Ce au declarat patronii Flagas la audieri despre explozia devastatoare de la Crevedia. Procurorii cer prelungirea arestului
Ionuț Doldurea, unul dintre patronii companiei care deținea stația de gaz din Crevedia care a explodat luna trecută, a recunoscut că ocazional era mutat GPL dintr-o cisternă în alta. Inițial, a negat că s-au făcut astfel de operațiuni.
De asemenea, patronul firmei nu a exclus nici posibilitatea unei defecțiuni tehnice.
Șase ore au durat audierile lui Cosmin Stîngă și Ionuț Doldurea, patronii stației GPL din Crevedia. Ambii au dat în premieră declarații în fața procurorului Marius Iacob, după ce, până acum, s-au prevalat de dreptul la tăcere.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La audieri, Doldurea a mărturisit că spațiul de la Crevedia era folosit în principiu ca o parcare, dar că acolo aveau loc și acțiuni de transvazare a combustibilului dintr-o cisternă în altă. El le-a spus procurorilor că nu își explică explozia și crede că a fost vorba despre o defecțiune tehnică sau o manevră greșită a unuia dintre șoferi.
Asta deși în urmă cu o lună, fiul primarului din Caracal declara pentru Știrile PROTV că acolo nu aveau loc transvazări de combustibil.
Ionuț Doldurea: "Acolo era o parcare și o clădire unde șoferii își făceau pauzele și dormeau și aveau bucătărie și baie.”
Reporter: Și manevrele acelea de transfer dintr-o cisternă în alta erau operațiuni normale sau a fost una accidentală?
Ionuț Doldurea: ”Nu știu de așa ceva. Noi nu am încuviințat așa ceva. ”
Reporter: Și practic după închiderea punctului de lucru, acolo nu se mai făceau operațiuni ci GPL, doar erau parcate cisternele?
Ionuț Doldurea: ”Da. Erau parcate cisternele.”
De cealaltă parte, Cosmin Stîngă a declarat că la Crevedia transvazările se făceau în mod excepțional doar atunci când cisterne defecte trebuiau duse în service.
Florin Cojocaru, avocatul patronilor de la Crevedia: „Au declarat tot ce era de declarat, am stat atat de mult pentru că nu am avut timp sa consultăm dosarul”.
Procurorul de caz a cerut prelungirea măsurii arestului preventiv care ar urma să expire pe 5 octombrie.
În urma exploziei de la sfârșitul lunii august, 5 oameni au murit și 56 au fost răniti grav, mulți dintre ei pompieri.
Până acum, 90 de persoane - victime și martori - au fost audiate în acest caz.
Dintre acestea, 81 s-au constituit parte civilă în cauză, iar suma totală a despăgubirilor cerute se ridică la 8.510.000 euro și 371.300 lei.