Ce i-ar fi provocat moartea femeii care a înghițit substanță de contrast la Târgoviște, înaintea unui CT
Caz șocant la Târgoviște. O femeie a murit înaintea unei investigații la Computerul Tomograf. Pacienta tocmai înghițise substanța de contrast folosită în mod obișnuit la investigațiile imagistice, când a intrat în stop cardio-respirator.
Personalul medical al clinicii a intervenit și a încercat resuscitarea, dar fără succes. Poliţia a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.
Femeia în vârstă de 51 de ani fusese diagnosticată cu o afecțiune gravă și, la indicaţia medicului curant, urma să facă o tomografie computerizată.
Însă în timpul procedurii, pacienta a intrat în stop cardiorespirator. Reprezentanţii clinicii susţin că personalul medical a intervenit imediat să-i acorde primul ajutor şi a efectuat chiar manevre de resuscitare. Între timp, a sosit şi echipajul ambulanței, chemat de urgenţă.
Ioan Dorin Maier, director medical Ambulanța Dâmbovița: „În 3 minute echipajul a ajuns acolo şi a găsit un pacient de sex feminin aflat în stop cardiorespirator şi cu manevre de resuscitare de bază efectuate de către personalul unităţii sanitare. Au găsit pacientul cu vena prinsă, i se administrase hidrocortizon pe venă, dar poate mai era ceva, nu ştiu o să se vadă la autopsie.”
O oră au încercat medicii să o readucă la viaţa pe femeie, dar manevrele nu au avut rezultat.
E posibil, spun ei, ca pacientă să fi suferit un șoc anafilactic, ca reacţie alergică la substanţa de contrast.
Gheorghe Iana, președintele Societății de Radiologie: „Din păcate, reacția alergică nu poate fi anticipată, Sunt pacienți care au mai făcutr examinări cu iod și nu fac alergie și sunt pacienți care sunt la primă examinare și fac alerșie sau sunt la a treia, a patra examinare şi pot să facă alergie.”
Cazul a intrat în atenţia organelor de anchetă, care au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă.
Investigatorii trebuie să verifice dacă protocoalele medicale au fost respectate și dacă nu cumva finalul tragic putea fi evitat.
Cătălin Ivanov, purtătorul de cuvânt al IPJ Dâmbovița: ”În cauză, polițiștii au întocmt un dosar penal privind infracțuinea de ucidere din culpă urmând ca, la finalizarea cercetărilor să fie propusă soluție legală.”
Reprezentantii clinicii spun că nu poate fi vorba de o greşeală din partea personalului medical, pentru că toate formalităţile necesare unei astfel de investigaţii ar fi fost respectate.
Georgeta Păcurețu, avocata clinicii medicale: „S-a prezentat o pacientă cu bilet de trimitere cu indicaţii foarte clare pe care clinica noastră le-a respectat întru totul. A fost respectat întru totul protocolul medical, s-a intervenit de urgenţă cu atât cu cât erau numai cadre medicale în cadrul clinicii. Aceasta clinică nu poate avea nicio culpă medicală în ceea ce priveşte acest deces.”
Dosarul, instrumentat inițial de Parchetul de pe lângă Judcatoria Târgovişte, a ajuns pe masa procurorilor de la instanța superioară, adică Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa.