Ce i-a spus roboțelul Escu lui Klaus Iohannis la Spitalul Modular Covid-19
Președintele Klaus Iohannis a vizitat Unitatea de Suport Medical Bucureștii Noi, un spital amenajat în doar 19 zile, la marginea Capitalei.
În urmă cu nici 3 săptămâni, era un uriaș depozit gol, acum este un spațiu pregătit să primească 350 de pacienți, cu forme ușoare de Covid-19.
De aceştia se vor ocupa medici de la Institutul Matei Balș, și de la Departamentul pentru Situații de Urgență.
Cadrele medicale vor fi ajutate de... roboți, programați să ducă mâncarea bolnavilor, sau să dezinfecteze suprafețele.
"Bine ați venit, domnule Președinte! Numele meu este Escu și sunt la datorie în Spitalul Modular Covid-19. Trecem prin vremuri dificile, dar o să fie bine!", i-a spus robotul președintelui Klaus Iohannis, la sosirea în Unitatea de Suport Medical Bucureştii Noi.
Robot: Bună ziua. Numele meu este Escu. Îmi pare rău că aţi ajuns aici. Voi depune tot efortul să vă facem şederea mai uşoară.
Reporter: Masă!
Robot: Pentru a servi masa puteţi să mergeţi în zona opusă paturilor, în dreapta secţiei ATI.
Pentru bolnavii care nu se vor putea mişca singuri până la sala de mese, exista un alt robot.
Robotul Amelia poate să ducă mâncarea la pat pacienţilor. Este setată cu ajutorul unei hărţi pe care există paturile numerotate pentri fiecare bolnav în parte.
Specialist: "Pun aici numărul patului şi ea se duce singură. Când ajunge la pat spune 'te rog ia mancarea', aşteaptă şi apoi se întoarce la bucătărie."
Un alt robot a fost adus să dezinfecteze toată hala de peste 7.000 de metri pătraţi, înainte să fie aduşi pacienţii.
Specialist: "Acesta este cel mai performant robot de dezinfecţie cu lumina UVC. Lumina UVC inactivează viruşii şi microbii. Ce face acest robot este că plimbă această lumină pentru că el se mişca cu viteză constantă şi aşa am reuşit să dezinfectăm această sală în 3 ore."
Klaus Iohannis, preşedintele României: "Sunt impresionat. Avem aici soluţii noi, inovatoare şi cred că cei care din păcate vor avea nevoie de un loc aici, vor fi foarte mulţumiţi de ceea ce găsesc."
Unitatea de suport medical a fost amenajata cu ajutorul a peste 50 de companii private şi ONG-uri, şi a fost predată specialiştilor de la Institutul Matei Balş şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă care vor coordona totul.
Ionuţ Ardeleanu, director general Auchan România: "Avem locuri de dormit pentru medici, dacă cumva apare un caz care să se agraveze pentru noapte, avem un spaţiu dotat de Ministerul Satatii pt cazurile care s-ar putea complica."
Tot pentru "sufletele" pacienţilor, lângă unele paturi au fost desenate ferestre.
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis, spital, robot, bucurestii noi,
Dată publicare:
25-04-2020 09:00