Ce a pățit o echipă de la The Telegraph în Țăndărei. ”Case în stil Tony Soprano făcute cu bani din UK”
„Cum a scăpat de justiție cea mai mare grupare de trafic de copii din Europa” este titlul unui reportaj despre Țăndărei publicat de ziarul britanic The Telegraph.
Dosarul „Țăndărei", care a făcut mare vâlvă în 2010, când s-a descoperit că zeci de copii de etnie romă au fost duşi la cerşit în Marea Britanie, a primit achitare la începutul acestui an pentru că faptele s-au prescris. O întreagă rețea de trafic de minori a scăpat astfel de justiție.
„Țăndărei este orașul pe care cea mai mare rețea de trafic de minori din Europa îl numește acasă - cel puțin asta susțin Poliția Română și cea din Marea Britanie, care au irosit aproape 10 ani încercând să o aducă în fața justiției.
Case cu etaj, care bat la ochi, cu statui mărețe și porți lustruite se aliniază pe străzile din Țăndărei, sudul României, în timp ce în cealaltă parte a orașului căruțe trase de cai se zgâlțâie pe drumuri pline de gropi. Proprietățile în stil Tony Soprano ar fi fost construite cu bani din ajutoarele sociale obținute în Marea Britanie și din traficul de minori pe străzile din orașe britanice, unde copiii erau forțați să cerșească sau să se prostitueze”, relatează sursa citată.
În 2010, locuințele a 26 de presupuși traficanți de copii au fost percheziționate de autoritățile române, în colaborare cu cele din Marea Britanie. După aceea, suspecții au fost trimiși după gratii, în așteptarea procesului. La percheziții, autoritățile au descoperit teancuri de bani, arme AK-47, dar și un scaun folosit pentru torturarea victimelor necooperante.
„Însă în luna februarie, cazul împotriva așa-zisei mafii din Țăndărei s-a năruit, existând zvonuri că aceștia ar fi intimidat victimele și ar fi plătit mită anchetatorilor corupți.”
Reacția unuia dintre presupușii traficanți
Astfel, pubicația The Telegraph a mers pe urmele unuia dintre presupușii lideri, care la audieri „a provocat autoritățile europene să găsească dovezi care să îi susțină implicarea în brutala industrie a traficului de persoane.” Mai mult, el a ironizat Guvernul britanic pentru că a cheltuit milioane de euro pentru o anchetă care pare să fi eșuat.
„Guvernul britanic i-a dat României două milioane de euro să găsească traficanții. Polițiștii noștri sunt proști, dar cred că v-au păcălit să le dați atâția bani.”
Presupusul lider al grupării a declarat că poliția l-a confundat cu altcineva ”atunci când i-a fost percheziționată vila și i-au confiscat o cantitate mare de aur, bani și arme automate.”
„N-am ucis niciun copil. N-am rănit niciun copil. În dosarul meu sunt acuzat că aș fi răpit copii pe care i-aș fi vândut să devină cerșetori. Cine sunt acești copii? Nu știu cine sunt”, a declarat el, insistând că avea permis pentru armele pe care le avea în casă.
Totodată, el a mai susținut că are o familie numeroasă: nepoți și fii care muncesc în Marea Britanie, Spania și Italia, susținând că niciunul dintre ei nu a fost implicat în activități infracționale.
„Acei copii, fie că cerșesc, fură sau orice ar face, dacă sunt alături de membri ai familiilor lor, înseamnă că nu au fost victimele traficului de persoane”, a completat el, potrivit The Telegraph.
Întrebat dacă a călătorit în perioada în care au avut loc faptele, bărbatul a susținut că „nu își amintește”. Potrivit oficialilor britanici, o mare parte din victimele grupării au fost vândute chiar de membri ai familiilor și trimiși în Marea Britanie cu autocarul.
Nimeni nu vrea să vorbească
„Localnicii, între care și preotul satului, refuză să discute cazul. Alții doar zâmbesc atunci când sunt întrebați de ce există atâtea vile de lux într-o regiune săracă din România. Un taximetrist le-a cerut reporterilor de la The Telegraph să se dea jos din mașină, atunci când au insistat cu întrebări incomode”, mai notează publicația.
Potrivit unui oficial al primăriei din Țăndărei, localitatea a avut de suferit de când a apărut în presă acest caz.
„Dacă îndeplinesc condițiile, își pot construi vile. Nu știm de unde vin banii”, a răspuns Cristian Roman, întrebat dacă a avut suspiciuni referitoare la sursele de venit ale celor care construiesc aceste vile.
Autoritățile britanice, dezamăgite de ancheta din România
În Marea Britanie, zeci de lideri ai grupării au fost judecați și condamnați, însă 181 de copii sunt în continuare dați dispăruți, iar unii dintre traficanți s-au întors la „viețile lor de lux din Țăndărei.”
„Au fost numeroase dovezi împotriva acelei grupări. Zeci de copii martori au fost audiați, am găsit sute de certificate de naștere ilegale. Noi ne-am asigurat că vor fi condamnați, dar România n-a făcut-o. Au fost suficiente dovezi cât să fie judecați și condamnați de o instanță din Marea Britanie”, a declarat coordonatorul operațiunii Golf, Bernie Gravett, care a petrecut ani buni adunând probe împotriva grupării.
Dacă ar da timpul înapoi, susține el, i-ar judeca în Marea Britanie pe toți suspecții să fie condamnați.
„Dacă nu putem avea încredere în instanțele din România să dea condamnări pentru cele mai grave infracțiuni, acest lucru va avea impact asupra întregii Europe”, a continuat el.
Pe de altă parte, oficialii Poliției Române susțin că „ancheta a ajuns la final și că nu pot fi oferite alte informații.”
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Telegraf
Etichete: copii, tandarei, trafic de copii, trafic de carne vie,
Dată publicare:
11-04-2019 14:44