Crăciun de coșmar pentru o familie din Cluj care călătorea spre Maldive. Ce s-a întâmplat pe aeroportul din Abu Dhabi
Mare atenție ce puneți în bagaje, mai ales când plecați în țări exotice.
De multe ori, un obiect banal vă poate ruina vacanța. Din cauza unui breloc în formă de glonț, o familie din Cluj și-a petrecut Crăciunul în stres și incertitudine, în loc să se bucure pe o plajă din Maldive, unde își rezervase sejurul.
Drumul familiei Friciu spre paradisul exotic din Maldive a fost întrerupt în mod neașteptat pe aeroportul din Abu Dhabi, unde avea escală de o noapte.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Mihai Friciu, posesorul brelocului: „Am uitat de cheia aia că era la noi. Deci, am uitat de cheie efectiv, și mi-au controlat bagajul și-au scos cheia asta cu glonț și de acolo o pornit povestea”.
Alexandru Friciu, tatăl băiatului reținut: „Era un simplu breloc atașat la o cheie de mașină, moment în care băiatul meu a fost reținut și fără să i se spună ce se întâmplă, efectiv”.
Tânărul de 19 ani a fost preluat de polițiști, iar celorlalți membri ai familiei li s-a cerut să plece. Au urmat ore lungi de audieri.
Mihai Friciu, posesorul brelocului: „M-au trimis într-o cameră, într-o cameră micuță așa, între patru pereți, unde erau niște scaune, mi-au zis să dorm acolo, să aștept până dimineață că dimineață s-ar putea să-mi dea pașaportul să pot să plec. Nu mi-au dat apă, nu mi-au dat mâncare, m-am rugat de ei într-un final să mă ducă să-mi iau ceva de mâncare”.
Alexandru Friciu, tatăl băiatului reținut: „Partea cea mai stresantă a fost că nu știam nimic ce se întâmplă mai departe, nu știam dacă după 24 de ore va fi eliberat”.
Băiatul a fost lăsat să plece până la urmă, dar nu va uita curând acest Crăciun.
Ce trebuie să faceți dacă vreți să plecați în țări exotice de sărbători
Ca să evitați să aveți de-a face cu autoritățile când călătoriți prin țări exotice, Ministerul Afacerilor Externe vă recomandă să verificați condițiile pentru fiecare înainte. De pildă, este important de știut că în majoritatea țărilor din Asia de Sud-Est precum Malaezia, Indonezia, Singapore sau Tailanda, destinații în care călătoresc și mulți români, sunt interzise deținerea și consumul de droguri, care pot fi pedepsite chiar și cu moartea sau închisoare pe viață.
În Thailanda, sunt interzise și țigările electronice, așa că mai bine le lăsați acasă, pentru că altfel riscați până la zece ani de închisoare și o amendă de până la o mie de euro. Tot aici puteți fi pedepsiți dacă fumați pe plajă țigări obișnuite sau dacă vă implicați în jocuri de noroc care sunt strict interzise.
În Malaezia, traficul de droguri se pedepsește automat cu pedeapsa cu moartea, indiferent de naționalitate și de cantitatea transportată. Dacă se dovedește în urma analizelor că ați consumat substanțe stupefiante, atunci ați putea fi internați în clinici de dezintoxicare sau expulzaţi, cu interdicţia de a nu mai intra în această țară. Tot aici, homosexualitatea se pedepsește cu până la 20 de ani de închisoare, plus biciuire.
În Japonia, nu aveți voie să aduceți carne sau produse de origine animală, chiar dacă acestea au fost cumpărate pentru consum propriu din aeroporturi. Riscați închisoare până la trei ani sau amendă până la trei milioane de yeni.
În Emiratele Arabe Unite, ați putea ajunge după gratii dacă mâncați, beți sau fumați în locuri publice în timpul Ramadanului. Aceeași pedeapsă vă poate aduce și manifestarea afecțiunii între adulți în public, dar și relațiile extraconjugale sau relațiile homosexuale. Nici remarcile depreciative la adresa familiei conducătoare sau a Islamului, nu rămân nepedepsite.