografe nu mai sunt posibile. Situația este la fel de complicată în multe alte locuri din țară.
Sunt cel puțin 26 de orașe unde s-a depășit pragul de 3 infectări la mia de locuitori și au intrat în scenariul roșu care le-a adus reguli la fel de stricte ca în București.
În București rata infectarilor cu SARS-CoV-2 a ajuns, marți, la 3.23 la mia de locuitori. Numărul bolnavilor a crescut cu 545 față de luni.
Tocmai de aceea, locuitorii Capitalei au fost avertizați întreaga zi prin sistemul Ro-Alert - în română și engleză - că nivelul de răspândire a coronavirusului este ridicat și că regulile stricte trebuie respectate.
Reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență
s-au gândit să trimită mesajele Ro-Alert la fiecare 3 ore în intervalul orar 11-17:00, pentru că este o perioadă în care oamenii se deplasează către oraș. În București raza a fost mărită cu 10 km și în jurul Capitalei, astfel încât toată lumea să primească mesajele. Unii le-au primit însă de mai multe ori, în funcție de sistemul de operare al telefonului, care șterge în mod automat aceste mesaje de tip cell-block.
Din noaptea de luni spre marți, în București masca de protecție - care acoperă nasul și gura - trebuie purtată peste tot: pe stradă, la metrou, în piețe și magazine, la serviciu și atunci când ieșiți în parcuri. Doar copiii mai mici de 5 ani sunt exceptați de la regulă.
Restaurantele, cafenelele și barurile s-au închis.
Ieșirile la terase sunt încă permise, dar trebuie să stați cel mult 6 persoane la o masă.
Teatrele și cinematografele și-au suspendat activitatea.
Sălile de jocuri de noroc au procedat la fel.
De marți, în București, nunțile, botezurile și alte evenimente private sunt intersize.
Restricțiile au intrat în vigoare în ziua în care, în țară, au fost confirmate alte 3.400 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2.
Alba este primul județ care a depășit pragul de 3 infectări la mia de locuitori, în ultimele 14 zile. Șase orașe de acolo și alte 12 localități mai mici au intrat în scenariul roșu. La fel ca în Capitală, masca trebuie purtată peste tot, restaurantele s-au închis și școala se face doar online.
Alexandru Sinea, director DSP Alba: „Virusul este între noi și de aceea îndemnăm populația să poarte masca, singura armă în acest război."
Potrivit unei analize făcută pe baza datelor furnizate de prefecturile din țară care au răspuns solicitărilor Știrilor ProTV, în România sunt 26 de orașe unde rata de imbonavire a depășit pragul de 3 la mia de locuitori. Harta țării se colorează tot mai mult în roșu. În Bacău, incidența îmbolnăvirilor este de 4.49, în Bârlad de 4.1 iar în Cluj-Napoca - 3.36. Numerele sunt în creștere față de luni. Autoritățile din aceste locuri au decis trecerea în scenariul roșu.
Mircea Abrudean, prefectul județului Cluj: „Regulile sunt destul de clare. Ele intră în vigoare de joi ora 00.00, și anume obligativitatea purtării de mască, suspendarea cafenelelor și restaurantelor la interior. Ele rămân să funcționeze mai departe pe terase cu respectarea regulilor în exterior."
Mai multe reședințe de județ - printre care Brașov, Timișoara, Iași și Suceava - se aproprie și ele de pragul de 3 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 la mia de locuitori. În Harghita și Covasna, oamenii au fost avertizați prin Ro-Alert în limba maghiară asupra riscului de îmbolnăvire.
În ultimele 24 de ore, încă 65 de români au murit - răpuși de infecția cu SARS-CoV-2.