Ce băuturi au preferat românii în 2022. Suntem fruntașii Uniunii Europene la consumul de alcool
Românii sunt fruntașii Uniunii Europene la consumul de alcool. Pe lângă bere și vin, potrivit Institutului Național de Statistică, au început să caute gin, rom și vodkă, băuturi care pot fi integrate ușor în tot felul de cocktailuri.
Față de anul tecut, consumul de gin și rom a crescut chiar și cu 40%, potrivit asociațiilor de profil. Și consumul de vin este în creștere, iar datele plasează oltenii și moldovenii, în topul românilor care beau cel mai mult alcool. Pentru că se apropie sărbătorile, specialiștii recomandă să consumăm alcool cu moderație.
Dintre băuturile spirtoase, ginul a cucerit cei mai mulți consumatori în ultimii ani. Obținut din distilarea malțului și infuzat cu fructe de ienupăr și alte plante, ginul poate fi inclus în multe în cocktailuri. Așa că mai toate restaurantele și barurile au în meniu cel puțin un sortiment. Sunt și localuri care au mizat exclusiv pe acest tip de băutură.
Nicolae Sare-Albă, administratorul localului: „Clar numărul de clienți este mult mai mare în prezent, pentru că s-a popularizat mult mai mult conceptul de gin. Este o băutură foarte fresh, nu e tipul de alcool care să îți facă rău”.
În fața unei cereri în creștere de gin, whisky ori rom, magazinele și localurile s-au adaptat și au adus anul trecut din import cu aproape 6 milioane de litri mai mult decât în anul precedent, potrivit Institutului Național de Statistică. Reușim totuși să acoperim din producția proprie mare parte din consumul de vodka ori brandy. Importăm în schimb wiskey, gin și rom.
Tudor Furir, președintele Spirits România: „Dacă cele două mari categorii, vodkă și brandy, sunt relativ stabile din punct de vedere volum, la gin și la rom și la wiskey vedem o dinamică mult mai bună. Adică vedem creșteri de 30, 40% în anul acesta față de anul trecut”.
Mădălin, barman: „Rom folosim doar pentru longuri, vodka pentru cocktailuri în mare parte. Depinde și de vârstă, dacă sunt studenți și până în 22, 23 ani beau bere, majoritatea și vin, cei mai în vârstă, cocktailuri, de preferat”.
Andreea, angajat restaurant: „Mai ales seara consumă și pe bază de gin, hugo, mojito, clasicele. Se îndreaptă spre cele mai rafinate, dar se bea și bere, mai ales în Centrul Vechi, străinii”.
Și vinul este printre băuturile preferate. Anul trecut un român a băut cu 2,6 litri mai mult față de 2020, când consumul a fost asemănător celui de dinainte de pandemie. Deși aducem și din import, mare parte din vinul disponibil pentru consum este românesc. Mai ales că în ultimii ani s-au dezvoltat tot mai multe afaceri în domeniu.
Alina Iancu, promotor crame românești: „Mare partea din acestea sunt crame de familie, cu un număr mic de hectare, însă toți au pus accentul pe calitate și chiar și pe turism viticol”.
În același timp crește și consumul de băuturi răcoritoare. Peste 2 miliarde de litri de sucuri au fost disponibile anul trecut în magazine, restaurante și baruri. Cu 28% mai mult decât cu un an în urmă. Iar tendința de creștere s-a menținut și anul acesta.