Ce șanse are Alina Bica să ”învie” OUG 13, care l-ar ajuta și pe Dragnea

Ultimul update: Miercuri 13 Septembrie 2017 15:17
Data publicarii: Luni 11 Septembrie 2017 15:12
Categorie: Actualitate

Odată abrogată, abrogată rămâne, spune fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean, după ce fosta şefă a procurorilor DIICOT, Alina Bica, a reuşit să aducă în discuţia Curţii ordonanţă 14.

 

Aceasta a abrogat controversată ordonanţă 13, care a generat în iarnă proteste masive de stradă, pentru că le anula pedeapsa celor care, prin abuz în serviciu, aduceau prejudicii mai mici de 200 de mii de lei. Alina Bica suţine că actul de abrogare emis de Guvern în urma protestelor este neconstituţional şi speră că prima ordonanţăm care poartă semnătură fostului ministru al, Justiţiei Forin Iordache, să producă efecte.

Alina Bica a convins deja Curtea Constituţională că abuzul în serviciu nu poate fi incriminat penal decât dacă funcţionarul acuzat a încălcat o lege sau o ordonanţă de urgenţă. Acum, încearcă să convingă instanţa constituţională că celebra şi controversată ordonanţă de urgenţă 13 nu a fost abrogată legal de Guvern. Iar instanţa supremă a acceptat că judecătorii CCR să tranşeze problema ordonanţei 14, care anula ordonanţa lui Florin Iordache.

Alina Bica este judecată pentru un presupus abuz în serviciu, după ce ar fi aprobat ilegal în ANRP despăgubirea omului de afaceri Gheorghe Stelian cu peste 60 de milioane de euro.

Susţine că poate fi salvată de ordonanţă 13 prin care a fost introdus un prag al prejudiciului de 200 de mii de lei. Prima variantă ar fi că Bica să convingă instanţa că nu a comis un abuz, drept pentru care ar putea fi acuzată doar de neglijenţă în serviciu, iar această infracţiune a fost dezincriminată prin OUG 13. Alternativa ar fi să rişte o pedeapsa mai mică, de maximum trei ani de închisoare, cum prevede ordonanţă 13, şi nu 7 cât e acum în codul penal.

Alina Bica îi reproşează guvernului Grindeanu că a adoptat ordonanţă 14 prin care a fost abrogată ordonanţă 13 în urma protestelor de anvergură din Piaţa Victoriei şi, susţine ea, este un precedent periculos. Mai mult, fosta şefă a procurorilor DIICOT susţine că presiunea străzii a afectat caracterul suveran al puterii de stat prin devierea de la democraţie semi-directă.

Bica afirmă că nu se poate acceptă părerea străzii decât dacă iniţiază un referendum. Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Augustin Zegerean nu este de acord cu Alina Bica şi susţine că OUG 13 nu mai poate fi reactivată.

Augustin Zegrean: ”Abrogarea Legii de abrogare nu readuce în fiinţă legea abrogată. Teoria există. Ba chiar există precedentul cu insultă şi calomnia. O dată abrogată, abrogată rămâne.” 

Miza deciziei Curţii Constituionale în acest caz este una uriaşă. Dacă echipa de judecători prezidată de Valer Dorneanu este de părere că ordonanţa 13 a fost în vigoare în integralitate chiar şi pentru câteva momente, de ea ar putea beneficia nu doar Alina Bica, ci şi toţi ceilalţi cerctați sau judecaţi pentru acuzaţii de abuz în serviciu. Între ei, l-am regăsi cu siguranţă şi pe liderul PSD Liviu Dragnea.

OUG 13 ar putea intra din nou în vigoare. Abrogarea actului, contestată la CCR
OUG 13 ar putea intra din nou în vigoare. Abrogarea actului, contestată la CCR
VIDEO PROTVPLUS.RO
certej
Proiectul de exploatare auriferă cu cianuri de la Certej, amânat. Ce spun autoritățile
O fabrică de mobilă a fost mistuită de flăcări uriaşe
Inspectorul Antidrog din Constanța, care a sărit pe geam în timp ce era audiat, a fost prins
Bucureștiul, piața de desfacere pentru canabis a unor traficanți de droguri
Bărbat din Dâmbovița, plângere la Poliție. Ce i-au făcut în dormitor fosta iubită și prietena ei
Ponta: ”Ordonanța privind Fondul Suveran de Investiţii este neconstituţională”
elicoptere
Misiune aeriană de salvare în condiţii meteorologice extreme simulată de piloți români
Șoferul care a ucis-o pe Irina, jandarmerița din Suceava, arestat preventiv. Ultim omagiu adus de colegi
Impact violent într-o intersecție din Timișoara: ”A venit cu 120 km la oră”
Zone întinse din SUA, acoperite de un strat gros de zăpadă
Un șofer oprit de o patrulă de poliție deschide focul asupra ofițerilor. Momentul a fost filmat
Oamenii din Târgoviște atenționați prin RO-ALERT în timpul incendiului de joi. ”Murim cu toţii aici!”