Ce amenzi au fost declarate de fapt neconstituționale. Nu toată lumea își va putea recupera banii
Cu 9 zile înainte să expire starea de urgenţă, Curtea Constituţională a decis că ordonanţa prin care guvernul a mărit amenzile în ultima lună, până la 20.000 de lei, este neconstituţională.
Decizia judecătorilor CCR nu anulează însă automat aceste sancţiuni date celor care nu au respectat prevederile ordonanţelor militare. Cei care le-au primit, trebuie să le conteste în instanţă.
De la începutul stării de urgenţă au fost date peste 300.000 de amenzi, în valoare de aproximativ 120 de milioane de euro.
Atenţie, neconstituţionale sunt doar acele amenzi cu valoarea cuprinsă între 2.000 şi 20.000 de lei, care s-au dat de la 1 aprilie până acum, prin ordonanţa de urgenţă a guvernului.
Cele date de la instituirea stării de urgenţă, de pe 16 martie până pe 1 aprilie, cu valoarea cuprinsă între 100 şi 5.000 de lei, rămân valabile.
Amenzile plătite deja nu mai pot fi contestate
Amenzile plătite deja nu mai pot fi contestate. Pentru anularea amenzilor neplătite şi primite după data de 1 aprilie, trebuie deschis proces în instanţă. Asta după publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial.
Amenzile pot fi contestate în instanţă într-un termen de maximum 15 zile de la ridicarea stării de urgenţă, adică, cel mai probabil, până pe 30 mai.
Statul a dat, până acum, 310.000 de amenzi în valoare totală de 120 de milioane de euro. Deci, media este de 2.000 de lei per amenda. Poliţia poate da în continuare amenzi, până pe 15 mai, dar numai cu sume cuprinse între 100 şi 5.000 de lei.
Avocatul Poporului a contestat OUG la CCR
Avocatul Poporului a contestat la Curtea Constituţională odonanta de urgenţă prin care amenzile pentru cei care ieşeau din case fără motiv au fost mărite până la 20.000 de lei. Ordonanţa a fost emisă de Guvern pe 26 martie şi a intrat în vigoare pe 1 aprilie. Până atunci, amenzile erau mult mai mici dar din acea zi poliţiştii au dat amenzi cuprinse între 2.000 şi 20.000 de lei.
Augustin Zegrean, fost preşedinte CCR: Această decizie are efecte în urma publicării în Monitorul oficial. Ordonanţa prin care s-au stabilit amenzile acestea cât a durat starea de urgenţă nu mai pot fi aplicate. Până când decizia se publică în Monitorul Oficial pot să aplice în continuare amenzi pentru ca legea nu este desfiinţată.
În faţa Curţii Constituţionale, reprezentanta Avocatului Poporului a spus că această ordonanţă încalcă principiul securităţii juridice, pentru că nu are avizul Consiliului Economic şi Social.
Ileana Frimu, reprezetant Avocatul Poporului: "Avocatul Poporului apreciază ca ordonanța 34 este neconstituțională. Prin acest act normativ legiuitorul delegat a înserat sancţiuni contravenţionale complementare de o severitate fără precedent. Ori aceste prevederi afectează dreptul de proprietate privată, modul evaziv şi general de reglementare a faptelor contravenţionale fără repere clare şi concise îi poate oferi posibilitatea agentului constatator să aplice atât sancţiunea contravenţională principală a amenzii care a crescut considerabil prin aceasta ordonanţă
De aceeaşi părere au fost şi judecătorii CCR. Numai ca amenzile date de poliţişti nu se anulează pe loc. Este nevoie ca oamenii să meargă în justiţie şi să ceară anularea lor, spun specialiştii.
Reporter: "Ce se va întâmpla cu amenzile care au fost deja aplicate?"
Augustin Zegrean, fost președinte CCR: Ele nu se anulează prin decizia Curţii constituţionale. Dacă au contestat, au fost care au contestat, vor avea şanse să fie anulate de justiţie.
Asta ar duce la un colaps în instante. De la începutul stării de urgenţă, în România au fost aplicate peste 300.000 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de peste 120 milioane euro. Cele mai multe dintre ele, din 1 aprilie şi până acum, au fost date în baza acestei ordonanţe.
Reporter: "Ce trebuie să facă guvernul şi MAI-ul acum?
Augustin Zegrean, fost președinte CCR: Guvernul este obligat să pună de acord dispoziţiile din ordonanţa cu decizia Curţii constituţionale în 45 de zile Celelalte legi cu amenzi rămân în vigoare"
Asta înseamnă că poliţiştii ar putea da acum amenzile din legea veche, cele aplicate înainte de 1 aprilie care ajungeau la cel mult 5.000 de lei.
Aceeaşi ordonanţă de urgenţă le dădea mai multă putere poliţiştilor pe timpul stării de urgenţă. Puteau să confişte bunurile folosite în comiterea contravenţiei, puteau pune sigilii pe altele şi suspenda temporar unele activităţi.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: decizie ccr, amenzi neconstituționale,
Dată publicare:
06-05-2020 19:29