Ce înseamnă incendiul de la camera de corpuri delicte a Poliției pentru suspecți. Expert judiciar: nu mai există probele
Un incident uluitor, petrecut în Bucureşti. Camera de corpuri delicte a Poliţiei Capitalei, unde erau păstrate probe până la finalul unor procese penale, a ars din temelii.
Acolo erau depozitate diverse bunuri confiscate, între care şi arme folosite pentru comiterea unor infracţiuni.
Focul s-a întins pe 3.000 de metri pătraţi, iar pompierii nu exclud ca incendiul să fi fost declanșat intenţionat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Depozitul se afla în Sectorul 6, iar alarma a fost dată de cei care care stau în vecinătate. Misiunea pompierilor a fost îngreunată de faptul că în zonă nu mai sunt hidranţi funcţionali. Mai mult, militarii nu au fost informaţi de poliţie ce anume arde.
Reporter: Al cui anume e depozitul? Operator privat?
Daniel Vasile, purtător de cuvânt ISUBIF: „Nu ştiu să vă spun acum. E o clădire cu subsol, plus cinci etaje, amprenta la sol e de 3.000 de metri pătraţi, suprafaţa afectată acum e de 1.000 de metri pătraţi.”
Iniţial, pompierii au încercat să coboare în subsol şi să stingă focul din interior, însă le-a fost imposibil. Aşa că au pompat apa în depozit ore în şir.
Daniel Nițoiu, corespondent PROTV: „Au trecut mai bine de 12 ore de când pompierii se luptă să stingă incendiul izbucnit în camera de corpuri delicte a Poliţiei Capitalei. Şi la această oră se vede cum fumul gros se ridică din subsolul clădirii unde sunt depozitate bunuri confiscate în cadrul unor dosare penale.”
Oamenii din zonă spun că înainte să se simtă miros de fum din curtea fostei fabrici de ţigarete, unde se afla depozitul, a sunat o alarmă. Nu a fost prima dată când s-a întâmplat asta. În trecut, spun aceştia. depozitul ar fi fost spart de hoţi de cel puţin 2 ori.
Vecină: „Depozitau acolo, că nu mai aveau unde”...
Reporter: Ce bănuiţi?
Vecină: „Pai cum? Pe calculator a căzut serverul şi arhiva a ars şi gata. Eşti liber!”
Camera de corpuri delicte măsoară, potrivit poliţiei, aproximativ 1.200 de metri pătraţi şi are sistem de monitorizare video. În momentul izbucnirii flăcărilor, acolo se aflau tone de bunuri, de la ţigări şi haine contrafăcute până la motociclete, tablete, telefoane, laptopuri şi chiar arme. Grav este ca toate reprezintă probe care pot duce la condamnarea unor infractori.
Cătălin Țone, expert judiciar: „În momentul în care se capturează aceste substanţe sau obiecte, se supun expertizării şi se emite un raport care ajută organele de urmărire penală să finalizeze cercetările. Se pot cere contra expertize, fie de avocatul părţii sau alte organe. Când un bun confiscat dispare, contra-expertiza şi proba în sine poate să fie eliminată.”
Alte două camere cu obiecte delictuale au ars acum câţiva ani în judeţul Giurgiu. Una dintre ele era plină cu ţigări de contrabandă iar pompierii au spus atunci că focul a fost pus intenţionat.
Cătălin Țone, expert judiciar: „Cauzele sunt şi acum în lucru, nu s-au comunicat public aspectele, iar anchetele referitoare la obiectele incendiate, distruse, sunt blocate, pentru că nu mai există obiectul material al infracţiunii”
Pană acum, Poliţia Capitalei nu a precizat câte procese penale sau anchete sunt afectate de incendiul care a mistuit camera de corpuri delicte.